Menu
De Boer: 'Eerst goed gaan voetballen'

De Boer: 'Eerst goed gaan voetballen'

Voor Frank de Boer is het resultaat even van ondergeschikt belang. De trainer van Ajax wil voornamelijk progressie in het spel zien. ,,We moeten eerst zorgen dat we goed gaan voetballen”, sprak De Boer woensdag op een persconferentie in de aanloop naar Ajax - AZ. ,,Ik geloof in een kentering."

,,Alleen als je zelf goed bent, mag je praten over de titel”, vervolgt De Boer. ,,Het is zaak dat ons spel verbetert, het liefst zo snel mogelijk. We moeten nu ook niet naar onder of naar boven kijken. Ik wil gewoon dat we weer vertrouwen krijgen en ons eigen spel gaan spelen. Dan is het niet erg als er een keer een gelijkspelletje tussen zit.”

Ajax is moeizaam aan de tweede seizoenshelft begonnen. De thuisduels met FC Groningen (2-0) en Feyenoord (0-0) leverden vier punten op. Zondag bij Vitesse ging Ajax met 1-0 onderuit.
De Ajacieden hielden een kater over aan de nederlaag in Arnhem, maar De Boer zag ook een pluspuntje. ,,We hebben verdedigend redelijk gespeeld en niet veel weggegeven. Dat was tegen Feyenoord wel anders.”

Op de persconferentie werd De Boer gevraagd of hij aan de moeilijkste periode uit zijn trainersloopbaan bezig is. ,,Dat weet ik niet”, antwoordde de voormalig verdediger. ,,In ieder geval wel de minst leuke. Als je wint is alles mooi en leuk. Maar dat het een keer minder gaat hoort ook bij sport. Dan hoef je niet meteen van slag te raken. Natuurlijk willen wij continu het mooiste voetbal spelen en ieder jaar kampioen worden. We doen er alles voor om de vijfde titel op rij te pakken. Maar andere teams willen net zo graag. Het is zaak dat wij het allergraagst willen.”

De Boer hoopt dat zijn spelers donderdagavond voor eigen publiek de rug rechten, al beseft de coach dat het geen gemakkelijke klus wordt. ,,AZ kan zeker een lastige tegenstander zijn. Ze doen het vrij goed, al liepen ze vorige week in de beker tegen Twente nog tegen een zeperd aan. Ze twijfelen nog een beetje over het systeem. De ene keer spelen ze 4-4-2 en dan weer 4-3-3. Het wordt pittig, maar we wisten dat we na de winterstop een moeilijk programma zouden hebben.”

De Boer zit krap in zijn middenvelders. Hij kan tegen AZ geen beroep op Davy Klaassen en Thulani Serero. ,,Het was een hele puzzel, maar ik ben er wel uit”, aldus De Boer.

Het ligt in de lijn der verwachting dat aankoop Daley Sinkgraven zijn debuut gaat maken voor Ajax. De middenvelder is volgens De Boer klaar voor het grote werk. ,,Anders hadden we hem nog bij Heerenveen gestald. We hebben hem gehaald in de overtuiging dat hij direct kan spelen als de nood aan de man is.”

De Boer liet weten dat de aankoop van Sinkgraven een ‘nadrukkelijke wens’ van hem was. De coach van Ajax stak zijn bewondering niet onder stoelen of banken. ,,Davey is een speler met voetbalgogme, zowel verdedigend als aanvallend. Als linksbuiten vulde hij het op zijn eigen manier in, maar hij kan links aanvallend of controlerend uit de voeten. Bij Heerenveen speelde Joey van den Berg op 10 en Daley controlerend. Terwijl je dat eigenlijk andersom zou verwachten.”

Volgens De Boer gaat Sinkgraven snel zijn weg vinden in Amsterdam. ,,Hij is goed ontvangen. Ik denk dat hij snel zijn plekje weet te vinden in de selectie. Hij is daar nuchter genoeg voor.”

Ajax - AZ begint donderdag om 20:45 uur. Er zijn nog tickets verkrijgbaar. Bestellen kan via onderstaande link.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Bestel hier je tickets voor Ajax - AZ