Menu
'De beker kan redmiddel zijn'

'De beker kan redmiddel zijn'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een column op Ajax.nl. Lasse Schöne, Ricardo van Rhijn, Tessel Middag en Liza van der Most wisselen elkaar telkens af. Deze week is Liza van der Most aan de beurt.

We kunnen er niet meer omheen, het is voor ons in de competitie klaar. Na de domper tegen Club Brugge is de tweede plaats definitief uit zicht geraakt en daarmee ook een ticket voor de Champions League. Dat is natuurlijk enorm jammer, maar we moeten verder. We richten ons volledig op de bekerfinale op 13 mei tegen FC Twente en het goed afsluiten van de laatste drie competitiewedstrijden.

Het duel tegen Club Brugge was een grote teleurstelling. Voor mijn gevoel was het vergelijkbaar met de thuiswedstrijd tegen Anderlecht, die we ook verloren. We gaven als team niet thuis. Vooraf weet je dat een laaggeklasseerd team niet onderschat moet worden, maar we wisten ons geen raad met het volle bak druk geven van Club Brugge en waren daardoor compleet uit ons doen.

Natuurlijk zoek je na afloop naar een verklaring, maar het is lastig om die te vinden. We praten er veel over en proberen elkaar van positieve feedback te voorzien. Ik denk dat Claudia van den Heiligenberg het na de wedstrijd tegen Club Brugge mooi verwoordde. Natuurlijk is het zonde dat we het in de competitie hebben laten liggen, maar ondanks alles kunnen we het seizoen nog goed afsluiten. De beker is een redmiddel om nog iets moois van het seizoen te maken. We gaan er echt alles aan doen om die prijs opnieuw te veroveren.

We hebben voor het seizoen hoog ingezet door uit te spreken dat we voor de titel wilden gaan. Ik vind het achteraf moeilijk om te zeggen of we dat zo nadrukkelijk hadden moeten doen. Persoonlijk zou ik dat iets minder gedaan hebben, maar aan de andere kant zijn we wel Ajax en daar wordt nu eenmaal altijd veel van verwacht. In veel wedstrijden hebben wij de favorietenrol, omdat ploegen tegen ons altijd extra gemotiveerd zijn.

Vorig jaar eindigden we ook als derde in de competitie, maar ik vind dat we ten opzichte van toen wel zijn verbeterd. We zijn dichter naar het niveau van Twente toegegroeid. Vorig seizoen hadden we daar nog wel eens moeite mee. We hebben veel kwaliteit in de ploeg, alleen hebben we het een aantal keer lelijk laten liggen tegen de kleinere ploegen.

Mijn eigen prestaties de laatste tijd zou ik als redelijk beoordelen. Als het in teamverband minder gaat, heeft dat vaak ook gevolgen voor de individuele prestaties. Iedereen is daar verantwoordelijk voor. Achterin hebben we het soms laten liggen en voorin hebben we wel eens te weinig gescoord. Met het oog op het nieuwe seizoen moeten we uitvinden waar dat aan heeft gelegen en er een goede balans in vinden.

De laatste vier wedstrijden willen we positief afsluiten, met als doel om op 13 mei met de beker in onze handen te staan. Voor een aantal meiden van Ajax lonkt daarna nog het WK in Canada. Natuurlijk hoop ik erbij te zijn, maar ik ga nergens van uit. Ik heb al een vakantie naar Barcelona gepland, maar die kan natuurlijk altijd gecancelled worden. We zullen zien hoe het loopt.


Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees