Menu
De Boer: 'Bovenaan staan is geen prijs'

De Boer: 'Bovenaan staan is geen prijs'

Frank de Boer is gematigd tevreden over de eerste seizoenshelft van Ajax, die zondag wordt afgesloten in de ArenA tegen De Graafschap. De coach geeft de prestaties een 5,5. Net aan voldoende dus. ,,Je hebt voor het seizoen het idee dat je halverwege nog minimaal in de Europa League en de KNVB-Beker wilt zitten. Dat is niet gelukt, dus we kunnen moeilijk tevreden zijn”, aldus De Boer. ,,We staan weliswaar bovenaan in de Eredivisie, maar dat is geen prijs.”

,,Natuurlijk ben ik wel tevreden dat we de eerste seizoenshelft veel internationals hebben afgeleverd, maar dat is eveneens geen prijs”, vertelt De Boer. ,,Ook heeft het team zich goed doorontwikkeld. Als dat zich doorzet, maken we een goede kans om de titel te pakken. Dat is belangrijk, want bij Ajax draait het om kampioen worden en prijzen pakken. Het vizier ligt nu volledig op de Eredivisie. We hebben het in eigen hand, maar dat zegt niet zoveel na zestien wedstrijden.”

De Boer werd ook naar de ontwikkeling van enkele individuele spelers gevaagd. Kenny Tete kon op veel lof rekenen. ,,Kenny heeft reuzenstappen vooruit gemaakt. Vooral verdedigend heeft hij het fantastisch gedaan. Ik denk niet dat je blij bent als je tegenover Kenny staat. In opbouwend en aanvallend opzicht kan het nog wel beter, maar misschien moeten we daar niet teveel aandacht aan schenken. Het belangrijkste voor hem is verdedigen.”

Risico
De Boer is overigens in zijn geheel te spreken over de defensie, waarmee hij risico nam. ,,Als je de achterhoede vergelijkt met vorig seizoen spelen er drie nieuwe mensen: Jairo Riedewald, Mitchell Dijks en Kenny. Je weet dat het grote talenten zijn, maar je hebt geen garantie dat ze het goed gaan doen.”

Een van de slachtoffers is Mike van der Hoorn, die op weinig speeltijd kan rekenen. Toch is een vertrek van de verdediger voor De Boer onbespreekbaar. ,,Ik snap heel goed dat Mike wil spelen, zeker op zijn leeftijd, maar ik ben tevreden over hem. Als Joël het niet goed doet of geblesseerd raakt, kan ik Mike met een gerust hart inzetten. Op dit moment hebben we geen alternatief voorhanden. We willen kampioen worden, heel graag met Mike van der Hoorn.”

Juist het tevreden houden van de spelers die buiten de boot vallen is voor een coach een flinke opgave. ,,Dat is het lastigste”, vertelt De Boer. ,,Ik kan niet twintig spelers tevreden houden. Ik zoek daarin naar balans en kijk naar momenten waarop die jongens kunnen spelen, of gaan spelen. Maar het belangrijkste voor mij is dat we punten pakken. Op dit moment acht ik met deze vier achterin de kans daarop het grootst.”

Identiteit Ajax
Op het wekelijkse perspraatje werd De Boer ook gevraagd naar de uitkomst van de ledenvergadering, die donderdag werd gehouden. ,,We hadden een etentje met de selectie, dus ik kon er niet bij zijn. Maar ik heb er natuurlijk wel het nodige van meegekregen en ben blij hoe het is gelopen. Ik vond dat Van Praag het mooi afsloot. We moeten er alles aan doen om de identiteit van Ajax te bewaken en Johan (Cruijff) zal altijd welkom blijven.”

De Boer benadrukte nog maar eens het belang van de jeugdopleiding van Ajax. ,,Dat is de levensader van de club. Als we een nieuwe speler willen halen, moeten we eerst kijken wat er bij de jeugd rondloopt. Dat zijn we verplicht, omdat er zoveel energie en geld in wordt gestoken. Ik zal dat altijd doen omdat ik Ajacied ben, en een volgende trainer moet dezelfde gedachte hebben.”

3-4-3
De kans is aanwezig dat Ajax zondag net als tegen FC Utrecht in een 3-4-3-systeem zal acteren. ,,Dat hangt af van hoe De Graafschap gaat spelen”, stelde De Boer. ,,Als zij met twee spitsen spelen, zullen wij met drie verdedigers spelen. Tegen Utrecht hebben we dat ook gedaan.”

Ajax verloor in de Galgenwaard met 1-0, maar De Boer was niet overdeeld negatief. Met het aanpassen van enkele ‘kleine details’ moet het in zijn ogen veel beter kunnen. ,,Utrecht speelde heel georganiseerd, maar toch hebben we in de eerste helft onze kansen gehad. De tweede helft gingen zij nog compacter spelen. Dan gaat het erom dat je de mindset herkent dat er wat anders gevraagd wordt. Dan moet je herkennen dat je misschien opportunistischer moet gaan spelen, want dat geschuif van links naar rechts gaat hem niet worden.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst