Menu

Dani scoort, Ajax verliest

Ajax heeft de eerste wedstrijd op Chinese bodem verloren. Tegen Longxin, een middenmoter uit de hoogste Chinese divisie, leidde de Amsterdamse formatie bij rust nog met 0-2. Maar aan het einde van het duel stond een 3-2 eindstand op het bord. Dit tot grote vreugde van het thuispubliek dat massaal uit was gelopen om de Europese topclub in aktie te zien. Een opvallende rol was weggelegd voor Dani, die tekende voor beide Amsterdamse treffers.

In de eerste 45 minuten liet de Portugees Dani zich aan de 25.000 toeschouwers van zijn goede kant zien door twee keer te scoren. Ajax speelde in de eerste helft naar de woorden van David Endt 'meer dan goed'. Het eerste doelpunt viel dan ook al in de twaalfde minuut. Daarvoor had Wamberto al op de paal geschoten en trof Jan van Halst na aangeven van Shota Arveladze de lat. Maar een goed geplaatst schot met links tekende Dani voor de openingstreffer.

De Portugees, die te horen kreeg weg te mogen bij Ajax, ging vijf minuten voor rust aardige combinaties aan met Ikedia en Dani. Uit een één-twee met de Georgier bracht hij de 2-0 op het scorebord.

LongXin, enthousiast en met veel respect aan de wedstrijd was begonnen, draaide in de tweede helft beter. Na twee minuten kreeg Frank Verlaat echter een penalty tegen en die kans liet Williams van LongXin niet voorbij gaan. Joe Didulica, stand-in voor de zieke Grim en de Roemeense international Bogdan Lobont, was kansloos.

Vier minuten later kon Ajax de marge weer op twee terugbrengen, omdat ook de Hollandse gasten een strafschop te nemen kregen. "De wijze geesten besloten de strafschop in tweeen te nemen'', aldus een ietwat onstelde teammanager David Endt. Richard Witschge en Dani wilden de geschiedenis herhalen door de penalty a la Olsen en Cruijff (tegen Helmond Sport) te kopieren. De Chinese verdedigers doorzagen het plannetje echter en schoten de bal over de achterlijn.

In de zeventigste minuut liet Didulica een voorzet los en weer was het de 34-jarige Williams die scoorde. Voor hem was het feestje nog niet over, want in de blessuretijd schoot de Zuid-Afrikaanse speler tot vreugde van de toeschouwers LongXin naar de winst.

'Dit is een deceptie', vond David Endt. 'Terwijl we zo aardig begonnen, ging de wedstrijd door stomme fouten verloren.' Dani deelde niet mee in het verlies. De Portugees werd twintig minuten voor tijd gewisseld. Op 30 mei gaat Ajax voor Chinees publiek in de herkansing. Dan staat het duel tegen Guan, in Beijing, op het programma.

Opstelling Ajax: Didulica; Van Halst, Verlaat, Vierklau; Kanu (63. Heije), O'Brien, Witschge, Dani (70. Hose); Ikedia, Arevladze (63. Culina), Wamberto (46. Bobson).