Menu
De avond waarop (bijna) alles lukte

De avond waarop (bijna) alles lukte

Ajax A1 bereikte woensdagavond op indrukwekkende wijze de finale van de NextGen Series. Via een 6-0 zege op Liverpool zette de A1 zichzelf opnieuw op de kaart. Het was een avond met vele verhalen. Van een Deen die de wedstrijdbal mee naar huis mocht nemen tot een keeper die koste wat kost de nul wilde houden. In het hotel in hartje Liverpool kwam alles aan het einde van de avond samen.

De lobby van het spelershotel was woensdagavond het domein van de Ajacieden. Na dagenlang focussen op de halve finale was er ruimte en tijd voor ontspanning. En dat bestond, hoe kan het ook anders, uit voetbal. Met interesse keken ze op een groot scherm naar de samenvatting van Chelsea - Napoli.

Een paar uur eerder waren ze nog vol van hun eigen prestatie. Het was zo’n avond waarop bijna alles klopte. ,,’Perfect’ is het perfecte woord om deze avond te beschrijven”, zei Viktor Fischer met gevoel voor de Nederlandse taal. Met dezelfde branie als waarmee hij deze woordspeling eruit gooide, had hij in de anderhalf uur daarvoor zijn voetbalkwaliteiten aan 6.000 Engelsen getoond. Met een hattrick kroonde hij zich tot man van de wedstrijd. Opgeteld bij zijn twee goals tegen FC Barcelona A1 stond de Deen dan ook volop in de schijnwerpers. Met de bal als trofee voor drie goals, genoot hij na van een onvergetelijke avond. ,,Ik zag Messi laatst ook de bal meenemen, dus ik dacht: dat mag ik ook vanavond.”

De spelers genieten in de lobby van het hotel na met de foto's van een onvergetelijke wedstrijd. De spelers genieten in de lobby van het hotel na met de foto's van een onvergetelijke wedstrijd.

Gevraagd naar de eerste goal krullen de mondhoeken van de 17-jarige Fischer omhoog. ,,Het ging zo snel. Ik wist eigenlijk amper wat er gebeurde. Ik wil hem graag nog eens terugzien. Maar dat geldt eigenlijk voor de hele wedstrijd. We hebben zo mooi gevoetbald vanavond.”

Ook voor Mickey van der Hart was het een mooie avond in het rugbystadion van St. Helens RFC, net buiten Liverpool. De keeper stopte in de eerste helft een strafschop waarmee hij de A1 in de wedstrijd hield. ,,We stonden 1-0 voor, maar Liverpool werd langzaam sterker. Als het 1-1 was geworden, waren zij er ook in gaan geloven. Gelukkig hielden we onszelf in de race en maakten we er uiteindelijk een geweldige wedstrijd van. We gingen fantastisch voetballen. Ik denk niet dat Liverpool het opgaf. Ze konden het gewoon niet meer bijbenen.”

Ook voor Fred Grim is het behalen van de finale van de NextGen Series een mooie mijlpaal in zijn trainersloopbaan. ,,Hier moeten we vertrouwen uit putten voor de finale. We mogen hier nu even van genieten, maar het gevaar is natuurlijk dat de spelers er te makkelijk over gaan denken. Daar moeten we met elkaar voor waken.” Volgens Grim kent het eerste Europese seizoen van de A1 tot dusver bijna alleen maar pluspunten. ,,De stap naar het eerste elftal wordt door dit soort wedstrijden iets makkelijker gemaakt. De rugzak met ervaring wordt op deze manier steeds groter. Daar doen we het allemaal voor.”

Onder de klanken van Gerard Joling (aangeslingerd door deejay Mitchell Dijks in de kleedkamer) deed ook Joël Veltman zijn verhaal na afloop. De verdediger behoorde samen met Ruben Ligeon tot de groepsoudsten. De 20-jarige Veltman kende zijn plaats en pakte zijn verantwoordelijkheid. ,,Ik ben een jaartje ouder dan de rest en heb dus ook een jaar meer ervaring. Ik moest het daarom neerzetten en de leidersrol op me nemen. Dat heb ik vanavond denk ik wel goed gedaan. Wat ik ook mooi vond was dat onze keeper er ook bij 0-5 op bleef hameren dat we de nul zouden houden. Toen dacht ik: jij bent echt goed bezig.” Het was, om met Viktor Fischer zijn woorden te spreken, een perfecte avond.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Viktor Fischer steelt ook tijdens de persconferentie de show. Viktor Fischer steelt ook tijdens de persconferentie de show.
Een trotse vader Van der Hart met een van de uitblinkers van de avond. Een trotse vader Van der Hart met een van de uitblinkers van de avond.
Een foto van het scorebord mag niet ontbreken uiteraard. Een foto van het scorebord mag niet ontbreken uiteraard.