Menu
Dankerlui geeft zijn droom niet op

Dankerlui geeft zijn droom niet op

Hij is een belangrijke pion bij Jong Ajax. Zowel binnen als buiten de lijnen. ,,Ik hou ervan om jongens uit hun comfortzone te halen”, aldus Damil Dankerlui (20), inmiddels zo'n beetje ervaringsdeskundige in de Jupiler League. Volgend seizoen hoopt hij ook de Eredivisie te mogen ontdekken.

Het is inmiddels al bijna 3,5 jaar geleden, maar Dankerlui herinnert het zich nog goed. Zijn debuut in het betaalde voetbal, uit bij VVV-Venlo. ,,Het was toevallig samen met Jairo Riedewald. Hij kwam eerst en daarna ik. Het was wel een hoge uitslag (5-1 verlies, red.) maar verder hield ik er een goed gevoel aan over.”

Jong Ajax functioneert doorgaans als landingsplek. Talenten spelen er vaak één of hooguit twee jaar, en stromen dan door richting Ajax 1 of slaan elders hun vleugels uit. In dat licht bezien is het opmerkelijk dat Dankerlui al zo lang bij de beloften uitkomt, al is hij pas voor het tweede seizoen op rij een vaste waarde.

,,Ik geloof nog altijd in Ajax 1. Dat vertrouwen moet je altijd houden. Dan kom je er vanzelf."

,,De trainingen van Andries Ulderink en Jaap Stam (het trainersduo van vorig seizoen, red.) hebben voor mij goed uitgepakt. Die waren heel pittig, maar hebben voor mij wel de basis gelegd om het langer vol te houden. In het begin was het heel taai voor me. Het niveau van de Jupiler League is best hoog. Maar ik ben hard blijven werken en je ziet wat er van komt. Ik speel elke week negentig minuten en het gaat goed.”

'In het veld gaat er een 'knoppie' om
Dankerlui kan worden beschouwd als een multifunctionele speler. Hij is van origine middenvelder, maar wordt ook vaak als verdediger gebruikt. Iets waar inmiddels zijn voorkeur naar uitgaat. ,,Ik denk wel dat back nu mijn echte positie is. Ik speel er lange tijd en kom er goed tot mijn recht. Verdedigen, lekker mee aanvallen, agressief in de duels zijn. Dat laatste zie je misschien niet direct aan me af, maar in het veld gaat er een 'knoppie' om.”

In dat kader lijkt de voetballer Dankerlui zich van de persoon te onderscheiden. Buiten de lijnen etaleert hij zich als een vrolijk persoon, met een glimlach die haast aanstekelijk werkt. Eenmaal op het veld is de Almeerder een man met een missie, iemand zich echt kan vastbijten in zijn directe tegenstander. Toch probeert hij ook een leidende rol te vertolken, jongens bij de hand te nemen. Dat is weer indachtig de persoon Dankerlui.

Dankerlui in duel met NAC Breda-speler Giovianni Korte.
Dankerlui in duel met NAC Breda-speler Giovianni Korte.

,,Ik hou ervan om jongens uit hun comfortzone te halen. Dat ze niet alleen in hun eigen huisje kijken, maar ook buitenshuis. Ik probeer jongens op een positieve manier te steunen, ook buiten het veld. En als iemand niet lekker in zijn vel zit, af en toe een grapje proberen te maken. Uiteindelijk gaat het erom dat we met een positief gevoel het veld op stappen. Damon Mirani, die nu bij Almere City speelt, had ook zo'n instelling. Dat vond ik wel mooi.

Doorbraak in Ajax nog niet opgegeven
Voor Dankerlui breken spannende tijden aan. De verdediger annex middenvelder heeft nog een contract tot eind volgend seizoen. Hij hoopt binnen afzienbare tijd te horen wat Ajax met hem van plan is. ,,Ik hoop dat de club deze zomer al iets kan aangeven. Ik heb nog een contract tot 2018, maar ze gaan natuurlijk niet tot het laatste moment wachten.”

Dankerlui koestert nog altijd hoop op een doorbraak in Ajax 1, hoewel hij in officieel verband nog nooit voor de hoofdmacht in actie kwam. Wel heeft hij een reeks oefenwedstrijden met het eerste achter zijn naam staan. ,,Ik geloof nog altijd in Ajax 1. Dat vertrouwen moet je altijd houden. Dan kom je er vanzelf”, zegt Dankerlui, die als B-junior in de jeugdopleiding van Ajax terechtkwam.

Dankerlui op weg naar een goal tegen zijn oude club Almere City.
Dankerlui op weg naar een goal tegen zijn oude club Almere City.

De vraag of Dankerlui voor zijn gevoel dicht tegen Ajax 1 aanzit, vindt hij lastig te beantwoorden ,,Dat kan ik niet zo zeggen. Maar als de kans komt, weet ik wel zeker dat ik er klaar voor ben.” Maar waar ziet Dankerlui kansen en mogelijkheden om eventueel door te stromen? ,,De linksback-positie is na het vertrek van Mitchell Dijks wel een beetje vrij. Er is geen echte linksback. Zelf speel ik al enige tijd op die plek, ook al ben ik rechtsbenig. Rechtsback zou voor mij ook kunnen, maar op die positie zijn meer alternatieven.”

Dromen van de Eredivisie
Hoewel Jong Ajax hem als een maatpak lijkt te passen, hoopt Dankerlui volgend niet meer op het tweede niveau actief te zijn. Hij zet nadrukkelijk in op de Eredivisie. ,,Ik ben zeer benieuwd naar de Eredivisie. En met name of ik weer een stapje kan maken, zoals ik met de Jupiler League ook heb gedaan. Ik hoop op een kans bij Ajax 1, op de linksbackpositie, of anders op een mooie Eredivisieclub. Wellicht is verhuren een optie. Als ik een stapje terug moet doen, dan is dat maar zo. Als ik maar speel, dat is het belangrijkste.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots