Menu
De acht die AZ verruilden voor Ajax

De acht die AZ verruilden voor Ajax

Ajax start zondag de Eredivisie-jaargang 2015-2016 met een uitduel met AZ. Het is een lastig affiche dat met name voor nieuwkomer Nemanja Gudelj een speciaal tintje heeft. De Serviër was vorig seizoen nog aanvoerder van de Alkmaarders, waarmee hij een derde plaats op de ranglijst en zodoende Europees voetbal veiligstelde. Tevens is hij de achtste AZ-speler in tien jaar tijd die de overstap maakt naar Ajax.

Olaf Lindenbergh, Kenneth Perez, Demy de Zeeuw, Mounir El Hamdaoui, Kolbeinn Sigthórsson, Niklas Moisander en Nick Viergever gingen hem voor. Zij keerden ooit als Ajacied én met wisselend succes terug in Alkmaar.

Lindenbergh beleeft terugkeer in mineur
Met name Lindenbergh beleeft in 2005 een memorabele terugkeer bij zijn oude club. Wel in negatieve zin overigens. Ajax verliest niet alleen met 4-2 door twee treffers van oud-Ajacied Shota Arveladze en Kenneth Perez – die zich een jaar later in het Ajax-shirt mag hullen. Lindenbergh wordt ook nog eens bestraft met een rode kaart na een botsing met Arveladze, hetgeen op de tribunes van de Alkmaarderhout met hoongelach wordt begeleid.

Perez opent de score in Alkmaar
Perez daarentegen vergaat het iets beter bij zijn weerzien met AZ. De Deen opent in het seizoen 2006-2007 de score voor Ajax. Maarten Martens gooit echter tien minuten voor tijd roet in het eten door de gelijkmaker voor zijn rekening te nemen.

De Zeeuw neemt zoete wraak
Ook de rentree van De Zeeuw, in 2009, op Alkmaarse bodem leidt tot de nodige weerstand. De middenvelder neemt echter op de juiste manier wraak door met drie punten huiswaarts te keren na een knotsgekke wedstrijd, waarin Ajax slecht start maar zich na rust herstelt. ,,De fluitconcerten kon ik maar op één manier beantwoorden; met een overwinning van het team. Dat hebben we vanmiddag voor elkaar gekregen'', is het commentaar van De Zeeuw na afloop van de 2-4-zege. Luis Suarez (2x), Urby Emanuelson en Gregory van der Wiel scoorden in de kaasstad.

Ajacied Nick Viergever keerde afgelopen seizoen al vroeg terug bij zijn oude club AZ. Het werd een middag 'in stijl': AZ gunde zijn oud-speler en eervol vaarwel, terwijl Viergever met zijn nieuwe club de volle buit meenam uit het AFAS-stadion: 1-3.
Ajacied Nick Viergever keerde afgelopen seizoen al vroeg terug bij zijn oude club AZ. Het werd een middag 'in stijl': AZ gunde zijn oud-speler en eervol vaarwel, terwijl Viergever met zijn nieuwe club de volle buit meenam uit het AFAS-stadion: 1-3.

El Hamdaoui verliest, Sigthórsson wint
El Hamdaoui komt in de jaargang 2010-2011 bij zijn rentree in Alkmaar niet tot scoren en gaat in het Ajax-shirt kansloos met 2-0 onderuit door treffers van Pontus Wernbloom en Sigthórsson. Laatstgenoemde spits wekt in dat jaar de belangstelling van onder meer Ajax, dat hem aan het einde van het seizoen inlijft. De IJslander, die Ajax deze zomer na vier jaar verruilde voor het Franse FC Nantes, moet derhalve door blessureleed ruim anderhalf jaar wachten voordat hij in Alkmaar terugkeert voor de ontmoeting tegen zijn voormalige werkgever. Dat lange wachten wordt beloond met drie punten: 2-3. Sigthórsson haalt het einde van de wedstrijd echter niet en wordt na amper een uur spelen gewisseld voor Danny Hoesen. Ook vindt hij zijn naam niet terug op het scorebord. Een eer die wel is weggelegd voor Siem de Jong (2x) en Daley Blind.

Moisander grijpt volle buit in Alkmaar
Nieuwbakken Ajacied Moisander is die middag in Alkmaar eveneens van de partij. Hij mag negentig minuten blijven staan. De Fin verliet AZ evenals Gudelj als aanvoerder. Zijn overstap naar de Noord-Hollandse rivaal is eigenlijk een terugkeer op het oude nest, aangezien hij eerder met zijn tweelingbroer Henrik enkele jaren deel uitmaakte van Jong Ajax.

Viergever in het zonnetje gezet
In 2013 is er geen transfercontact tussen AZ en Ajax. Pas een jaar later nemen beide partijen weer plaats aan de onderhandelingstafel. Ditmaal met Nick Viergever als inzet. De geboren Capellenaar reist vervolgens al in zijn twee competitiewedstrijd af naar de club die hij vier jaar diende. Sterker nog, Viergever wordt voor de aftrap in het zonnetje gezet door AZ dat officieel afscheid van hem neemt. In navolging van Sigthórsson en Moisander verlaat ook de verdedigende middenvelder het AFAS Stadion met de volle buit na treffers van Davy Klaassen, Daley Blind en Anwar El Ghazi: 1-3.

Gudelj aan vooravond van rentree
Hoewel het voor Gudelj nog afwachten is of trainer Frank de Boer een plaatsje voor hem inruimt, maakt hij wellicht zijn eerste officiële speelminuten voor Ajax in de Eredivisie op Alkmaarse bodem. De tijd zal uitwijzen of hij de vijfde Ajacied wordt sinds 2005 die Alkmaar na een weerzien verlaat met drie punten in de knip.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst