Menu
De Boer: 'Doorgaan op ingeslagen weg'

De Boer: 'Doorgaan op ingeslagen weg'

Ajax speelt zondag de uitwedstrijd tegen Vitesse. De kersverse interim-trainer Frank de Boer bereidde zijn ploeg vanaf vrijdag voor op het duel in de eredivisie. Hij hoopt dat de overwinning in Milaan niet te wijten was aan een schokeffect, maar dat de ploeg doorgaat op de ingeslagen weg.

Na de prachtige zege woensdag op AC Milan wacht komende zondag Vitesse in Arnhem. Trainer Frank de Boer nam daarom vrijdagmiddag iets over half één voor het eerst plaats achter de microfoon op de Toekomst om de pers de gelegenheid te geven vragen over de wedstrijd te stellen. Maar zoals meestal bij het aantreden van een nieuwe trainer, is de eerstvolgende wedstrijd van Ajax voor de pers van ondergeschikt belang. De Boer kon wel aangeven dat het twijfelachtig is of hij tegen Vitesse kan beschikken over Mounir El Hamdaoui en Aras Özbiliz, omdat beiden ziek zijn. ,,Ik heb met Mounir donderdag een gesprek gehad", vertelde de trainer op zijn eerste 'thuis persconferentie'. ,,Daarin heb ik aangeven dat ik Mounir een hele goede voetballer vind en ik wilde zondag beginnen met mijn ideeën voor hem. Maar hij is nu ziek, dus is het nog de vraag of we dat kunnen doen. Ik zie voor hem twee posities: aan de linkerkant en in de spits. Woensdag had ik Siem de Jong in de spits, omdat we als team nog niet de eenheid zijn die nodig is om met een heel beweeglijke spits te spelen. Dat is niets ten nadele van Mounir, maar woensdag hadden we een type als Siem nodig."

Omdat De Boer onder andere El Hamdaoui, Suarez, Jozefzoon en Özbiliz tijdens de training moest missen, mochten de Jong Ajacieden Rodney Sneijder en Lorenzo Ebecilio aantreden. ,,Ik vind het een goed signaal naar het tweede toe om die jongens mee te laten trainen. Als je goed speelt bij Jong Ajax, kan je meer meedoen in trainingen van het eerste", aldus De Boer, die in de achttienjarige Christian Eriksen een belangrijke pion ziet. ,,Christian Eriksen is natuurlijk nog heel jong, maar heeft heel veel kwaliteiten. Als hij zich in trainingen en wedstrijden blijft bewijzen, blijft hij staan. Maar natuurlijk moeten we wel rekening houden met het feit dat hij pas achttien is."

Rodney Sneijder (l) en Lorenzo Ebecilio (vierde van rechts) trainden mee met Ajax 1. Rodney Sneijder (l) en Lorenzo Ebecilio (vierde van rechts) trainden mee met Ajax 1.

De Boer blikte nog even terug op AC Milan en liet weten dat ook hij verbaasd was met hoe snel de spelersgroep zijn visie op het veld vertaalde. ,,Ik hoop niet dat het een schokeffect is geweest. We moeten doorgaan op de weg die we zijn ingeslagen en dat is in de filosofie die bij Ajax hoort; verzorgd positiespel en aanvallend voetbal. Iedereen moet aanspeelbaar zijn en je moet elkaar durven te coachen. Vanaf de tribune had ik Ajax zien spelen met als klap op de vuurpijl de wedstrijd tegen NEC, waarin ik een zekere gelatenheid zag; er was geen agressie. Dat heeft te maken met een stuk plezier. Dat miste ik en dat wilde ik terug. Dat kan door in elkaar te geloven. Omdat de meeste van deze spelers uit de Ajax-opleiding afkomstig zijn, ben ik er eigenlijk heilig van overtuigd dat het resultaat van woensdag niet door een schokeffect kwam."

Tekst en foto: Ajax.nl

Wat wordt zondag de uitslag van Vitesse - Ajax? Voorspel nu de score op toto.nl/ajax en wie weet win jij met je voetbalkennis. Heb je de uitslag goed voorspeld? Dan win je tot 70x je inleg!

Speel mee met Toto en voorspel de uitslag van Vitesse - Ajax