Menu
De ‘blauwen’ winnen op wilskracht, vechtlust en fysiek vermogen

De ‘blauwen’ winnen op wilskracht, vechtlust en fysiek vermogen

Na een trainingskamp vol klinkende resultaten gingen de Ajacieden dinsdagavond gevoelig onderuit tegen SV Spakenburg. De Amsterdammers verlieten het vissersdorp met een 3-2 nederlaag. ,,Dit was gewoon niet goed’’, vatte Ajax-trainer Henk ten Cate de wedstrijd van zijn mannen kort en bondig samen. Relativerend: ,,Maar het is niet meteen helemaal niets meer als je in de voorbereiding een keer verliest.’’

De teleurgestelde Ten Cate wilde er maar mee zeggen dat ook van de nederlaag geleerd kan worden. Terecht werd naderhand dan ook gewezen op verzachtende omstandigheden. Een loodzware trainingsweek in de benen, de afwezigheid van natuurlijke leiders Gabri en Jaap Stam; het jonge Ajax speelde simpelweg geen goede wedstrijd.

,,Het oogde allemaal ook heel vermoeid, al mag dat natuurlijk nooit een excuus zijn’’, zei de trainer. ,,We hadden gewoon simpeler moeten spelen. Er werden acties gemaakt wanneer dat niet nodig was. Er werd te veel gelopen met de bal, sommige spelers waren slordig in de passing. Het zou allemaal niet mogen, maar het gebeurde toch. De tegenstander speelde ook agressiever. Wij hadden meer de combinaties moeten zoeken.’’

De Spakenburgers tekort doen, zou ook onterecht zijn. De ‘blauwen’ uit het vissersdorp (aartsrivaal IJsselmeervogels zijn de ‘rode’ dorpsbewoners) speelden een uiterst degelijke partij. Op vechtlust, wilskracht en fysiek vermogen liet de Spakenburgse ploeg Ajax uiteindelijk achter zich. De fatale derde tegentreffer was er, qua schoonheid, zelfs een om in te lijsten. In de blessuretijd werkte Mustafa Aksit de bal van buiten het strafschopgebied, met een perfecte boog over Kenneth Vermeer. De bijna zesduizend toeschouwers op de tribunes van het sportpark de Westmaat vierden opnieuw - voor de derde maal deze dinsdagavond - hun feestje.

Een kwartier voor de rust bejubelden de Spakenburgers hun eerste treffer. Arthur van Metelen sloeg uiterst koel toe met een fraai stiftje: 1-0. Nauwelijks zes minuten later verdubbelden de ‘blauwen’ hun voorsprong. Roderick de Harder schoot, uit de draai, keihard raak.

,,Niks is me vanavond goed bevallen, behalve het optreden van Jan’’, gaf Ten Cate zijn verdediger Jan Vertonghen toch een compliment. ,,Het elftal oogde in elk geval vermoeid. Ik weet welke arbeid de afgelopen twee weken is verricht. Toch moeten we ons op het Amsterdam Tournament goed kunnen presenteren.’’ Na een klein uur spelen verkleinde invaller Tom de Mul de marge naar 2-1. De rechtsbuiten dribbelde naar binnen en haalde koel en doeltreffend uit. Ajax had dat moment nog een halfuur om de achterstand ongedaan te maken.

Ajax begon in een opvallende opstelling. Vooral de linkerflank sprong in het oog. Urby Emanuelson startte als linkshalf. Aanvoerder Kenneth Perez begon als linkeraanvaller. Vertonghen nam de honneurs waar als linksback. Edgar Manucharyan speelde op ‘zes’, rechts op het middenveld.

Na de pauze liet Emanuelson zich een linie terug zakken en speelde Vertonghen weer in het hart van de verdediging. Robbert Schilder verving Olaf Lindenbergh als controlerende middenvelder. Alle omzettingen ten spijt kwamen de Ajacieden niet langszij. Enig geluk was de Amsterdammers ook niet gegeven in de tumultueuze slotfase. Zo zag Rydell Poepon een inzet via de paal en de lat weer uit het doel verdwijnen. Ook Vertonghen raakte de paal. In de blessuretijd bepaalde Schilder de eindstand met een gortdroog schot op 3-2. Een ‘historische’ nederlaag was luttele tellen later een feit en zo werden de verhoudingen in het dorp tussen de 'Rooien' en de 'Blauwen' ten opzichte van Ajax ook hersteld. Want tegen IJsselmeervogels gingen de Ajacieden, 22 jaar terug, ook al eens onderuit. Spakenburg blijkt een lastig te veroveren voetbalbolwerk voor de Amsterdammers.

,,Niemand wees elkaar ter verantwoording’’, legde Ten Cate de vinger tenslotte op een pijnpunt bij zijn ploeg: het gebrek aan leiderschap. ,,Een figuur als Stam hebben we daarom gewoon nodig.’’

Bekijk ook het fotoverslag >>