Menu
De Boer: 'Dit is een grote wedstrijd'

De Boer: 'Dit is een grote wedstrijd'

Frank de Boer heeft hoge verwachtingen van het thuisduel tegen Vitesse, een ploeg die hij hoog heeft zitten. ,,Ik zie dit wel als een grote wedstrijd”, sprak de Ajax-coach vrijdag op zijn wekelijkse perspraatje. ,,Vitesse heeft gewoon een heel goede selectie, kijk maar wie ze op de bank hebben zitten. Ze staan nu vierde. Ik heb het gevoel dat ze heel lang om deze plek mee kunnen gaan doen.”

Vitesse kende in de winterstop een trainerswissel. Peter Bosz vertrok naar Maccabi Tel Aviv, waarna assistent-coach Rob Maas werd doorgeschoven. Volgens De Boer is er niet heel veel veranderd. ,,Bosz en Maas zijn beide verdedigende middenvelder geweest, maar dat is niet terug te zien in het spel van Vitesse. Ze willen allebei aanvallend spelen. Maas heeft het stokje overgenomen, maar aan de filosofie is niet veel veranderd.”

Ajax trainde vrijdag in de aanloop naar Vitesse gedreven en De Boer viel op door zijn scherpe coaching. De Ajax-coach werd gevraagd of hij er bewust zo kort bovenop zat. ,,Ik denk dat deze groep het sowieso nodig heeft dat de boog continu gespannen staat”, reageerde De Boer. ,,De training was vandaag zeer fel. Ik hield af en toe mijn hart vast dat spelers geen blessures overhielden aan pittige duels. Mijn coaching is normaal altijd zo. De ene keer is het iets minder en vandaag iets meer. Er zijn bepaalde tactische elementen die we hebben besproken. Als dan verkeerd of juist goed gaat, haak je daar op in.”

Davy Klaassen ontbreekt na ADO Den Haag ook tegen Vitesse. Zijn logische vervanger, volgens het journaille, lijkt Donny van de Beek, die in het Kyocera Stadion ook als aanvallende middenvelder de honneurs waarnam. De Boer hulde zich in nevelen, al liet hij wel weten tevreden te zijn over de inbreng van Van de Beek tegen ADO. ,,Hij heeft het goed gedaan op de positie, was ook aanwezig. Het was jammer dat hij die ene mooie aanval niet kon afronden, maar verder heeft hij zich kranig verweerd.”

Altijd winnen
Door de Europese uitschakeling en bekereliminatie ligt de focus van Ajax volledig op de competitie. Volgens De Boer zorgt dat niet voor extra druk. ,,De competitie is altijd het belangrijkste en daarbij geldt dat Ajax altijd moet winnen: of het nu in de Eredivisie, de beker of in Europees verband is.”

Ajax leidt weliswaar de dans in de Eredivisie, maar is nog niet heel overtuigend geweest in topwedstrijden. De Boer heeft daar wel een verklaring voor. ,,Mijn gevoel is dat wij altijd het spel moeten maken. Als je dan een keer geen superdag hebt en veel ruimte weggeeft, krijg je het deksel op de neus. Tegen PSV waren we heel matig en hadden we een slechte dag. Tegen Feyenoord hebben we continu de bal gehad en ook in Europa hebben we alleen maar de aanval gezocht. Als er dan even iets niet klopt, krijgt de tegenstander meteen grotere kansen. Dat wordt door goede ploegen wel afgestraft en door kleinere ploegen minder.”

De Boer liet desgevraagd weten dat Ajax nog op zoek is naar een nieuwe spits. ,,We zijn niet tevreden over Yaya Sanogo, die is niet honderd procent fit. Als Arek Milik wegvalt, wat dan? Wij willen kampioen worden. Dat word je niet met elf of twaalf mensen. Normaal gesproken bepalen juist nummers 18, 19 en 20 of je kampioen wordt. Arek is heel belangrijk, maar de tweede spits moet dat ook zijn.”

Chemie
De Boer werd expliciet naar de ontwikkeling van de Poolse spits gevraagd. ,,Hij is er nog niet”, begon de coach. ,,Maar hij doet wel al heel veel dingen goed, vandaar dat-ie ook continu opgesteld wordt. Het scoren met zijn linkerbeen is ongekend, dat zal hij ook altijd blijven houden. Maar hij moet ook leren herkennen wanneer hij aanspeelbaar moet zijn of juist moet wegblijven. Ook de chemie met zijn medespelers kan beter, al is dat al flink verbeterd.”

De voorhoede is de linie waar De Boer het meest mee puzzelt. ,,Dat is toch altijd zo”, grijnsde hij. En toen weer met een serieuze blik. ,,Younes doet het vrij goed en Milik staat op dit moment vast. Alleen met de rechtsbuitenpositie stoeien we af en toe nog. Schöne kan er spelen, maar ook Fischer, El Ghazi en Cerny. Er zijn genoeg mogelijkheden. We kijken op trainingen en in wedstrijden wat we nodig hebben. Uiteindelijk bepalen de spelers zelf of ze gaan spelen.”

Zaterdag wacht dus eerst Vitesse. De Boer weet hoe de Arnhemmers te bestrijden. ,,Het is een jonge ploeg met veel kwaliteit. We moeten zorgen dat ze niet in hun kwaliteiten komen. Als Vitesse ruimte krijgt, hebben ze bewezen heel goed te kunnen voetballen.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Gerard van Hees