Menu

Dani naar Benfica

LISSABON - Zonder rancune heeft Daniel da Cruz Carvalho, kortweg Dani, Ajax de rug toegekeerd. De weerbarstige Portugees kijkt met veel plezier terug op de vier jaar in Amsterdam, maar heimwee en een besmet imago dreven de 23-jarige speler terug naar Lissabon. ,,Ik ben geen soapster'', zegt hij haast verontwaardigd. Vrijdagmiddag om 15.15 uur, net voor het sluiten van de transfermarkt in Portugal, waren Ajax en Benfica het eens over de transfer vande Portugees.

Zijn eerste training heeft hij al achter de rug, maar zijn debuut maakt hij pas over een of twee weken. ,,Er moeten nog wat formaliteiten worden afgehandeld en ik ben ook nog niet helemaal fit'', vertelt hij.

Dani zegt opgelucht, blij en opgewonden te zijn. Hij keert na zes jaar terug in zijn geboortestad Lissabon. ,,Benfica is een club als Ajax, en is hard bezig terug te komen aan de top. Ze wilden mij al maanden hebben en ik tref nu een trainer die wel het volle vertrouwen in me heeft. Ik kom in een centrale rol op het middenveld te spelen, van waaruit ik spits Pierre van Hooijdonk moet ondersteunen. Ik word de nummer tien.''

Dani had last van heimwee, zegt hij. ,,Ik wilde graag terug naar mijn vrienden, familie en het leven in Portugal. Hier is het nu dertig graden, hoor! Ik ben op te jonge leeftijd vertrokken naar het buitenland. Bij Benfica zal men een andere Dani zien dan de Dani die in 1994 Sporting Lissabon verliet. Ik ben 23, mijn beste jaren moeten nog komen. Hier krijg ik de kans om me in de nationale ploeg te spelen.''

Zowel bij Sporting Lissabon, West Ham United als Ajax kwam Dani niet tot wasdom. Hij is nog steeds een talent. Een talent dat te weinig uit zijn mogelijkheden haalt. Geen trainer kreeg hem tot nu toe aan het voetballen. Bij Ajax liet de man met de happy feet slechts sporadisch zien waartoe hij in staat is.

,,Maar ik heb veel geleerd bij Ajax'', zegt hij onomwonden. ,,Ik heb met goede trainers en goede spelers gewerkt. Maar ik had de pech dat de club roerige jaren meemaakte en ik heb als Portugees nu eenmaal een andere mentaliteit.''

En dat leidde tot wilde speculaties over drank- en drugsgebruik. Zijn mentaliteit deugde niet, concludeerde interim-coach Hans Westerhof in de slotfase van vorig seizoen, en zette Dani uit de selectie. Co Adriaanse had voor dit seizoen ook geen plaats voor hem in de A-kern, hoewel de trainer aan het begin van het seizoen zei 'wel een type Dani te kunnen gebruiken'. Dani zelf ontkent dat hij bij Ajax moest vertrekken.

,,Ik wilde zelf weg. Ik was toe aan een nieuwe omgeving en andere mensen. Tuurlijk speelde daarbij een belangrijke rol dat ik altijd in verband werd gebracht met vrouwen, drank en drugs. Als ik niet speelde, begonnen de verhalen weer. Vooral voor mijn familie en mijn vriendin was dat vervelend. Of er een kern van waarheid in zit? Er is nooit iets bewezen, laat ik dat zeggen. Bij Ajax heb ik een paar keer een bloedtest laten doen, nu ook bij Benfica trouwens, en er is nooit iets gevonden.'' (Bron: Ajax/ANP)