Menu

De Ajax-loopbaan van Rinus Michels

Op de dag van Ajax - Feyenoord op 9 februari 2003 werd Rinus Michels 75 jaar. In dat kader bracht de internetredactie een special uit ter ere van Michels. Een ode aan de man, die heel veel heeft betekend voor de Amsterdamse voetbalclub.

,,De naam Rinus Michels staat synoniem aan het succes van Ajax", zo sprak algemeen directeur Arie van Eijden bij de opening van de Rinus-Michelszaal in augustus 2002.

Want met de komst van de trainer Michels ging de opmars van Ajax gepaard. Michels was geen onbekende voor de club bij zijn aanstelling als oefenmeester in januari 1965. Hij had nota bene als speler al twee landstitels gevierd bij de Amsterdammers, maar moest wegens herniaklachten zijn actieve voetbalcarrière in 1958 opgeven. Twee jaar trainde hij vervolgens de amateurs voordat Ajax hem, als eerste Nederlandse trainer ooit, in 1965 vroeg.

,,Er zaten in de selectie spelers met wie ik in mijn nadagen nog gevoetbald had", vertelde Michels in het prachtige boek 'Ajax 1900-2000'. ,,Ik had uit mijn spelerstijd een reputatie overgehouden als lolbroek, want ik was buiten het veld niet de meest gedisciplineerde. Toen heb ik mij gerealiseerd dat ik afstand moest nemen, een heel andere houding moest gaan aannemen. Om de discipline erin te kunnen hameren - bij sommigen, niet bij iedereen - moest ik erboven en erbuiten staan, ik kon er niet meer tussen staan."

Al direct in zijn eerste volledige seizoen als trainer bezorgde hij Ajax het landskampioenschap. ,,Op dat moment pluk je de vruchten van je visie en werkwijze. Bovendien staat of valt je geloofwaardigheid met succes. Zonder die geloofwaardigheid ben je kansloos en met het succes had ik weer een basis om verder te bouwen", aldus de Amsterdammer in 'Ajax 1900-2000'.

> Rinus Michels heeft als trainer van Ajax de meeste wedstrijden achter zijn naam gezet. Liefst 393 duels zat hij op de bank en leidde Ajax naar een totaal van 279 overwinningen en 1099 doelpunten. <

In zijn eerste Ajax-periode - in 1975 kwam hij voor de tweede keer om een seizoen als technisch directeur te fungeren - die duurde van januari 1965 tot en met juni 1971, werd Ajax vier keer landskampioen, won Ajax drie keer de KNVB-beker en speelde de Amsterdamse club twee finales in het Europa-Cuptoernooi voor landskampioenen. Het voetbalweekblad 1-0 schreef de prestatie van Ajax dat in de finale van 1971 Panathinaikos versloeg bijna geheel toe aan Michels. "Rinus Michels smeedde dit nieuwe Ajax", verwoordde Ruud Bonewit destijds in 1-0. ,,Een hardere en meer efficiëntere ploeg dan de vorige. Misschien een fraktie minder aantrekkelijk spelend dan de oude, maar ó zoveel doelmatiger."

De loftrompet zal altijd blijven klinken als Rinus Michels wordt besproken. Al zullen de spelers die onder hem dienden ook andere herinneringen hebben aan de man van het totaalvoetbal en van de discipline. Zo liet Sjaak Swart zich ontvallen dat hij Ajax ' flink had afgeknepen en dat de discipline strakker en strakker werd aangehaald´. Maar ook Swart had baat bij de aanpak van Michels, want aan Kees Jansma vertelde hij eens dat Michels hem heeft leren koppen, ' want ik bukte altijd voor hoge ballen'.

Na het Europa-Cupsucces verliet hij Ajax voor Barcelona. Ajax won ook de seizoenen na zijn vertrek de Europa Cup I, nog twee maal zelfs. In 1972 liet Michels aan 1-0 weten dat zijn beslissing om in 1971 Ajax te verlaten een juiste was geweest.,,Als ik was gebleven was ik eerder een hinderpaal dan een stimulator geweest. Mijn vertrek heeft er misschien wel aan meegeholpen dat de rijpheid van Ajax is doorgebroken. Zowel Ajax als ikzelf hebben van mijn vertrek geprofiteerd."

En na Ajax profiteerde ook het Nederlands Elftal dikwijls van de capaciteiten van Michels. Dusdanig dat er altijd met respect over de Amsterdammer zal worden gesproken.

Statistieken

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Erelijst als speler:

Landskampioen: 1947, 1958
1e in Eerste klasse Afdeling I: 1946, 1947
1e in Eerste klasse Afdeling II: 1950
1e in Eerste klasse B: 1952
Winnaar AROL-beker: 1949, 1951
1e in Ajax Paastoernooi: 1950, 1952
Winnaar Prins Bernhardbeker: 1957

Onderscheidingen:

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: 1974
Officier in de Orde van Oranje-Nassau: 1988
Manager of the Year (World Soccer): 1988
Zilveren sportmedaille van de Stad Amsterdam: 1989
Bondsridder KNVB: 1998
International Hall of Football Champions: 1998
Coach van de Eeuw: 1999
Erelid AFC Ajax: 2000
UEFA Lifetime Award: 2002


Meer statistieken >>
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -