Menu
Daphne Koster is zwanger

Daphne Koster is zwanger

Daphne Koster verwacht deze zomer haar eerste kind. De aanvoerster van de Ajax Vrouwen en het Nederlands elftal is begin augustus uitgerekend. De 32-jarige verdedigster komt dit seizoen niet meer in actie vanwege haar zwangerschap. Ze blijft voorlopig wel trainen en richt zich op komend seizoen.

Wat Koster betreft betekent haar zwangerschap zeker niet het einde van haar voetbalcarrière. ,,Ik stap er tijdelijk even tussenuit. Als de geboorte straks achter de rug is, ben ik van plan om gewoon weer aan te haken. Ik beleef nog veel te veel plezier aan het voetbal om er mee te stoppen. Ik sta niet voor niets vaak nog als laatste op het trainingsveld.”

Naar nu blijkt heeft Koster op 20 december 2013 voorlopig haar laatste wedstrijd in het shirt van Ajax gespeeld. De gewonnen thuiswedstrijd tegen Gent kreeg daardoor een bijzonder karakter voor haar. ,,Ik wist voor die wedstrijd dat ik al een aantal weken zwanger was. Om die reden heb ik toen direct besloten dat het mijn laatste wedstrijd van het seizoen zou zijn. Dat maakte het al met al tot een heel bijzondere avond. Vooral ook omdat ik het toen nog niemand in mijn omgeving had verteld, zelfs mijn ouders niet. Alleen mijn vriend ik wisten het op dat moment.”

Koster lichtte afgelopen week Ajax-trainer Ed Engelkes in over haar zwangerschap. Ook bondscoach Roger Reijnders werd op de hoogte gesteld. Haar teamgenoten kregen het blijde nieuws dinsdagavond na afloop van de oefenwedstrijd tegen DTS te horen. Koster: ,,Ook tegen de bondscoach heb ik gezegd: dit is niet het einde van mijn carrière. Vanuit mijn tijd in de Verenigde Staten ken ik een mooi voorbeeld van de aanvoerster van het Amerikaans team. Drie maanden na haar bevalling speelde ze weer. Inmiddels heeft ze twee kinderen en is ze nog steeds international. En kijk bijvoorbeeld eens naar sporten als tennis en zwemmen. Ook daar zijn verschillende moeders in de top actief. Het kan dus zeker. Je hoort zelfs wel eens dat ze er in mentaal opzicht nog sterker van worden omdat ze de sport beter van zich af kunnen zetten. We zullen zien hoe dat bij mij uitpakt.”

Als boegbeeld van het vrouwenvoetbal heeft Koster doorgaans ook buiten het veld een druk programma. In die (PR-)activiteiten zal de komende tijd weinig tot niets veranderen. ,,Ik zal mijn activiteiten voor Ajax en de KNVB zoveel mogelijk blijven uitvoeren tijdens mijn zwangerschap. Samen met trainer Ed Engelkes bekijk ik momenteel de mogelijkheden om rondom de wedstrijden mijn bijdrage te kunnen leveren.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst