Menu
‘Davids kan een vaderfiguur zijn’

‘Davids kan een vaderfiguur zijn’

Supporters zijn er in alle soorten en maten. Iedereen beleeft Ajax op zijn eigen manier. In de Ajax-media komen de supporters aan het woord over hún Ajax. Deze keer vertelt Jan Scholte wat Ajax voor hem betekent.

Supporter: Jan Scholte
Leeftijd: 50 jaar
Woonplaats: Amsterdam
Seizoenkaarthouder? Nee, ik ben geen seizoenkaarthouder meer. Ik heb wel zeven of acht jaar lang een seizoenkaart gehad.

Ajax-fan sinds:
,,Sinds mijn zevende zit Ajax er bij mij ‘ingebakken’. Ik kom uit de Jordaan en mijn hele familie is fan van Ajax. Als jongetje ging ik al mee naar de Meer. Nu doe ik veel voor de club, onder meer voor de Kids Club. Ook coördineer ik in de ArenA de distributie van de Kick Off. Mijn zoon en dochter helpen daarbij vaak mee. Als jongetje had ik trouwens vroeger een baantje in een Amsterdamse garage. Johan Cruijff bracht daar zijn speciale Citroën heen. Die mocht ik dan wassen. Dat was echt kicken. Ik was toen een jaartje of twaalf oud, geloof ik.”

Met wie kijk je naar de thuiswedstrijden van Ajax?
,,Meestal met mijn kinderen of mijn vrouw. Of anders met vrienden.”

Mooiste Ajax-moment:
,,De omhaal van Marco van Basten, in een thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch blijft op mijn netvlies gebrand staan. Ik was helaas zelf niet bij die wedstrijd aanwezig, daar kom ik eerlijk voor uit. Een ander fantastisch moment was de penalty van Johan Cruijff en Jesper Olsen. Nooit eerder had iemand het gepresteerd om een strafschop in tweeën te nemen.”

Mooiste Ajax-doelpunt:
,,De omhaal van Van Basten was fantastisch. De omhaal van Klaas Jan Huntelaar uit de wedstrijd tegen Heracles was dat natuurlijk ook. Het was bijna eenzelfde doelpunt. Daarom kies ik als mooiste Ajax-goal voor de treffer van Huntelaar. Net als Marco is ook Klaas Jan een toppertje.”

Favoriete Ajax-speler op dit moment:
,,Ik heb meerdere favorieten. Daarom vind ik het een beetje lullig om er maar één te noemen. Straks lezen de anderen dit en krijg ik op mijn kop. Moet ik echt kiezen? Dan kies ik toch voor Edgar Davids. Vooral omdat hij naast allrounder, ook een sleutelfiguur is die de ploeg kan leiden. Vanwege de ervaring die hij heeft opgedaan in het buitenland schuilt volgens mij in Davids ook een aanvoerder. Hij heeft het in zich een vaderfiguur te zijn.”

Favoriete speler uit de Ajax-historie:
,,Jan van Halst was eerst mijn gabbertje. Maar ook met Jaap Stam had ik een speciale band. Misschien is Danny Blind wel mijn grootste gabber. Vooral ook omdat hij het nodige heeft gedaan voor de club. Blind is Ajax in elk geval heel lang trouw gebleven. Ik denk wel dat hij ooit terugkomt bij Ajax. Misschien wel op de Toekomst. Wie weet keert ook Stam ooit bij ons terug. Misschien in een rol als scout?”

Favoriete club naast Ajax:
,,Voor mijn gevoel is FC Barcelona een soort ‘tweede Ajax’. Dat komt vooral omdat in het verleden zoveel oud-Ajacieden bij Barcelona hebben gespeeld. Johan Cruijff en Johan Neeskens zijn voor mij de grootsten in dat rijtje.’

Ajax is voor mij…
,,Er is voor mij maar een club en dat is Ajax. Het is de club waarvan ik zo lang mogelijk supporter hoop te zijn. Samen met mijn familie geef ik alle liefde aan onze club.”