Menu
Dapper Ajax toch onderuit in Dortmund

Dapper Ajax toch onderuit in Dortmund

Ajax is het nieuwste Champions League-avontuur begonnen met een nederlaag. Ondanks het teleurstellende resultaat in Dortmund lieten de Ajacieden een prima indruk achter in de eerste speelronde van groep D. Na lang uitzicht te hebben gehad op (minstens) een gelijkspel, werd een Duitse treffer in de slotfase alsnog fataal: 1-0. Kenneth Vermeer stopte na rust een strafschop van de thuisploeg.

Frank de Boer wenste aanvallend en initiatiefrijk voetbal en de Ajax-trainer kreeg offensief en initiatiefrijk en verzorgd voetbal. Daags voor de eerste Europese ontmoeting van dit seizoen dicteerde De Boer nog maar eens zijn wensenlijst qua voetbal en speelstijl. Het was niet aan dovemansoren gericht. Ajax voetbalde dinsdag geheel volgens vertrouwd Ajax-recept. Dus met aanvallend, verzorgd en initiatiefrijk spel.

,,Toch heb je na zo’n wedstrijd mixed feelings’’, verwoordde De Boer zijn gemoed tijdens de
persconferentie na afloop. ,,Je bent zo dicht bij een misschien wel verdiend punt. Er waren
momenten op meer, maar ook momenten op minder. Als je dan drie minuten voor tijd alsnog met
lege handen staat is dat een domper.’’

Ryan Babel speelde een prima wedstrijd tegen Borussia Dortmund. Ryan Babel speelde een prima wedstrijd tegen Borussia Dortmund.

Ryan Babel was als spits een immer bereikbaar aanspeelpunt. De Ajacied, die zaterdag tegen RKC (2-0) zijn rentree maakte bij de club die hem opleidde, was tegen Borussia Dortmund werkelijk overal. Hetzelfde gold ook voor Christian Poulsen, zaterdag nog debutant in het Ajax-shirt. De 32-jarige Deen bepaalde het tempo en ontpopte zich tot prima verdeelstation. Poulsen voegde naast routine en tactisch inzicht ook agressie-op-de-bal toe aan het Ajax-spel. De controleur lijkt zich in no-time belangrijk te maken op het Amsterdamse middenveld. ,,Poulsen bracht een een bepaalde rust in ons spel’’, vervolgde De Boer. ,,Hij speelde voortreffelijk. Ryan zette zelfs vanuit het niets zo’n wedstrijd neer.’’

Ajax bepaalde langgerekte fasen het gezicht van de wedstrijd. Het frisse en fruitige Amsterdamse spel leverde Christian Eriksen al na twaalf minuten een reuzenkans op. Nadat Babel de bal veroverde op de slordige IIlkay Gündogan kreeg de jonge Deen alle tijd en ruimte om keeper Roman Weidenfeller te beproeven. Het schot van Eriksen eindigde echter naast het doel. Het was dat moment nog de vraag of en hoeveel kansen Ajax nog zou krijgen tegen de Deutsche Meister. Al snel ontvouwde zich een waar kansenfestijn in de voetbaltempel die vooral bekend werd (en nog altijd is) als Westfalenstadion. Ajax liet zich tot de slotminuten niet afbluffen door de soms venijnige Duitse counters. Kenneth Vermeer toonde zijn klasse met een fraaie save na een inzet van verdediger Marcel Schmelzer.

Het leeuwendeel van de Duitse uitvallen werd gesmoord door (vooral) Toby Alderweireld en Niklas Moisander. Ook Ajax’ centrale duo drukte ook een stempel op de wedstrijd. Dat de verdediging een enkele keer assistentie kreeg van een meeverdedigende Babel illustreerde dan ook vooral de ongebreidelde werklust van de spits. De Boer gaf naderhand toe ook te hebben genoten van
Moisander: ,,Hij behoorde echt tot de beteren op het veld. Zowel bij zijn ingrepen als op andere
onderdelen. Hier kunnen we op voortborduren, dat is zeker.’’

Net zo illustratief voor de wedstrijd was het fluitconcert waarop de spelers van de thuisploeg halverwege werden getrakteerd. Ajax had met 56 procent over de eerste 45 minuten veruit het meeste balbezit. Dat zon de Noord-Duitse aanhang niet. Het was een opsteker voor de Amsterdammers.

In het uitverkochte Signal Iduna Park - sinds 2005 de commerciële naam van het stadion - ontspon zich uiteindelijk een uiterst levendige wedstrijd. Een heerlijke wedstrijd ook voor de Vermeer en Weidenfeller. De doelmannen mochten zich uitleven tijdens de telkens van richting veranderende aanvalsgolven. Drie minuten na rust kon Siem de Jong in de zestien vrij uithalen na een corner van Eriksen. De doelpoging caramboleerde via een Duits lichaamsdeel naast. Niet veel later leek spits Robert Lewandowski de score te openen. De spits kapte drie Ajacieden uit, maar hij schoot te gehaast over. Ook Marco Reus maakte kennis met de reflexen van Vermeer. De Ajacied onderscheidde zich pas echt toen de Borussen mochten aanleggen voor een penalty. Van Rhijn werd met geel en een pingel tegen veel te zwaar gestraft na blokkeren van Götze. Vermeer zette hoogstpersoonlijk een kroon op zijn ijzersterke optreden door de penalty van Mats Hummels te keren. De redding bleek gerechtigheid voor de veel te zware straf van de verder goed fluitende Paolo Tagliavento.

Toch ging het na 87 vermakelijke voetbalminuten dus alsnog mis voor Ajax. Robert Lewandowsky kon kappen draaien en de trekker van dichtbij overhalen: 1-0. Zo bleef Ajax’ na zijn eerste Champions League-wedstrijd toch met lege handen achter. Groep D, door de Duitsers getypeerd als Gruppe des Wahnsinn, had naast Borussia Dortmund ook in Real Madrid een winnaar. De Madrilenen versloegen Manchester City met 3-2. Na de eerste Europese speelronde is elk waanzinnig scenario nog mogelijk in groep D van de Champions League. ,,Als je ons iets kunt verwijten is dat we niet koelbloedig genoeg waren bij de kansen’’, besloot De Boer. ,,Maar naast de dingen die niet goed gingen, zijn er ook veel dingen goed gegaan. Dat nemen we weer mee. Naar zondag bijvoorbeeld, als we om 12:30 uur bij ADO Den Haag spelen.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van Borussia Dortmund – Ajax en reacties na afloop.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De Ajacieden luisteren naar de CL-hymne. De Ajacieden luisteren naar de CL-hymne.
De startende elf van Ajax. De startende elf van Ajax.
Christian Eriksen kreeg in het eerste kwartier een prima kans op de 0-1. Christian Eriksen kreeg in het eerste kwartier een prima kans op de 0-1.
Ryan Babel startte in de spits. Ryan Babel startte in de spits.
Aanvoerder Siem de Jong verwikkeld in een kopduel. Aanvoerder Siem de Jong verwikkeld in een kopduel.
Kenneth Vermeer keepte een uitstekende wedstrijd. Kenneth Vermeer keepte een uitstekende wedstrijd.
Tobias Sana maakte zijn CL-debuut in Dortmund. Tobias Sana maakte zijn CL-debuut in Dortmund.
Christian Poulsen in duel met Dortmund-spits Lewandowski. Christian Poulsen in duel met Dortmund-spits Lewandowski.
Vermeer stopte na een uur de strafschop van Lewandowski. Vermeer stopte na een uur de strafschop van Lewandowski.
Derk Boerrigter vormde samen met Ryan Babel en Tobias Sana de voorhoede van Ajax. Derk Boerrigter vormde samen met Ryan Babel en Tobias Sana de voorhoede van Ajax.
Toby Alderweireld zit Dortmund-spits Lewandowski op de huid. Uiteindelijk slaagde hij er toch in te scoren. Toby Alderweireld zit Dortmund-spits Lewandowski op de huid. Uiteindelijk slaagde hij er toch in te scoren.
Frank de Boer zag dat Ajax de 0-0 uiteindelijk niet kon vasthouden. Frank de Boer zag dat Ajax de 0-0 uiteindelijk niet kon vasthouden.
Ajax werd in Dortmund door ruim 3.500 fans gesteund. Ajax werd in Dortmund door ruim 3.500 fans gesteund.
De spelers bedanken de fans. Helaas leverde het eerste duel een nederlaag op. De spelers bedanken de fans. Helaas leverde het eerste duel een nederlaag op.
Frank de Boer steekt zijn duim op richting de meegereisde fans. Frank de Boer steekt zijn duim op richting de meegereisde fans.