Menu
De Boer eist scherpte in Nijmegen

De Boer eist scherpte in Nijmegen

Het Europese tweeluik van Ajax tegen Jablonec wordt onderbroken door een uitwedstrijd bij NEC. Frank de Boer wil zijn ploeg ten koste van alles scherp aan de aftrap in Nijmegen laten verschijnen. ,,Wij kunnen elke tegenstander in de Eredivisie verslaan, maar dan moeten we wel opbrengen wat we kunnen. Vijf procent minder kan het verschil maken of die bal er wel of niet ingaat, zowel voor als tegen.”

Daags na de zege op Jablonec (1-0) blikte De Boer nog even kort terug op het duel. ,,Zij speelden met tien man achter de bal. Dan moet je goede keuzes maken. Het doel moet niet zijn om positiespel te spelen, maar om voor de goal van de tegenstander te komen. Dan moet het soms maar opportunistisch. Dat geldt niet alleen voor degene aan de bal, maar ook voor de jongens die loopacties moeten maken. Jablonec moet nu in de return komen. Hopelijk krijgen wij daardoor meer ruimte.”

Geen klachten
Volgens De Boer zijn alle Ajacieden redelijk ongeschonden uit de strijd gekomen. ,,Ik heb geen klachten gehoord”, vertelt hij. ,,Daley Sinkgraven had gisteravond last van migraine, maar die is daar alweer van hersteld. Hij heeft vandaag ook meegedaan met de training.”

,,We moeten kijken hoe de jongens morgen terugkomen”, vervolgde De Boer. ,,Het zou goed kunnen dat ik een of twee wijzigingen doorvoer om jongens rust te geven. Donderdag en zondag spelen is heel pittig, vooral voor de jonge jongens. Met name in mentaal opzicht. We hebben er al met ze over gesproken. In deze fase komt het vooral aan op rusten. Dat is het beste geneesmiddel om je voor te bereiden op NEC.”

Goed nieuws voor De Boer is dat zijn selectie langzamerhand op oorlogssterkte raakt. De oud-international kondigde aan dat Thulani Serero vrijwel zeker volgende week weer bij de groepstraining aansluit. Ook het herstel van Mike van der Hoorn verloopt voorspoedig. De verdediger raakte maandag bij Jong Ajax geblesseerd en stond vrijdag voor het eerst weer op het veld. Van der Hoorn werkte samen met Serero aan zijn herstel.

Op krachten komen
Viktor Fischer en Amin Younes zijn blessurevrij, maar nog niet wedstrijdfit. De Boer wil daarom dat de twee vleugelaanvallers minuten maken in Jong Ajax om 'echt op krachten te komen'. ,,Zodat als zij bij de selectie zitten, ze ook echt negentig minuten kunnen spelen. Dat is nog niet het geval. Soms ontkom je er niet aan, om zoals gisteravond, Viktor op de bank te zetten omdat Yaya Sanogo geblesseerd afhaakte. Maar het liefst heb je achttien spelers die negentig minuten kunnen spelen.”

Zondag treft Ajax promovendus NEC, dat drie punten uit de eerste twee duels verzamelde. De Boer loofde de opponent. ,,NEC is vorig jaar afgetekend kampioen geworden in de Jupiler League en heeft een leuke, voetballende ploeg. Daarnaast is Faber gewoon een goede coach. Hij wil zijn ploeg verzorgd voetbal laten spelen, maar we zullen zondag ook alert moeten zijn in de omschakeling.”

De Boer rekent in De Goffert op een open wedstrijd. ,,Ik denk niet dat NEC zich zo zal ingraven als Jablonec. We moeten zorgen dat we dezelfde energie in de wedstrijd leggen als donderdag. Je bent altijd afhankelijk van je laatste wedstrijd. Als we tegen NEC tegen een zeperd oplopen, nemen we dat mee naar Jablonec. Het is belangrijk dat we met een goed gevoel - en hopelijk drie punten - afreizen naar Tsjechië.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst