Menu
De Boer: 'Dordrecht team met talent'

De Boer: 'Dordrecht team met talent'

Op papier is de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht een te nemen horde voor Ajax, maar trainer Frank de Boer is op zijn hoede voor de promovendus. ,,We vinden dat Dordrecht verdiend had om hoger op de ranglijst te staan. Het is een goed voetballend team met drie voormalig toptalenten”, was Frank de Boer complimenteus op de persconferentie.

,,Joris van Overeem, die uit de lichting van Stefano Denswil komt, was een groot talent bij AZ”, legt De Boer uit. ,,Voor Funso Ojo gold hetzelfde bij PSV, terwijl Ricky van Haaren samen met Jordy Clasie ook één van de grootste talenten bij Feyenoord was. Dordrecht was beter tegen ADO en FC Utrecht en maakte het Vitesse ook lastig. We hebben ze goed geanalyseerd.”

Dat Dordrecht kondigde te gaan aanvallen, klonk De Boer als muziek in de oren. ,,Dat zou een positief effect op de wedstrijd kunnen hebben.” De trainer van Ajax sprak de hoop uit dat zijn ploeg vanaf minuut één het voortouw neemt. Zoals vorige week tegen Go Ahead Eagles gebeurde. De Boer noemde de eerste 28 minuten de beste van het seizoen.

,,We moeten gewoon vanaf de eerste seconden het initiatief nemen”, zegt De Boer. ,,Dat geloof en besef moeten we uitstralen en niet pas als er iets gebeurt bij de tegenstander of we een goal tegenkrijgen. Als staf hebben we daar erg op gehamerd. Vorige week zag je dat goed terug.”
Tijdens het wekelijkse vragenuurtje werd De Boer gevraagd of hij net als Johan Cruijff een verdedigende middenvelder in Davy Klaassen ziet. ,,Davy kan zeker in die rol spelen. Maar als je hem daar neerzet, haal je ook een belangrijke kwaliteit weg. Hij is een scorende middenvelder met diepgang. Dat ontberen we als we daar een ander mannetje neerzetten.”

Ook de situatie van Lerin Duarte kwam ter sprake. De linkspoot lijkt op het tweede plan te zijn geraakt. De Boer erkende dat Duarte beter moet. ,,Ik zeg niet dat hij het slecht doet, maar het is niet goed genoeg voor een basisplaats. Hij zal zich in het elftal moeten vechten. De concurrentie op zijn positie (linkshalf) is moordend. Lucas Andersen en Thulani Serero zaten vanaf het begin goed in hun vel. Lerin is er langzamerhand ingekomen.”

Grote vraag is wie zaterdag de rol van aanvalsleider op zich neemt: Kolbeinn Sigthórsson of Arek Milik. De Boer hield zich op de vlakte, maar sprak wel zijn tevredenheid uit over beide spitsen. ,,Er zit heel weinig verschil tussen die twee, het zijn gelijkwaardige spelers. Arek manifesteert zich goed en komt eraan. Maar wij hebben ook veel vertrouwen in Kolbeinn. Hij oogt fitter dan ooit en is zeer strijdbaar.”

Ajax - FC Dordrecht begint om 18:30 uur. Kaarten zijn al verkrijgbaar vanaf € 12. Voor dit duel geldt een ClubCard-verplichting. Nog geen ClubCard? Vraag 'm gratis aan via de onderste link.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Bestel hier je tickets voor Ajax - FC Dordrecht

Bestel hier gratis je Ajax ClubCard