Menu
De Boer: 'Apoel lastig te verslaan'

De Boer: 'Apoel lastig te verslaan'

Klokslag 18:00 uur, 19:00 uur Cypriotische tijd, kwamen Frank de Boer en Jasper Cillessen de perszaal van het GSP-stadion in Nicosia. De trainer en de doelman namen plaats in de fraaie Champions League-setting en blikten vooruit op de belangrijke wedstrijd tegen Apoel Nicosia. ,,Het zal lastig worden, want Apoel is moeilijk te verslaan in eigen huis.”

,,Dus moet het nog blijken of er voor Ajax iets te halen valt”, gaf de trainer aan, die er vertrouwen in heeft dat Ajax wel degelijk een positief resultaat haalt. ,,Maar Apoel is een goed voetballende ploeg. Zij willen dominant zijn. Dat zijn ze hier ook in eigen land. Bovendien hebben ze een geroutineerd elftal met een gemiddelde leeftijd van 28 jaar. Ze hebben ook bewezen dat ze als team goed kunnen spelen. Bijvoorbeeld bij Barcelona waar ze maar met 1-0 verloren en waar ze in de tweede helft twee goede kansen op de gelijkmaker kregen. Het is een team met veel Braziliaans/Spaanse invloeden. Je kan het zeker lastig krijgen als zelf niet honderd procent bent.”

Daarnaast schijnt het in Nicosia flink te kunnen spoken in het stadion. ,,Ze zitten hier dicht op het veld”, weet De Boer. ,,Maar dat zitten ze bij Feyenoord ook en daar zijn ze met vijftigduizend man. Onze spelers zijn het wel gewend om in zulke omstandigheden te spelen. Ik ben niet bang dat we net zo worden overrompeld als tegen Feyenoord. Ik heb na afloop ook gezegd dat er wel mogelijkheden lagen om er onderuit te voetballen. We moeten de juiste keuzes op de juiste momenten maken. Zorgen dat de storm wegebt.”

Of de trainer Lasse Schöne kan inzetten, zal maandag na de training blijken. ,,Ik schat de kans dat Lasse meespeelt op zeventig procent. Gisteren voelde hij zich zo goed dat hij ook de partij, die hij eigenlijk nog aan zich voorbij zou laten gaan, heeft meegedaan. Toen had hij geen last. Maar hij heeft nog niet getest met het schieten. Daarin moet hij vanavond nog een stapje maken.”

Naast De Boer zat ook doelman Jasper Cillessen achter de tafel. De international heeft het laatste half jaar enorm veel ervaring opgedaan tijdens bijvoorbeeld het WK. ,,In de spelersgroep leeft deze wedstrijd zeker. We hebben erg veel zin om hier te spelen. Uiteraard willen we winnen en hopelijk kunnen we genieten van de sfeer in het stadion.”

In de play-offs voor een plekje in de groepsfase van de Champions League rekende Apoel af met het Deense Aalborg, de oude club van Ajacied Lucas Andersen. Trainer Giorgos Donis vergeleek Aalborg ook met Ajax op zijn eerder op de avond gehouden persconferentie. Net als Ajax is Aalborg een jong en aanvallend voetballende ploeg. ,,Ook ons shirt lijkt wel op dat van hun”, grapte De Boer. ,,Maar onze spelers hebben het voordeel dat ze al uitwedstrijden hebben gespeeld tegen Barcelona of Madrid.”

Cillessen, ook niet overlopend van Champions league-ervaring maar wel al zes duels op dit niveau achter zijn naam, weet de juiste instelling. ,,We moeten niet bang zijn om te verliezen, moed tonen en ons niet terug laten dringen.” En als Ajax dat kan opbrengen, kan het mooie avond worden in het warme Nicosia op het vakantie-eiland Cyprus.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Frank de Boer: 'Apoel heeft het Barcelona lastig gemaakt.' Frank de Boer: 'Apoel heeft het Barcelona lastig gemaakt.'
Direct na de persconferentie begon de training, en Frank de Boer mengde zich even in de rondo. Direct na de persconferentie begon de training, en Frank de Boer mengde zich even in de rondo.