Menu
De basis lijkt gelegd

De basis lijkt gelegd

Twee weken lang stond bij Ajax het opbouwen van de conditie centraal. Met een keur aan loop-, sprint- en buikspieroefeningen probeerde trainer Danny Blind zijn spelers van een solide basis te voorzien. Nu is fase twee aangebroken: het steeds verder stroomlijnen van het samenspel. De middagtraining werd maandag dan ook grotendeels gevuld met partijvormen.

Hans Vonk verzuchtte na de ochtendtraining nog eens hoe zwaar de voorbije twee weken hem zijn gevallen. De doelman-op-leeftijd moest tijdens het trainingskamp in De Lutte een paar keer pas op de plaats maken, omdat zijn lichaam aangaf dat overbelasting op de loer lag. Noodgedwongen werkte Vonk drie dagen lang een aangepast programma af. ,,De trainingen waren tot nu toe heel zwaar. Dat was ik niet gewend bij Ajax. Toen ik hier binnenkwam, werd er nooit zo intensief getraind. ´Is dit nou een topclub´, dacht ik toen bij mezelf."

In zijn eerste seizoensvoorbereiding als hoofdtrainer van Ajax pakt Danny Blind de zaken anders aan. In zijn visie schept het beulswerk van de eerste weken de condities die nodig zijn om te kunnen voetballen zoals hij dat graag ziet: dominant, een wedstrijd naar de hand zettend. Daarvoor is nog iets onontbeerlijk, naast optimale fitheid: het vermogen om de bal in de ploeg te houden. Op dat punt lijkt Blind zich vanaf nu te gaan richten.

Dat was in de tweede training van de dag goed te zien. Dat er verschillende partijvormen op het programma stonden, was op zich niet nieuw. Dat gold wel voor de manier waarop Blind langs de lijn stond. Tot dusver beperkte de trainer zich vooral tot het observeren van zijn spelers, maandagmiddag probeerde hij ze ook nadrukkelijk bij te sturen. Vooral Nicolae Mitea kreeg tijdens de wedstrijdjes allerlei aanwijzingen. Ze varieerden van hoe de Roemeen zich het best kon aanbieden bij balbezit tot hoe hij diende terug te zakken bij balverlies.

Tomás Galásek liet de training aan zich voorbij gaan. De Tsjech bleef uit voorzorg binnen, om zich lichtgekwetste achillespees niet onnodig te belasten. Ook de zes Ajacieden die maandagochtend voor het eerst trainden, verschenen ´s middags niet meer op het oefencomplex. Mauro Rosales verliet het veld vroegtijdig, omdat zijn geopereerde enkel nog altijd niet volledig belast kan worden.

De eerstvolgende training van Ajax is dinsdagochtend om 10.30 uur.