Menu
De Boer: 'Ajax is verdiende kampioen'

De Boer: 'Ajax is verdiende kampioen'

,,Dit is een teamprestatie van ons allemaal, de spelers, staf en medische staf. Dat we weer bovenaan staan is een topprestatie. Ajax is de verdiende kampioen." Frank de Boer had kort na de kampioenswedstrijd bij Heracles Almelo (1-1) weinig woorden nodig om Ajax’ nieuwste landskampioenschap te kenschetsen.

De laatste klanken van de Almelose strijdliederen waren nog maar nauwelijks weggestorven uit het Polman Stadion. 'Dat kan allemaal in Almelo', klonk het meerdere malen melodieus vanuit de speakers. Op het kunstgras vierde de Ajax-selectie zijn kampioensfeest. Aanvoerder Siem de Jong had kort daarvoor de kampioensschaal in ontvangst genomen op het inderhaast opgetimmerde huldigingspodium. Confettisnippers dwarrelden nog door de lucht. Het kon inderdaad allemaal in Almelo. In een uitwedstrijd tegen Heracles.

,,We moeten deze kampioenswedstrijd snel vergeten en vooral supertrots zijn op deze prestatie", sprak kampioenstrainer De Boer (4 landstitels in 3,5 jaar trainerschap) in de volle perskamer van het Polman Stadion. De Ajax-trainer wist uit ervaring welke krachten en spanningen los kunnen komen voor en tijdens een beslissend titelduel. De Boer was dan ook niet verbaasd over het weinig sprankelende spel van zijn Ajacieden. ,,Het was vooraf rustig in de kleedkamer; ik denk dat er wel wat spanning op de jongens stond. Uiteindelijk ging het allemaal om het kampioenschap." Dat de uitwedstrijd uiteindelijk toch uitliep op een salonremise, was evenmin verbazingwekkend. De Boer bracht eerder al, voorbeschouwend, Ajax’ kampioenswedstrijd tegen NEC uit 1990 in herinnering. Ook toen namen beide clubs genoegen met een gelijkspel. ,,Ook Heracles had vandaag genoeg aan een punt. Wat dat betreft kan ik de club feliciteren met het lijfsbehoud in de Eredivisie."

De missie werd zondag dus voltooid in Almelo. Recordkampioen Ajax veroverde zijn 33e landstitel in de clubhistorie en schreef (club)geschiedenis met vier kampioenschappen op rij. De Boer is de eerste Eredivisietrainer die dat presteert. ,,Vergeet ook niet dat we dit seizoen heel veel jonge spelers hebben ingepast", vervolgde De Boer zijn analyse van het kampioensjaar 2013 – 2014. ,,Een jongen als Stefano Denswil heeft veel gespeeld en datzelfde geldt ook voor Joël Veltman. Davy Klaassen heeft zich een prima vervanger getoond van de geblesseerde Siem de Jong. Terwijl Thulani Serero een heel seizoen heeft gespeeld en ook Nicolai Boilesen eindelijk terug is. Daarbij nam Jasper Cillessen het stokje over van Kenneth Vermeer."

Een, vergeleken met vorig seizoen, flink gewijzigd Ajax is volgens De Boer de terechte landskampioen. ,,Zoveel jonge jongens zijn niet gewend aan een heel jaar op het hoogste niveau. Dat zag je vooral de laatste maanden terug. Toen zaten sommige jongens er een beetje doorheen. Desondanks hebben we tegen de topploegen toch de punten gepakt. Dat is beslissend geweest voor de titel. Ajax is daarom de terechte kampioen." De Boer wist wat hem te doen staat, na het veiligstellen van de nieuwste landstitel. ,,Nu gaan we hiervan genieten met de spelers, staf en de supporters."

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees