Menu
De Amsterdamse stadsderby sterft uit

De Amsterdamse stadsderby sterft uit

Deze week gaan we terug naar 19 maart 1978, wanneer in de Meer de laatste Amsterdamse stadsderby in de Eredivisie wordt gespeeld.


Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


Dat het Mokumse onderonsje aan de Middenweg niet veel om het lijf heeft, blijkt wel uit de slechte bezetting van de tribunes. Er zijn maar 7.500 belangstellenden.

Verplicht nummer
Voor Ajax, dat een straatlengte achterstaat op koploper PSV, is de krachtmeting met de stadgenoot een verplicht nummer. FC Amsterdam worstelt met het degradatiespook, maar is inmiddels te zwak om de sterkere buur in verlegenheid te brengen.

Drie jaar eerder lukte dat nog glansrijk, toen de Lieverdjes in de Meer een 2-0-achterstand ombogen in een 4-2-overwinning, dankzij doelpunten van Geert Meijer (2x), Nico Jansen en Heini Otto.

FC Amsterdam heeft te veel aan kwaliteit moeten inboeten

Die laatste probeert er als aanvallende middenvelder nog wat van te maken bij het samenraapsel van DWS, Blauw Wit en de Volewijckers. Maar FC Amsterdam heeft te veel aan kwaliteit moeten inboeten om nog potten te kunnen breken in de Eredivisie, zoals in het seizoen 1973-1974.

Toen wist de stuntploeg van trainer Pim van de Meent en voorzitter/eigenaar Dingeman Stoop zelfs Europees voetbal te halen door als 5e te eindigen. Maar Nico Jansen maakt zijn doelpunten inmiddels voor Feyenoord en Geert Meijer speelt bij Ajax, al zit hij aanvankelijk op de reservebank bij wat de laatste Amsterdamse derby op het hoogste niveau zal blijken.

Tscheu-La Ling laat Leo de Leeuw zijn hielen zien. In het midden Frank Arnesen en Leen van de Merkt. Links Ton Kamphues. Bron: Koen Suyk, Nationaal Archief/Anefo, 929-6319
Tscheu-La Ling laat Leo de Leeuw zijn hielen zien. In het midden Frank Arnesen en Leen van de Merkt. Links Ton Kamphues. Bron: Koen Suyk, Nationaal Archief/Anefo, 929-6319

Uitgeschakeld door Juventus
Volgens Tomislav Ivic is Ajax doodmoe van de krachtsinspanning van 4 dagen eerder in Turijn waar de kwartfinale van de Europa Cup voor landskampioenen 120 minuten duurde alvorens het  strafschoppen schieten werd. Dat deden de Amsterdammers zo beroerd dat Juventus nogal geniepig naar de halve finale glipte.

Ajax zet FC Amsterdam bijna achteloos opzij

Hoewel de klap van de ongelukkige uitschakeling nog nadreunt, zet Ajax FC Amsterdam bijna achteloos opzij. Dick Schoenaker (2x), Ruud Geels, Frank Arnesen en invaller Geert Meijer scoren voor de thuisploeg, Martin Wiggemansen voor de bezoekers.

Troosteloze ambiance is een voorbode
Na afloop gaat het in de perskamer van de Meer vooral over het aanstaande vertrek van Ruud Geels, de topschutter die het liefst bij Ajax zou blijven, maar een dief van zijn portemonnee is als hij ingaat op wat Jaap van Praag hem biedt.

De voorzitter beweert dat de club zich niet meer kan veroorloven dan wat de goalgetter verdient sinds zijn salaris in het vorige seizoen tussentijds is verhoogd. Maar volgens Geels betekent het nieuwe voorstel feitelijk salarisverlaging, omdat hij niet nog eens een som handgeld zal ontvangen.

Ajax zal Geels na 4 seizoenen en ondanks zijn 123 doelpunten in 132 competitiewedstrijden naar Anderlecht laten vertrekken. En FC Amsterdam zal nog slechts anderhalve maand Eredivisionist zijn. De troosteloze ambiance in de Meer op 19 maart 1978 is een voorbode. De stadsderby is bijna uitgestorven.

Fotobijschrift (boven): Heini Otto probeert zich langs Ruud Krol en Simon Tahamata te werken. Links Ruud Geels.
Bron: Ajax Erfgoed