Menu
De Benjamin geniet met volle teugen

De Benjamin geniet met volle teugen

Volop frisse, nieuwe gezichten op de ochtendtraining. Javier Martina, Emanuel Boakye, Michael Timisela en Murat Yildirim vulden de ploeg van trainer Danny Blind aan. 'Debutant' Yildirim was met zijn achttien jaar de Benjamin binnen het keurkorps. De Jong Ajacied genoot met volle teugen van zijn kennismaking met de hoofdmacht. ,,Al was het eerste kwartier wel zwaar. Hier heb je nog minder tijd dan bij Jong Ajax'', blikte selectielid nummer 67 moe maar voldaan terug. Vanmiddag maakt de balvaste Belofte 'gewoon' weer zijn opwachting op de Toekomst voor een training van Jong Ajax.

Duelleren en afronden waren de voornaamste bestanddelen tijdens de ochtendsessie naast de Amsterdam ArenA. Afwerkoefeningen op de doelmannen Hans Vonk en Maarten Stekelenburg (Vermeer trainde apart met keeperstrainer Fred Grim) en een grote partij waar de vonken vanaf vlogen. De supporters die de kou trotseerden, hoefden zich geen moment te vervelen. Zo werd de toeschouwers bijvoorbeeld het duel tussen de trainers Blind en Krol voorgeschoteld. Geen letterlijk of fysiek duel, maar een treffen tussen de formaties van beide coaches. De voetbaldieren coachten tijdens de grote partij elk een eigen ploeg.

,,Olaf, Olaf! Wat is er aan de hand?!'' De stem van de hoofdtrainer schalt over het veld. De aangesprokene (of beter: aangeroepene), Olaf Lindenbergh, kan lachen om de gekscherend bedoelde opmerking. De overdaad aan pathos verraadt de aard van de opmerking. Enkele seconden eerder belandde een inzet van de middenvelder snoeihard in de kruising. Als Lindenbergh zo zuiver scoort, moet er iets mis zijn bij de speler, laat Blind dollend weten. De handjes van Lindenbergh gaan in elk geval kortstondig de lucht in voor een triomfantelijk juichgebaar.

De dolletjes zijn aan Thomas Vermaelen niet besteed. De Belg traint, onder leiding van Frank van Deursen, nog steeds apart van de groep. Zo snel mogelijk weer fit worden is het devies voor de verdediger. Vermeer heeft ook al weinig tijd om de verrichtingen in de groep te volgen. Grim knijpt zijn pupil redelijk af. Bijvoorbeeld door balletjes op te wippen, waarna de op enkele meters afstand staande keeper het wippertje na een sprintje moet vangen.

De doelman, net teruggekeerd van een kwetsuur, heeft na de zoveelste sprint en vangbal (soms ook snoekduik) even tijd nodig om op adem te komen. En om, en passant, een blik te werpen op de verwikkelingen tijdens de grote partij.

Zo is Vermeer getuige van de opmerkelijke opmars van Murat Yildirim. De tiener - op papier nog A-junior - stroomde al vervroegd door naar Jong Ajax. Vandaag zet de kleine, vlijtige en getalenteerde middenvelder een nieuwe stap vooruit. Tussen de ‘Grote Jongens’ van het eerste.

Donderdagochtend vroeg werd Yildirim door zijn trainer John van den Brom doorverwezen naar de ArenA. ,,Dat was absoluut een verrassing’’, vertelt Yildirim. ,,Een eerste training als deze vergeet je natuurlijk niet zo snel. Het begin was moeizaam, vooral omdat ik moest wennen aan de snelheid. Er wordt korter gespeeld. Tijd om te twijfelen, of de bal iets langer dan nodig in bezit te houden, is er niet. Hier wordt nog scherper gespeeld dan bij Jong Ajax. Dat is best wennen.''

De middenvelder paste zich tijdens de verdere training knap aan. Tijdens de afsluitende partij tussen de basis- en de reservespelers, aangevuld met de Beloften van Jong Ajax, bleef Yildirim knap op de been. ,,Vooral als rechtshalf ging het wel lekker. Ook op de 'tien', de positie waarop ik ook uit de voeten kan, had ik een paar aardige ballen. Al met al ben ik best tevreden. Ik had deze ochtend in elk geval niet willen missen.''