Menu

Dappere strijders vangen weer bot

De cijfers van Ajax tegen Fabio Capello spraken in het voordeel van de Amsterdammers. Nooit won Capello van de roodwitte schare; niet als speler, niet als trainer. Helaas doorbrak de coach als trainer van Juventus die voor Ajax positieve reeks. Natuurlijk weer op z'n Italiaans, met 0-1 door een klasse-goal van Pavel Nedved. En weer had Ajax het idee dat er meer te halen was geweest in de eigen Amsterdam ArenA.

Ronald Koeman had goed gekeken naar de manier van spelen van Oranje tegen Tsjechië. Ook de Ajax-trainer speelde met drie verdedigers en Anthony Obodai in de rol van bewaker van Nedved. Zdenek Grygera zorgde dat zijn oud-ploeggenoot Zlatan Ibrahimovic gedurende de vijf kwartier dat hij onder zijn hoede was, niets te vertellen had en Nigel de Jong moest Alessandro Del Piero uit de wedstrijd houden. Johnny Heitinga was de vrije man. ,,Dat ik voor een 3-4-3 systeem koos, kwam voort uit de manier waarop Juventus speelt”, verklaarde Koeman. ,,Zij hebben twee spitsen, dan heb je weinig aan meer dan drie verdedigers. Maar het positiespel was in de eerste helft niet zo goed”, treurde de trainer.

Toch had Ajax, dat met de aan zijn lies geblesseerde Mauro Rosales geen risico nam en hem uit de ploeg liet, al binnen vijf minuten op voorsprong kunnen staan als de ploeg tegen de Italianen eens een keer het geluk mee had. Maar het prachtige opportunistische schot van Wesley Sonck spatte tegen de lat uiteen. Het had de wedstrijd een compleet ander verloop gegeven, want dan was Juventus anders en gedurfder gaan spelen dan ze bij een gelijke stand deden.

Veel moeite hadden de Italianen in de eerste helft overigens niet met Ajax. De Amsterdammers hadden het lef (nog) niet om gedurfd de aanval te zoeken. De verdediging daarentegen stond als een huis. ,,Zij hebben bijna foutloos gespeeld”, complimenteerde Koeman. ,,Op zich is het vreemd dat het nu wel kan en in de competitie niet. Dan ligt het toch aan de mentaliteit.”

Van begin tot eind zaten de verdedigers er kort op. Toch moesten zij drie minuten voor rust een teleurstelling slikken. Nedved scoorde met een fraaie treffer in de verre hoek. ,,Toch weer die extra individuele klasse die beslissend was voor de wedstrijd”, stelde Koeman.

Dat had niet zo hoeven zijn. Want de durf die in de eerste helft bij Ajax was uitgebleven, was in de tweede helft wél aanwezig. Fier en koen, zoals in het clublied wordt gezongen, trokken de Ajacieden dapper ten strijde. Koeman: ,,Toen speelden we zoals we wilden en hadden we zeker een goal verdiend. Maar we waren niet gelukkig in de laatste fase en de afwerking.”

Koeman doelde vooral op het moment tien minuten na rust toen Van der Vaart de bal mooi doorhakte naar Pienaar. De Zuid-Afrikaan, ook tegen ADO al niet gelukkig in zijn balbehandeling net voor het doel, liet zich echter op de doellijn aftroeven door de Italiaanse verdedigers.

Even hing de gelijkmaker in de lucht. Ajax kreeg nog een paar aardige mogelijkheden via Sonck en Van der Vaart, maar toen Nedved in de 65ste minuut geblesseerd het veld verliet, Koeman Sneijder wisselde voor Tom de Mul en gedwongen wissels wegens blessures (Grygera en Obodai eruit, Escudé en Anastasiou erin) moest doorvoeren liep het niet meer zo soepel als aan het begin van de tweede helft.
Nicolae Mitea liet fraaie staaltjes voetbal zien, maar de Italianen waren te slim en te sterk voor de jonge Ajacieden. ,,Het klinkt misschien vreemd als je met 0-1 verliest”, troostte Koeman zich. ,,Maar ik ben best tevreden met resultaat. Toch vind ik wel dat we iets meer hadden verdiend.”

Daar was Fabio Capello het niet mee eens. ,,Juventus had wel wat meer dan Ajax”, vond de winnende trainer. ,,In de eerste helft hebben we goed gespeeld, in de tweede helft hadden we het een stuk moeilijker omdat er meer druk vanuit Ajax kwam.”

Op de vraag wie Capello na Chivu en Ibrahimovic volgend jaar aan zijn selectie zal toevoegen, glimlachte de trainer lichtjes. ,,Ze zijn nog jong. Ze moeten eerst tot bloei komen.”

En dat de jonkies tot bloei zullen komen, is een kwestie van tijd en ervaring. Ervaring die ze met dit duel weer hebben opgebouwd.