Menu
De Boer: 'De dubbel is ons doel'

De Boer: 'De dubbel is ons doel'

De trainers en aanvoerders van bekerhouder Ajax en FC Twente schoven vrijdagmiddag in Zeist aan voor de persconferentie in aanloop naar de bekerfinale. Op het KNVB Sportcentrum liet Frank de Boer weten dat Mounir El Hamdaoui (spierklachten) zondag waarschijnlijk niet inzetbaar is. Voor zowel De Boer als Jan Vertonghen telt de beker: ,,De dubbel is ons doel.”

Er werd vrijdagmiddag opmerkelijk veel gelachen tijdens de persconferentie. De trainers en aanvoerders van Ajax en FC Twente zaten er ogenschijnlijk ontspannen bij aan de vooravond van de cruciale tweestrijd die de bekerwinnaar en landskampioen gaat bepalen. Vertonghen: ,,Als ik moet kiezen, dan kies ik uiteraard de schaal. Maar natuurlijk wil ik de beker ook winnen. Van onderschatting tijdens de bekerfinale zal dus zeker geen sprake zijn”, verzekerde de Belg. ,,En dat is verdienste van Twente. Ze hebben het dit seizoen heel goed gedaan. Ook in Europa.”

Het strijdplan van De Boer is duidelijk. ,,We moeten de sterke punten van Twente zo goed mogelijk indammen. Daar moeten we zondag en de week erop onze accenten leggen. Daarnaast zal ook de vorm van de dag en een zeker geluk bepalend zijn.” De Boer vervolgt: ,,In wedstrijden hebben we telkens periodes waarin we goed spelen. Die periodes moeten echter wel langer worden. We moeten constanter worden. Het is nu vaak nog te wisselvallig. Daar valt voor ons veel winst te behalen. Maar het zal lastig worden, zeker tegen een stabiele ploeg als Twente. Toch hebben we er heel veel vertrouwen in dat deze twee wedstrijden tegen Twente voor Ajax goed zullen aflopen. We zijn vol goede moed voor de dubbel. Dat is ons doel.”

Vertonghen: ,,Ook in België leeft de Nederlandse titelstrijd." Vertonghen: ,,Ook in België leeft de Nederlandse titelstrijd."

Naast het waarschijnlijke ontbreken van Mounir El Hamdaoui (spierklachten) kan Ajax op volle kracht aan de bekerfinale beginnen. ,,Mounir heeft er alles aangedaan, maar de bekerfinale komt voor hem waarschijnlijk te vroeg. Daarnaast willen we ook geen risico met hem nemen met het oog op de wedstrijd in de ArenA tegen Twente.” Dario Cvitanich viel vrijdagochtend geblesseerd uit tijdens de training, maar zijn blessure valt mee, zo liet De Boer weten. ,,Hij kreeg een schop tegen zijn kuit en achillespees, maar hij kan zondag gewoon spelen. Geen probleem.”

Over de voor- en nadelen van twee beslissende duels met Twente achter elkaar is al veel gezegd en geschreven. De Boer stelt het simpel: ,,Als je de bekerfinale wint, deel je een psychologische tik uit. Dat kan op 15 mei van pas komen als we opnieuw tegen elkaar om de landstitel spelen. Aan de andere kant: als je de finale verliest, weet je wat er een week later niet meer fout mag gaan. Kortom; het is lastig te zeggen. We willen in ieder geval twee keer winnen, dus op 15 mei zullen we zien of dat gelukt is.”

Ook Vertonghen heeft vertrouwen in een succesvolle afloop van de dubbele confrontatie. ,,Na ADO-uit (3-2 nederlaag, red.) was het geloof in het kampioenschap wel een beetje weg. We hebben daarna wel tegen elkaar gezegd dat als we nog iets wilden bereiken, we vanaf dat momenten alles moesten winnen. Daarin zijn we geslaagd. Sterker nog; we hebben het winnen van de dubbel nu in eigen hand.”

De Belgische aanvoerder van Ajax kan ook in eigen land op veel belangstelling rekenen tijdens de spectaculaire ontknoping in Nederland. ,,Ik ben al een tijdje niet meer in België geweest, maar van mijn familie begreep ik dat het ook daar leeft. Ik had het er laatst met Nacer Chadli van Twente nog over. Net als in Nederland is er in België ook nog nooit zo’n spectaculaire ontknoping als hier geweest. En omdat er bij Ajax en Twente een aantal Belgen betrokken zijn wordt het ook in mijn geboorteland op de voet gevolgd.”

En dat tot slot de hamvraag. Wat als het tijdens de bekerfinale 0-0 staat en Bryan Ruiz vlak voor tijd richting het doel van Ajax ontsnapt. Is dat met het oog op de beslissende competitiekraker in de ArenA een rode kaart (en dus een schorsing) waard? Vertonghen (met glimach): ,,In zo’n geval zou ik gewoon de bal afpakken. En anders heb ik altijd nog een goede keeper achter me staan.” De Boer: ,,Daar moet je niet over nadenken. Als je er teveel de nadruk op legt, gebeurt het juist. Je moet gewoon voetballen. En als je over het hele seizoen kijkt, krijgt Ajax maar weinig rode kaarten. Het valt dus allemaal wel mee.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Jan Vertonghen, perschef Miel Brinkhuis en Frank de Boer op weg naar het KNVB Sportcentrum. Jan Vertonghen, perschef Miel Brinkhuis en Frank de Boer op weg naar het KNVB Sportcentrum.
De sfeer was ontspannen in Zeist. De sfeer was ontspannen in Zeist.
De Boer: ,,De dubbel is ons doel." De Boer: ,,De dubbel is ons doel."
Ajax mist alleen Mounir El Hamdaoui tijdens de bekerfinale. Ajax mist alleen Mounir El Hamdaoui tijdens de bekerfinale.