Menu
De Boer blijft in de winning mood

De Boer blijft in de winning mood

Frank de Boer heeft vrijdagavond een bijzondere medaille bemachtigd. In een rechtstreeks duel met directeur marketing Edwin van der Sar kroonde de coach van Ajax zich tot ‘Koning van de Keizersgracht’. De 112-voudig international bleek ook in een roeiboot aardig uit de voeten te kunnen. De kampioenstrainer blijft zodoende in de winning mood.

Werklui, toeristen en overige passanten keken vrijdagmiddag verbaast op van alle commotie op de Keizersgracht. Daar had namelijk de allereerste editie plaats van de Aegon City Rowing Amsterdam. Een evenement dat in het leven is geroepen om aandacht te genereren ter promotie van de roeisport en tevens voor het WK Roeien dat eind augustus 2014 in Amsterdam wordt georganiseerd. Zo kon het dus gebeuren dat willekeurige voorbijgangers in het centrum van de hoofdstad vanuit het niets oog in oog stonden met de trekpleisters Frank de Boer en Edwin van der Sar.

De Boer en Van der Sar verschenen rond de klok van 18.00 uur in een skiff aan de start voor hun eerste heat. Deze werd ogenschijnlijk gemakkelijk gewonnen door De Boer, die later ook de tweede heat naar zich toe trok. ,,Ik dacht in eerste instantie dat het makkelijker zou zijn en ik lekker kon knallen, maar het bleek toch een stuk lastiger”, aldus de winnaar na afloop. ,,Je moet een bepaald ritme zien te krijgen en het is vrij complex. Je moet op het juiste moment je armen buigen en strekken en in beide armen evenveel kracht zetten, anders ga je schuin.”

Hoewel tegenstrever Van der Sar quasi serieus aangaf dat ‘verliezen nooit leuk is’, was de nederlaag volgens de Nederlandse recordinternational te wijten aan een gebrekkige voorbereiding. ,,Ik heb twee weken geoefend en in totaal vier keer geroeid. Volgens mij is Frank zes weken geleden al begonnen met oefenen. Frank zou ook eigenlijk tegen zijn tweelingbroer Ronald roeien, maar die ging plotseling met vakantie.”

Van der Sar: ,,Deze happening is vooral belangrijk voor Aegon en de roeisport. Het is voor hen een fantastisch evenement om publiciteit te genereren.” Van der Sar: ,,Deze happening is vooral belangrijk voor Aegon en de roeisport. Het is voor hen een fantastisch evenement om publiciteit te genereren.”

De Boer hield er echter een andere lezing op na. ,,Ik denk dat het wel meevalt en dat ik anderhalve week meer tijd had om me voor te bereiden dan Edwin.” En vervolgens serieus. ,,Ik wilde natuurlijk wel winnen. In eerste instantie wilde ik niet afgaan en als een kluns te werk gaan. Dat past niet bij Frank de Boer. En als Edwin gewoon beter was geweest, had ik het niet erg gevonden.”

Aan de zegetocht van de trainer, die bijna twee maanden geleden met Ajax de derde landstitel op rij veroverde, gingen in elk geval de nodige krachtsinspanningen aan vooraf. ,,Toen ik voor de derde keer ging trainen kon ik niks meer en was ik het even helemaal kwijt. Ik kwam hakkelend naar de kant en wilde eigenlijk tegen Ronald van Liemt (hoofd sponsoring & events Aegon, red.) zeggen: ,,krijg maar lekker de kolere, ik ga straks bij de City Rowing niet voor schut staan.” Later bleken de riemen niet helemaal goed te zitten. Toen dat weer in orde was, had ik er weer alle vertrouwen in dat het goed zou komen.”

Tegelijkertijd stak De Boer zijn bewondering voor de professionele roeiers niet onder stoelen of banken. ,,Edwin en ik kregen een roeivriendelijke skiff, maar als je zag hoe weinig ruimte die toppers hebben in hun boot; dat kun je je bijna niet voorstellen. Verder is roeien een combinatie van kracht, cadans en techniek.”

Voordat De Boer en Van der Sar ten tonele verschenen hadden vele andere sporters hun opwachting al gemaakt op het Amsterdamse water. Onder anderen de roeiende teamgenoten en Olympische kampioenen van weleer, Nico Rienks en Ronald Florijn, vochten een verbeten onderlinge strijd uit. Verder gaven ook Erben Wennemars (schaatsen), Bart Brentjens (mountainbike), Taeke Taekema (hockey) en de judoka’s Dex Elmont en Henk Grol acte de présence, evenals het vrouwenteam van Ajax. Van der Sar: ,,Deze happening is vooral belangrijk voor Aegon en de roeisport. Het is voor hen een fantastisch evenement om publiciteit te genereren.”

Aegon City Rowing is een voorloper van de prestigieuze Aegon Koninklijke-Holland Beker, die dit weekend plaatsheeft op de Bosbaan in Amsterdam. Dit traditierijke topsportevenement wordt sinds 1886 georganiseerd en jaarlijks bezocht door de internationale roeitop. Ook deze jaargang zijn weer tal van Olympische finalisten aanwezig. Tegelijkertijd worden ook de Nationale Kampioenschappen gevaren. Bovendien zorgt de Amsterdamse zangeres Glennis Grace op zondag voor live entertainment.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Aegon City Rowing