Menu
De 3 grootste thuiszeges op Willem II

De 3 grootste thuiszeges op Willem II

Ajax speelt zaterdag om 19.45 uur de eerste thuiswedstrijd van de Eredivisie-jaargang 2015-2016 tegen Willem II. De Amsterdammers verloren in de clubgeschiedenis nog nooit op eigen bodem van de Tilburgers. Sterker nog: deze ontmoeting stond in het verleden juist bol van monsterscores. Zo behaalde Ajax in de seizoenen 1962-1963, 1994-1995 en 2008-2009 met 7-0 de drie grootste thuiszeges op de Tilburgers.

De overwinning uit de jaargang 1962-1963 was grotendeels te danken aan de gebroeders Cees en Henk Groot, die beiden drie treffers voor hun rekening namen. Piet Keizer vond zichzelf ook terug op het scorebord, maar de linksbuiten miste wel een strafschop. Met deze klinkende zege namen de Ajacieden revanche voor de 3-2-nederlaag, eerder dat seizoen.

Ook in het successeizoen 1994-1995 werd de thuiswedstrijd tegen Willem II afgesloten met een royale zevenklapper. Die overwinning was des te knapper, omdat Ajax amper vier dagen eerder tegen Bayern München het heenduel van de halve finale in de UEFA Champions League (0-0, red.) had gespeeld. De Tricolores werden het slachtoffer van de onstilbare honger van een gouden generatie Ajacieden onder leiding van coach Louis van Gaal.

Tilburgse verzet gebroken
Jari Litmanen, Nwankwo Kanu en Finidi George zorgden er al in het eerste kwartier voor dat het Tilburgse verzet was gebroken. Opnieuw Litmanen en Clarence Seedorf bepaalden de ruststand op 5-0. In het tweede bedrijf maakten Frank en Ronald de Boer het zevental compleet.

Behalve de huidige hoofdcoach Frank de Boer kwamen jeugdtrainer Winston Bogarde, directeur voetbalzaken Marc Overmars en directeur marketing Edwin van der Sar die middag in actie voor Ajax. De Amsterdammers lieten zich aan het einde van dat seizoen kronen tot landskampioen en winnaar van de Champions League.

2008-2009
In de jaargang 2008-2009 waren de kaarten eveneens al vrij vroeg geschud in het thuisduel met Willem II. Terwijl de stadionklok 1.33 aangaf bediende Luis Suarez met een fraaie steekpass Dario Cvitanich: 1-0. De Argentijns aanvaller stelde op zijn beurt Eyong Enoh in staat de score te verdubbelen, waarna hijzelf met een schitterende kopbal zijn tweede en Ajax’ derde treffer van de middag maakte. Suarez - uit een strafschop - en de huidige 'stagiair', Urby Emanuelson, bezorgden hun ploeg een comfortabele 5-0-ruststand.

Luis Suarez was in het seizoen 2008-2009 driemaal trefzeker in het thuisduel met Willem II: 7-0.
Luis Suarez was in het seizoen 2008-2009 driemaal trefzeker in het thuisduel met Willem II: 7-0.

Na rust bleef het kansen regenen voor Ajax. Suarez was echter de enige die nog het net vond. Eerst passeerde de tegenwoordig voor FC Barcelona furore makende Uruguayaan doelman Maikel Aerts met een uitstekend afstandsschot. Daarna benutte hij nog een strafschop die hij zelf had verdiend: 7-0.

Marco van Basten
Ajax-coach Marco van Basten, die enkele weken later de handdoek in de ring zou gooien, kon met een goed gevoel terugblikken op de prestatie van zijn team. 'Ik ben erg tevreden en trots op het team', sprak hij na afloop. 'Bovendien hebben we het publiek aangenaam bediend.'
Zijn collega van Willem II, ex-Ajacied Fons Groenendijk, was minder goed te spreken. 'Ik had een andere terugkeer gewenst', was zijn duidelijke commentaar. 'Dit was de langste middag die ik ooit op een voetbalveld heb doorgebracht.'

Saillant genoeg liep Willem II’er Ibrahim Kargbo in deze wedstrijd tegen een gele kaart aan na een overtreding op Vurnon Anita. De speler uit Sierra Leone wordt momenteel verdacht van het manipuleren van wedstrijden, waaronder dit duel.

Stabiele middenmoter
Of voor de Amsterdammers zaterdag een dergelijke score in het verschiet ligt, valt te bezien. Willem II is namelijk in korte tijd uitgegroeid tot een stabiele middenmoter, met coach Jurgen Streppel als grote roerganger. Onder zijn leiding speelt de ploeg frivool en aanvallend voetbal. Bovendien heeft hij de beschikking over enkele spelers die de huisstijl van Ajax als geen ander kennen. Onder meer Richairo Zivkovic, Ruben Ligeon en Lesly de Sa worden dit seizoen door Ajax verhuurd aan de Tilburgers. Daarnaast heeft de club de voormalige Ajacieden Dico Koppers,
Terell Ondaan en Kostas Lamprou onder contract staan.

Ajax zegevierde in het eerste competitieduel van dit seizoen met 0-3 over AZ. Willem II deelde in de thuiswedstrijd tegen Vitessen de punten: 1-1.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst