Menu
Davids klaar voor bekerstrijd

Davids klaar voor bekerstrijd

Ajax werkte vrijdag zijn voorlaatste training af voor het treffen met AZ. Zaterdag besluiten de Ajacieden hun voorbereiding op de Bekerfinale met een middagtraining. Net als zijn ploeggenoten is ook Edgar Davids klaar voor de strijd.

De middenvelder beschikt in elk geval over genoeg finale-ervaring. Davids speelde naast drie Champions Leaguefinales (twee met Ajax, één met Juventus) ook een bekerfinale. In 1993 legde de Amsterdammer zelf hoogstpersoonlijk het fundament voor een klinkende zege op sc Heerenveen: 6-2.

Assistent-trainer Alfons Groenendijk trainde een gedeelte van de training apart met Gabri en Jeffrey Sarpong. Assistent-trainer Alfons Groenendijk trainde een gedeelte van de training apart met Gabri en Jeffrey Sarpong.

,,Ik scoorde in die finale de openingstreffer’’, herinnert Davids zich de op donderdag 20 mei 1993 gestreden bekerstrijd. De middenvelder sloeg al na zeven minuten koppend toe uit een corner van Dan Petersen. De ploeg van trainer Louis van Gaal nam vervolgens een 3-1 voorsprong. In de laatste tien minuten liepen de Amsterdammers uiteindelijk uit naar 6-2. Ajax sleepte die dag zijn twaalfde beker in de wacht. In de jaren daarna werden nog vier bekers bijgezet in de prijzenkast van de Amsterdammers.

Na de groepstraining bleven Davids en Groenendijk lang hangen op het veld. De assistent-trainer speelde de bal hard in op Davids. Die moest de bal telkens zo zuiver mogelijk aannemen, om vervolgens zo vloeiend en soepel mogelijk weg te draaien. Na de groepstraining bleven Davids en Groenendijk lang hangen op het veld. De assistent-trainer speelde de bal hard in op Davids. Die moest de bal telkens zo zuiver mogelijk aannemen, om vervolgens zo vloeiend en soepel mogelijk weg te draaien.

Davids gaf overigens ook al in de halve finale tegen Feyenoord een mooi visitekaartje af. Drie treffers van de linkshalf en twee doelpunten van Dennis Bergkamp bleken ruimschoots voldoende voor een plaats in de bekerfinale. In de Kuip werd de latere landskampioen met liefst 5-0 afgedroogd.

Komende zondag zal blijken welke ploeg de teleurstelling over de gemiste titel het beste heeft verwerkt. Ajax en AZ waren dicht bij de landstitel, maar zagen PSV uiteindelijk aan de haal gaan met de begeerde kampioensschaal. De Ajacieden hebben die teleurstelling verwerkt, weet Davids. ,,Al blijft er wel een bittere nasmaak hangen. Maar die moeten we maar gebruiken om scherp te blijven. Na de bekerfinale spelen we nog play-offwedstrijden. Het is een interessant programma’’, aldus de middenvelder.

Grote drukte na de training. Ook Davids maakte veel supporters blij met zijn handtekening. Grote drukte na de training. Ook Davids maakte veel supporters blij met zijn handtekening.

De uitwedstrijd tegen AZ, in de competitie, verliep teleurstellend voor Davids. De vlijtige middenvelder incasseerde zijn tweede gele kaart en moest voortijdig douchen. Tien Ajacieden bleven vervolgens steken op 1-1. ,,AZ wil hetzelfde als wij; een hoger plan bereiken’’, zegt Davids. ,,Een beker kan daarbij helpen. Ajax en AZ weten dus precies waarvoor ze strijden.’’