Menu
De Boer: 'Dit zijn de mooiste weken'

De Boer: 'Dit zijn de mooiste weken'

Ondanks alle druk die gepaard gaat met de titelrace kan Frank de Boer er wel van genieten. ,,Op dit moment misschien ietsje minder, maar als je later alles gaat relativeren, zijn dit wel de mooiste weken", vertelt de Ajax-coach. ,,In sport draait het om spanning en druk, maar uiteindelijk geeft het ook energie. Het is het mooiste wat je kan meemaken als sporter.”

Ajax zag door de remise tegen FC Utrecht (2-2) PSV langszij komen. Toch hebben de Ajacieden nog de beste papieren, aangezien het doelsaldo plus zes is ten opzichte van PSV. Bij een gelijke stand aan het einde van de rit geeft het doelsaldo de doorslag.

Achterover leunen is er volgens De Boer logischerwijs niet bij. ,,Het is natuurlijk best wel een redelijk gat, ervan uitgaande dat als wij alles winnen met een doelpunt verschil zij continu gemiddeld met 3-0 moeten winnen. Maar ze hoeven maar één uitschieter met bijvoorbeeld 5-0 te hebben en dan wordt het al een heel ander verhaal.”

,,Wij moeten gewoon zorgen dat we gretig zijn om doelpunten te maken”, vervolgt De Boer. ,,Maar het belangrijkste is om te winnen. Dat is ons grootste doel. We hopen altijd met veel doelpunten verschil te winnen, of dat nu de eerste of laatste wedstrijd van het seizoen is. Alleen nu kan het doorslaggevend zijn. Dat beseffen de spelers. Als je 2-0 voorstaat en je krijgt een kans, dan moet je daar heel serieus mee omgaan.”

Goed staan
Mocht Ajax in de laatste drie duels ergens op rozen zitten, dan zal De Boer niet direct aanvallend wisselen op jacht naar meer goals. ,,Volgens mij heeft Ten Cate dat een keer gedaan, en dat ging faliekant mis. Ajax kreeg toen meteen twee goals tegen. Je maakt juist goals omdat je goed staat. Waarom zou je dan wisselen? Als wij een goede wedstrijd spelen, normaal gesproken krijgen we dan meer dan één kans. Hopelijk maken we dan voldoende goals. Maar het belangrijkste is, nogmaals, dat we winnen.”

Dat Ajax een uitgespeeld Heerenveen treft, heeft volgens De Boer voor- en nadelen. ,,Normaal gesproken is een bepaalde spanning noodzakelijk in topsport”, vertelt hij. ,,Anderzijds is Ajax een fantastisch affiche voor elke Heerenveen-speler. Ik verwacht dat zij gewoon heel gemotiveerd zijn. Wellicht kunnen we hun intenties de kop indrukken door snel te scoren.”

Heerenveen staat twaalfde en heeft een wisselvallig seizoen achter de rug. ,,Maar ze hebben ook heel goede momenten gehad", aldus De Boer. ,,Ze wonnen van AZ, dat toen in vrije goede doen was, en uit tegen PSV pakten ze een punt. Tegen de topclubs doen ze het vrij aardig. Dat komt omdat ze dan meer reactievoetbal kunnen spelen. En met Larsson en Zeneli hebben ze een paar handige spelers. Datzelfde geldt voor Slagveer als hij speelt.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst