Menu
De Boer en Heitinga op drempel mijlpaal

De Boer en Heitinga op drempel mijlpaal

Frank de Boer en John Heitinga kunnen zondag met een driepunter bij AZ een mijlpaal bereiken. De Ajacieden zijn allebei nog een overwinning verwijderd van hun honderdste zege in de Eredivisie, respectievelijk als trainer en als speler van Ajax.

De Boer staat op de drempel om toe te treden tot een illuster trio. Hij kan de derde Ajax-trainer uit de historie worden met minimaal honderd zeges in de Eredivisie. De Boer heeft overigens nog een flinke weg te gaan om de nummers een en twee van de lijst te achterhalen. Rinus Michels proefde als coach van Ajax 156 keer het zoet der overwinning in de Nederlandse competitie. Louis van Gaal deed dat 136 keer.

Onder De Boer won Ajax bijna tweederde van zijn competitiewedstrijden. Van de 153 duels onder zijn leiding werden er 99 winnend afgesloten. De Ajacieden verloren slechts zestien keer, terwijl 38 maal een remise werd overeengekomen.

Heitinga: 99 zeges in 152 duels

Heitinga kan vergelijkbare cijfers weerleggen. De ervaren verdediger had voor 99 zeges 152 competitiewedstrijden nodig, een minder dan De Boer dus. Heitinga was tussen 2001 en 2008 eerder in de hoofdmacht van Ajax actief. Hij scoorde in april 2008 in zijn laatste competitieduel, thuis tegen Heracles (5-1). De Alphenaar verkaste vervolgens naar Atl├ętico Madrid en was later ook actief voor Everton, Fulham en Hertha BSC. Sinds deze zomer is Heitinga weer terug op het oude nest.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Pro Shots