Menu

De ban is gebroken, Ajax wint in Gelredome

Ajax, dat zonder Victor Sikora naar Arnhem reisde, heeft met een varierende strijdwijze voor het eerst gewonnen in het Gelredome. Begonnen in een 4-4-2 systeem kwam een slordig Ajax op een 1-0 achterstand. Na rust was het spel verzorgder, kwamen de Ajacieden door Pasanen gelijk en schoot Chivu met een prachtige vrije trap Ajax naar winst, 1-2.

Eindelijk kon Ajax de ban breken. Vijf jaar lang leverden de wedstrijden in Arnhem geen enkel punt op, maar op zondag 25 augustus 2002 wel. Ajax won, na een erbarmelijke eerste helft, met 2-1. De tweede 45 minuten ging het enigszins beter, ook omdat Vitesse stuk zat. Een prachtige vrije trap van Cristian Chivu bracht de winst op het bord.

Ajax vertrok zonder Victor Sikora naar Arnhem. Vooraf was er veel te doen geweest over de terugkeer van de linksbuiten in het stadion waar hij groot is geworden. Hij zou worden uitgefloten, de spelers van Vitesse zouden hem hard aanpakken. Kortom, Sikora moest scherp zijn en honderd procent fit. Dat was hij niet. Trainer Ronald Koeman verklaarde dat hij van de week al wegens ziekte eerder van de training was gegaan en een training had gemist. Daarom geen Sikora in Arnhem.

Ook geen 4-3-3 systeem. Koeman had voor de competitie aangegeven dat hij in moeilijke wedstrijden zou teruggrijpen op het 4-4-2 systeem. Aangezien bij Vitesse de laatste vijf jaar niet werd gewonnen, viel ook het duel tegen de ploeg van trainer Mike Snoei ondanks het vertrek van waardevolle spelers als Sikora, Diarra, Kreek en Van der Schaaf, in die categorie.

Maar Zlatan, Mido en de middenvelders Galasek, Pienaar, Van der Vaart en Maxwell voelden zich in de eerste helft allerminst lekker in het 4-4-2 systeem. ,,De uitvoering was slecht”, vond Koeman. ,,Maar je kan je altijd pas achteraf realiseren dat je het misschien anders had moeten doen.”

De slechte uitvoering van het systeem was te wijten aan de slordigheid waarmee Ajax de aanvallen trachtte op te zetten en de manier waarop de verdedigers de rappe Vitesse-aanvallers dachten te kunnen afstoppen. Ook het veelvuldig en langdurig lopen met de bal, droeg niet bij tot effectief spel. Illustratief was de slalom die Maxwell in de twaalfde minuut uitvoerde. Drie man ging hij ogenschijnlijk moeiteloos voorbij, maar bij de vierde (Janssen) werd hij logischerwijze gestuit.

Het was niet puur aan Ajax te wijten dat Vitesse in de wedstrijd bleef, want de Arnhemmers openden erg goed. Met een felle, agressieve strijdwijze werden Pasanen – vervanger van de geblesseerde Bergdolmo – Chivu, Trabelsi en O’Brien regelmatig in verlegenheid gebracht. Dat leverde in de zestiende minuut resultaat op voor Vitesse. John O’Brien kon Amoah niet meer te pakken krijgen en de aanvaller schoot langs de uitgekomen Stekelenburg de openingstreffer op het scorebord, 1-0.

Bij vlagen kwam Ajax verrassend uit de stellingen. Dat gebeurde als de ploeg sneller combineerde en de aanval over meerdere schijven uitvoerde. Mido stond in de 30e minuut buitenspel en Trabelsi schoot vier minuten later net naast.

De grootste kans kwam in die eerste helft nog van Vitesse. Amoah verschalkte Pasanen, die verzuimde de bal weg te maaien, en bediende Claessens. De Belg draaide een aantal keer weg bij Chivu, maar zijn schot ging naast. Daardoor bleef de voorsprong van Vitesse bij rust 1-0.

In de tweede helft waren de Ajax-middenvelders beter bij de les. Vooral Pienaar, die in de eerste helft nog veelvuldig balverlies had geleden, hield de ballen nu vast en maakte indrukwekkende acties.

Ajax voerde de druk op, wat in de 50e minuut twee corners kort na elkaar opleverde. Bij de tweede hoekschop van Van der Vaart liet Jevric de bal door zijn handen glippen, schoot Zlatan in, maar dat schot werd nog geblokt. De bal kwam voor de voeten van Pasanen, die nog een maal Jevric het bos instuurde en door een woud van benen de gelijkmaker binnenwerkte, 1-1.

Vitesse zakte ver terug en Ajax ging langzamerhand de speelwijze aanpassen. Galasek verliet kort na de gelijkmaker het veld voor Wamberto, waarna O’Brien de rol van Galasek op het middenveld overnam. Maxwell speelde daardoor linksback en Wamberto kwam voor hem te spelen.

Na een uur spelen liepen de gemoederen hoog op toen Mido doorliep op Jevric. De Egyptenaar bood direct zijn excuses aan, maar diverse Vitesse-spelers besloten zich alsnog met het voorval te bemoeien. Zo kreeg aanvoerder Chivu de handen van Janssen onzachtzinnig in het gelaat gedrukt. Maar scheidsrechter Van Dijk liet iedereen onbestraft na het opstootje.

Even daarna had Claessens de kans Vitesse weer op voorsprong te zetten. Omdat Pienaar de bal liet lopen, kreeg de Belg hem in bezit. Hij draaide goed weg bij Chivu maar zijn inzet ging via de buitenkant van de paal naast.

Met nog ruim een kwartier op de klok haalde Koeman een van zijn spitsen, Mido in dit geval, naar de kant. Middenvelder en buffelaar Jan van Halst kwam voor zijn eerste wedstrijd dit seizoen binnen de lijnen. De gedreven middenvelder schrok van zichzelf toen hij een paar minuten voor tijd Mbamba hardmet zijn schoen tegen de kin raakte. Van Halst kreeg een gele kaart voor die actie.

Maar dat was tegen het einde van de wedstrijd. Ajax stond toen al op voorsprong, want Cristian Chivu deed iets wat niemand verwachtte. Hij schoot in de 77e minuut een vrije trap van ruim dertig meter ineens op doel en met een prachtige curve belandde de bal in de bovenhoek, 1-2. Ook voor de trainer kwam de impuls van de Roemeense aanvoerder onverwacht. ,,Chivu gaf ons eerder de gedachte die vrije trap kort te nemen in plaats van te schieten. Maar het was een fantastische goal.”

Zeven minuten later belandde een schot van Van der Vaart nog op de paal, maar ook Vitesse kreeg een goede mogelijkheid. Jan van Halst verspeelde op een gevaarlijke plek – net zoals hij dat vorig seizoen deed – de bal, Janssen pikte de bal op en speelde direct naar voren. Daar kon Chivu ingrijpen en hij zorgde er zo voor dat de zwaarbevochten zege, mede dankzij zijn treffer, op het bord bleef staan.

Koeman had zijn felbegeerde overwinning gekregen, maar daar was feitelijk alles mee gezegd. ,,Ik vond dat wij niet goed speelden. Vitesse bleef gevaarlijk, omdat wij niet goed verdedigden. Later hebben we dat omgezet door met drie spelers achterin te gaan spelen. Toen kregen we meer controle op de wedstrijd. Ik vond Vitesse agressiever en feller, met name in de eerste helft. Je wint zonder goed te spelen. In de eerste helft functioneerde het systeem niet.”

Maar de trainer besloot met een semi-positieve noot. ,, Ik ben tevreden dat Ajax een wedstrijd wint, die het nooit eerder in het Gelredome gewonnen heeft. Maar we hebben voetballend nog lang niet laten zien wat we moeten brengen, zoals we het in de voorbereiding wel hebben gebracht. Ik verwacht zelf meer."