Menu
De balans na vijf jaar Ajax

De balans na vijf jaar Ajax

Christian Eriksen heeft al ruim 100 competitiewedstrijden op zijn naam staan. In de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen komt de teller op 106 duels. Waar zal dat aantal eindigen? In aanloop naar Ajax - Heerenveen spreken we de Deen over zijn ontwikkeling en zijn toekomst.

Martin Jol haalde begin 2010 een bleek, tenger jochie bij de selectie van Ajax. De zeventienjarige Christian Eriksen had destijds pas een jaar in de Amsterdamse jeugdopleiding gevoetbald, maar dat was ruim voldoende geweest om vriend en vijand te overtuigen van zijn exceptionele talent. Nu zijn we ruim drie jaar verder en is de Deense middenvelder (21) een van de dragende krachten in een elftal dat op zijn derde opeenvolgende kampioenschap afkoerst. Een gesprek over zijn eigen ontwikkeling en de Deense enclave in Amsterdam.

Ben je veel veranderd sinds je hier bijna vijf jaar geleden jouw eerste contract tekende en je halverwege het seizoen 2008-2009 in de B1 mocht beginnen?

,,Dat was wel een heel andere persoon dan de Christian die nu tegenover je zit. Ik kwam hier binnen als een kleine, timide jongen, die moest wennen aan een nieuwe omgeving, aan nieuwe mensen, een nieuwe taal, een nieuwe speelwijze, een beetje van alles eigenlijk. Als ik nu kijk hoe ik me op al die punten heb aangepast, dan kan ik daar alleen maar tevreden over zijn - en soms ook wel een beetje trots. En ook als je kijkt naar het sportieve gedeelte: we liggen op koers om voor de derde keer achter elkaar kampioen te worden en persoonlijk heb ik de afgelopen drieënhalf jaar een hoop wedstrijden kunnen spelen, wat cruciaal is geweest voor mijn ontwikkeling."

Wat heeft de voetballer Christian Eriksen hier de afgelopen jaren geleerd?

,,Het is moeilijk om dat heel concreet te benoemen. Ik denk dat het vooral te maken heeft met wat je hebt meegemaakt. Bewust of onbewust neem je toch altijd iets mee, van elke nieuwe situatie waarin je terechtkomt, van elke wedstrijd die je speelt. Zodat je de volgende keer een oplossing paraat hebt. De eerste keer moet je misschien nog nadenken wat die oplossing ook alweer was. En de tweede keer gaat het als vanzelf, dan is het al een soort reflex geworden. In zekere zin is het ook een kwestie van jezelf leren kennen. Welke dingen kun je op intuïtie doen en welke dingen leer je jezelf aan?"

Lasse Schöne, Nicolai Boilesen, Viktor Fischer en Christian Eriksen vormen samen met Christian Poulsen en Lucas Andersen de Deense enclave van Ajax. Lasse Schöne, Nicolai Boilesen, Viktor Fischer en Christian Eriksen vormen samen met Christian Poulsen en Lucas Andersen de Deense enclave van Ajax.

Ben je bezig aan je beste seizoen tot nu toe?

,,Dat gevoel heb ik wel, al kun je niet zeggen dat vorig seizoen slecht was. Ik denk dat het steeds ietsje beter gaat, deels omdat je leert omgaan met de omstandigheden, met de pers, met de druk, noem het maar op. En je krijgt geleidelijk een andere positie binnen de groep. Zeker bij een club als Ajax, die talenten opleidt tot het niveau dat ze in staat stelt om de stap naar een grote club in het buitenland te maken."

Als we vier wedstrijden voor het einde naar je statistieken kijken, dan valt op dat je meer gescoord hebt dan vorig seizoen, terwijl je wat minder assists achter je naam hebt. Is daar iets uit af te leiden?

,,Misschien ben ik wel iets meer voor eigen succes gegaan. Ik kan wel wat situaties terughalen waarin ik ook had kunnen passen, maar toch bewust koos voor een schot op doel. In het verleden kreeg ik vaak genoeg te horen dat ik meer moest gaan scoren. Maar het is me niet opgedragen om doelgerichter te spelen, het komt puur vanuit mezelf. En als een medespeler er beter voor staat dan ik, dan speel ik de bal nog steeds af."

Kan Ajax ook zonder Christian Eriksen kampioen worden?

,,Ik denk dat er een heel sterk, uitgebalanceerd team staat. Dus ik zou niet weten waarom niet. Maar ik wil liever meedoen, hoor."

Maar de vraag is je al veel vaker gesteld: ben je er volgend seizoen nog bij?

,,Ik heb het voor mezelf op stand-by gezet. Zolang we met Ajax nog in de kampioensrace zitten, ben ik uitsluitend daarmee bezig. Daarna kijken we wel wat er gebeurt."

Vind je jezelf al klaar om ‘een volgende stap te maken’?

,,Dat hangt er natuurlijk van af waar je naar kijkt. In eerste instantie naar jezelf en waar je staat in je ontwikkeling. Maar ook naar de club die interesse toont. Zou je daar tussen kunnen komen, ga je daar spelen? En je moet ook je gevoel laten spreken. Dat is het allerbelangrijkste."

Kan Ajax doorgroeien naar een hoger niveau, ook Europees gezien, als de ploeg elke zomer zijn beste speler of spelers kwijtraakt?

,,Dat is lastig. Ik denk dat het sowieso een kwestie van lange adem is. Je moet de tijd nemen om iets op te bouwen en daarbij niet van je filosofie afwijken. Maar ik denk dat spelers opleiden en ze uiteindelijk verkopen ook een wezenlijk onderdeel is van Ajax’ filosofie. Die inkomsten kun je ook niet missen. Je moet daar een balans in zien te vinden. Gelukkig ga ik daar niet over."

Tekst: Ajax.nl/Maarten Dekker
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst