Menu
De Boer: 'Ajax zeer ondermaats'

De Boer: 'Ajax zeer ondermaats'

Zijn vijfde Klassiekerzege als Ajax-trainer was ongetwijfeld ook de gelukkigste. Frank de Boer zag zijn Ajacieden nauwelijks aan voetballen toekomen in de 59e editie van Feyenoord – Ajax. Na negentig bij vlagen doldwaze minuten prijkte tóch een 0-1-overwinning op het scorebord. Ajax was weer even Lucky Ajax.

De Boer verloor als oefenmeester slechts een keer in de Kuip. De Ajacied boekte zondag bovendien zijn allereerste overwinning als eindverantwoordelijke op Fred Rutten. Na twee nederlagen en een tweetal gelijke spelen schudde de Grotebroeker zijn collega en ex-trainer van PSV en Vitesse na afloop eindelijk eens de hand als winnaar. Dat het de magerste zege in alle Klassiekers in het tijdperk-De Boer betrof, deed naderhand nauwelijks meer ter zake. Alleen de uitslag blijft normaliter behouden in de geschiedenisboeken.

,,We wisten dat Feyenoord moest winnen. Zo zijn ze ook het veld in gegaan en die strijdwijze hebben ze tot en met de laatste seconde ook gespeeld. Feyenoord wilde vandaag ook grager dan Ajax’’, blikte De Boer kritisch terug. ,,Feyenoord leverde strijd; wij kwamen daardoor maar moeilijk in de wedstrijd. Je kan wel zeggen dat ik daardoor gemengde gevoelens heb. Maar ik baal vooral van hoe wij hebben gespeeld. En dat is ook een compliment aan Feyenoord. We waren vandaag in alle opzichten de mindere. Drie punten halen is leuk. Als je tien keer zo’n ondermaatse wedstrijd speelt, zal je negen keer met lege handen staan.’’

De Ajax-trainer zag zijn ploeg vooral voor rust overrompeld worden. ,,Vooral ons middenveld kon geen bal vasthouden. Uiteindelijk lukte dat bij ons bijna niemand. Heel teleurstellend’’, vervolgde De Boer, die als speler ook vijftien van zijn negentien Eredivisie-Klassiekers winnend afsloot. De oud-verdediger verloor er als veldspeler slechts twee. Vooral ook zijn zeges als spelend Ajacied waren overtuigender dan de victorie in 2014-2015.

De Boer keek na de magere vertoning al waarschuwend vooruit. ,,Uiteindelijk wil je kampioen worden. Daarvoor moet je een bepaald niveau halen. Hebben we vandaag zeker niet behaald. Wij moeten heel goed beseffen dat het niet een beetje ondermaats was, maar zeer ondermaats. Een man was vandaag wel zeer attent, moet ik zeggen. Dat was Jasper Cillessen.’’ Zo eindigde een magere voetbalmiddag alsnog met een compliment.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Pro Shots/Joep Leenen