Menu

Dank je wel Sinterklaas!

Voor vier Ajacieden begon de ochtend al vroeg met een lesje Nederlandse cultuur. De Nederlandse les voor Julien Escudé, Zdenek Grygera, Nicolae Mitea en Mauro Rosales stond donderdagochtend geheel in het teken van Sinterklaas. Inclusief pepernoten, gedichtjes en cadeautjes.

Leon Smeets, die al jaren de Ajacieden de Nederlandse taal bijbrengt, had zijn best gedaan. De hele tafel straalde Sinterklaas uit: In het midden lag een grote stapel cadeautjes, er lagen pepernoten op tafel, voor iedere leerling was er een speciale lesmap met oefeningen over Sinterklaas, en bij binnenkomst werden de Ajacieden verwelkomt met heuse Sinterklaasliedjes.

Tussen de oefeningen door (wat is goed: Sinterklaas staat in het dak, of Sinterklaas staat op het dak?), mochten de vier om de beurt dobbelen voor een cadeautje. Wie het eerste zes gooide moest een envelop zoeken met een sinterklaasgedichtje en mocht vervolgens een pakje uitkiezen met zijn naam erop. Grygera was de eerste gelukkige. Soepel las hij zijn gedichtje voor en maakte nieuwsgierig zijn cadeautje open. Hij toverde een chocoladeletter uit het pakpapier. ,,De 'G' van Grygera!'', riep hij enthousiast.

Na de ronde met cadeautjes volgde een serieuze lesronde, waarna de pakjesronde opnieuw begon. Grygera en Mitea hadden al snel de zes gegooid, maar bij Escudé en Rosales wilde het even niet lukken. ,,Schiet op, we hebben zo training'', lachte Mitea. Dat bleek te helpen, want de eerstvolgende keer dat Escudé de dobbelsteen liet rollen, kwam de zes bovenop.

Naast de chocoladeletter die iedereen kreeg, had Sinterklaas ook nog een ijskrabber voor de Ajacieden in petto. Rosales was de laatste die zijn cadeautje uitpakte en zwaaide vrolijk met het gebruiksvoorwerp heen en weer. ,,Dank je wel Sinterklaas!'', riep Mitea hard, waarna de overige drie zijn voorbeeld volgden en koers zetten naar de kleedkamer voor de training. Met een chocoladeletter, een ijskrabber en wat inzicht in een Nederlands gebruik rijker.