Menu
De Boer: 'Collectief gefaald.'

De Boer: 'Collectief gefaald.'

Ajax heeft de competitiekraker tegen PSV met pijnlijke cijfers verloren: 4-0. Een heuse doelpuntenregen na rust - vier treffers in een kwartier - werd de regerend landskampioen fataal. Afgelopen woensdag incasseerden de Amsterdammers tegen FC Barcelona ook al vier tegentreffers. Het werd daarmee op zijn zachtst gezegd een bizarre Ajax-week.

Vier dagen na de UEFA Champions League-verplichting tegen en bij Barcelona (ook 4-0), wachtte de Ajacieden met PSV – Ajax alweer een nieuw topduel. Ajax-trainer Frank de Boer had zijn opstelling op enkele plekken gewijzigd. Zo nam Viktor Fischer weer zijn vertrouwde stek als linksbuiten in. Nicolai Boilesen was woensdag in Nou Camp nog de (verrassend) startende linkervleugelaanvaller. De jonge Deen begon in Eindhoven als bankzitter. Lasse Schöne en Thulani Serero waren ook al twee opvallende starters. Het duo begon tegen Barça op de bank. Vooral de Zuid-Afrikaan kandideerde zich met zijn overtuigende invalbeurt in Catalonië voor een vervolg als basiskracht. Net als Ajax hadden ook de Brabanders midweekse Europese verplichtingen. PSV blameerde zich met een 0-2-thuisverlies tegen Ludogorets. Zo aasten al ver voor de aftrap van het Eredivisieduel twee ploegen op sportief eerherstel.

De Amsterdammers moesten het stellen zonder de belangrijke twaalfde man. Vanwege spoorwerkzaamheden werd supportersvervoer een heikel punt. De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel vreesde voor de openbare orde in zijn stad en verbood dan maar uitsupporters bij PSV – Ajax. De Amsterdammers vochten het besluit voor de rechter aan, maar werden in het ongelijk gesteld. Uit solidariteit met de gedupeerde Ajax-fans en bij wijze van protest besloten ook bestuurders en directieleden zondag weg te blijven uit Eindhoven. Het compleet lege uitvak was een dissonant in het verder volle PSV-stadion.

De Ajacieden druipen teleurgesteld af na de 4-0-nederlaag bij PSV. De Ajacieden druipen teleurgesteld af na de 4-0-nederlaag bij PSV.

In het stadion waar Ajax afgelopen seizoen met 2-3 won (tot vandaag sinds 16 augustus 2009 zelfs niet meer verloor) volgde een bij vlagen rommelige eerste helft. Bojan leek ik in de beginfase al dicht bij een treffer, maar de spits werd afgestopt door Jeffrey Bruma. Over en weer - voor beide doelen dus - waren er kansjes en kansen. Kort na de eerste Ajax-kans verscheen Ola Toivonen voor Vermeer. Het leverde de Eindhovenaren niets op. Ook de kopbal van Memphis Depay eindigde naast. Schoten van Siem de Jong en Bojan misten eveneens doel.

Ajax trok het initiatief met het in zicht komen van de rust telkens iets meer naar zich toe. De PSV’ers kregen steeds minder grip op de tegenstanders, zo leek het. Rechtsback Ricardo van Rhijn was met zijn afstandsknal bijzonder dicht bij een schot in de roos. PSV-goalie Jeroen Zoet kreeg er last minute zijn vuisten tegenaan. Later redde Zoet ook al op een inzet van Bojan. Zo haalden beide ploegen doelpuntloos de rust; vooral de Ajacieden zullen halverwege het gevoel hebben gehad dat er meer in had gezeten. Het was dat moment een gevoel dat vertrouwen kon geven. Al helemaal na de nederlaag die PEC Zwolle eerder op de middag leed tegen Vitesse; de koppositie was daarmee vacant geworden. PSV en Ajax zouden het weekend zomaar kunnen besluiten met de eerste plek in de Eredivisie. Uiteindelijk gingen de Eindhovenaren dus aan de haal met de gewenste positie op de voorlopige ranglijst. ,,We vonden die fase onze vrije man aardig, maar waren net niet daadkrachtig genoeg’’, blikte Frank de Boer terug op de eerste 45 minuten. ,,Het was allemaal net niet goed genoeg om PSV pijn te doen. Er lagen toen zeker kansen. In de tweede helft viel het openingsdoelpunt uit de lucht.’’

Dat doelpunt viel acht minuten na rust. Nadat Kenneth Vermeer de bal na een voorzet van Memphis Depay los had gelaten, tikte Tim Matavz van dichtbij binnen: 1-0. ,,Het gaat er ook om dat je Kenneth niet in zo’n situatie brengt’’, stipte De Boer de fout van zijn doelman aan. ,,De voorzet vanaf de flank had eerder nooit gegeven mogen worden. Elk foutje wordt op dit niveau genadeloos afgestraft. Kenneth zit nu in een mindere fase. Daar komt iedere speler wel een keer in.’’

Weer acht minuten verderop kreeg Jetro Willems alle tijd en ruimte om met de bal aan de voet aan te vallen. De linksback bedacht zich niet, zette een handjevol Ajacieden op het verkeerde been en schoot raak: 2-0. PSV denderde door en had slechts drie minuten later in Oscar Hiljemark alweer een nieuwe doelpuntenmaker. De Zweed zette zijn schoen fraai - maar voor Ajacieden pijnlijk - tegen de assist van Ji-Sung Park. De direct gespeelde bal verdween feilloos in de kruising: 3-0.
De sportieve marteling was daarmee nóg niet ten einde voor de gasten. Drie minuten na zijn gouden assist dwong Park voor zichzelf een vrije doorgang af richting Vermeer. De Zuid-Koreaanse veteraan toonde zich in de afronding dodelijk koelbloedig: 4-0. Opeens viel er niets meer te halen in het Philips Stadion van het 100-jarige PSV. Een pijnlijk besef. ,,Het was een collectief falen’’, vervolgde De Boer zijn terugblik op de verloren topper. ,,Een heel teleurstellende middag en avond zo. Hier moeten we zeker even van bijkomen. In de komende wedstrijden moeten we vertrouwen tanken.’’

Vier tegentreffers in een kwartier tijd, waarvan de laatste drie in een tijdbestek van zeven minuten, gaven de competitietopper na rust een compleet ander gezicht. De ploeg van Phillip Cocu slaagde erin na zes duels zonder zege eindelijk weer eens te winnen. De geplaagde formatie van Frank de Boer ging pijnlijk hard onderuit op Brabantse voetbalgrond. Te pijnlijk hard eigenlijk. Al zal de omvang van de zege de Brabanders waarschijnlijk zelf ook hebben verbaasd. Op 19 januari 2014 wacht met Ajax – PSV een nieuwe kans op revanche.

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van PSV – Ajax en de reacties na afloop van Frank de Boer, Niklas Moisander en Siem de Jong.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Bojan en Sigthórsson staan klaar om af te trappen na een PSV-doelpunt, Bojan en Sigthórsson staan klaar om af te trappen na een PSV-doelpunt,
Kolbeinn Sigthórsson houdt zijn tegenstader van zich af. Kolbeinn Sigthórsson houdt zijn tegenstader van zich af.
Thulani Serero, woensdag sterk ingevallen tegen Barcelona, kreeg een basisplaats in Eindhoven. Thulani Serero, woensdag sterk ingevallen tegen Barcelona, kreeg een basisplaats in Eindhoven.
De Boer: ‘Dit was een collectief falen, je moet niet naar een iemand kijken.’ De Boer: ‘Dit was een collectief falen, je moet niet naar een iemand kijken.’
Siem de Jong zag zijn ploeg te veel fouten maken. Siem de Jong zag zijn ploeg te veel fouten maken.
Kenneth Vermeer ging niet vrijuit bij de 1-0, maar hield zijn ploeg in de beginfase wel een paar keer op de been. Kenneth Vermeer ging niet vrijuit bij de 1-0, maar hield zijn ploeg in de beginfase wel een paar keer op de been.
LAsse Schöne in duel met Ola Toivonen. LAsse Schöne in duel met Ola Toivonen.