Menu

Davids tot 17 oktober geschorst

MILAAN/HOENDERLOO (ANP) - Edgar Davids is door de tuchtcommssie van de Italiaanse bond voor vijf maanden geschorst. De straf gaat met terugwerkende kracht in op 17 mei, toen de speler van Juventus voorlopig werd geschorst wegens een te hoog nandrolongehalte in zijn urine. Davids' advocaat Robert Geerlings liet weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Met de uitpraak werd het advies van de aanklager van het Italiaans Olympisch Comite (CONI) genegeerd, aldus Geerlings. ,,Die had gezegd: een schorsing tot 31 augustus is voldoende. Helaas is dat advies en de inzet van partijen waarmee wij hebben gesproken zo maar ter zijde is geschoven.''

Normaal gesproken neemt de bond altijd het advies over van de aaklager van het CONI. Geerlings zegt nog geen idee te hebben waarom dat nu niet is gebeurd.

Geerlings dacht echt dat Davids er met een geringe straf vanaf zou komen. De aanklager bleek, zegt hij, gevoelig voor de argumenten van de verdediging. Davids had wel een te hoge nandrolonwaarde, maar die was veroorzaakt door een homeopathisch middel en dat is geen verboden middel.

De middenvelder mist door de schorsing de wedstrijd Ierland-Nederland en de resterende twee kwalificatieduels met Estland (volgende week woensdag) en Andorra (op 6 oktober). Wel kan hij spelen in de eventuele play off (op 10 en 14 november) indien Oranje op de tweede plaats eindigt in de plaatsingsgroep voor het WK. Bij Juventus kan hij op 21 oktober zijn rentree maken in de wedstrijd tegen Bologna.

Geerlings zei dat Davids enerzijds blij was met de uitspraak. Volgens de raadsman moet niet worden vergeten dat aanvankelijk acht maanden schorsing de eis was. ,,Voor Italiaanse begrippen is dit een fantastisch resultaat, omdat de strafmaat normaal gesproken veel hoger ligt. Maar Edgar is natuurlijk ook teleurgesteld over het missen van de wedstrijd tegen Ierland.''

In Italië wordt hard geoordeeld over dopingzaken, mede onder druk van de publieke opinie. De Italiaanse sport kende al veel dopingschandalen. In Italië wordt doorgaans verbeten jacht gemaakt op dopingzondaars. Dat bleek ook duidelijk in de Ronde van Italië, waar de politie in de zoektocht naar verboden middelen in de hotels van de wielerploegen alles overhoop haalde.

Davids meldde zich dinsdagavond in Nederland. In Hoenderloo maakt hij wel de voorbereiding op het duel met Ierland mee.

Bondscoach Louis van Gaal had voor de uitspraak nog goede hoop dat Davids kon spelen tegen Ierland. Namens Van Gaal zei woordvoerder De Leede naderhand: ,,We bestuderen wat we nog kunnen doen. Davids kan niet spelen tegen Ierland. Daar kunnen we niets aan veranderen. Edgar blijft in elk geval bij Oranje en gaat ook mee naar Ierland.''

Nog niet bekend is of de rechtszaak van Davids tegen FIFA-president Blatter doorgaat. Blatter had gezegd dat er bij Davids meer aan de hand was dan alleen een te hoge nandrolonwaarde. Davids eist dat hij die woorden intrekt. Beide partijen zijn nog druk in overleg. ,,Het hangt van details af of de zaak doorgaat of niet'', aldus Geerlings.