Menu
De Boer: 'FC Groningen is degelijk'

De Boer: 'FC Groningen is degelijk'

Ajax treft zaterdagavond FC Groningen in de ArenA. Tijdens het persmoment op de Toekomst blikte Frank de Boer vrijdagmiddag vooruit op de laatste thuiswedstrijd van 2012. ,,FC Groningen heeft de stijgende lijn te pakken”, constateerde de trainer die nogmaals reageerde op de vragen omtrent het overlijden van de grensrechter van Buitenboys.

In vergelijking met het duel met Real Madrid moet De Boer een gedwongen wijziging aanbrengen in zijn selectie. Christian Poulsen ontbreekt wegens een hamstringblessure en zal naar verwachting twee weken moeten toekijken. Voor hem in de plaats neemt de trainer een andere Deen op in zijn selectie; Lucas Andersen. Wie Poulsen in de basis vervangt (Eyong Enoh of Lasse Schöne) weet de trainer ook. ,,Maar ik heb de opstelling nog niet aan de spelers meegedeeld”, reageerde hij zoals gebruikelijk. ,,Wie mij een beetje kent, weet wel voor wie ik kies.”

De rest van de voetballiefhebbers weet het zaterdagavond rond half acht als de opstellingen van Ajax en FC Groningen wereldkundig worden gemaakt. Tegenstander FC Groningen won vorige week met 2-0 van Heracles Almelo. ,,FC Groningen heeft de stijgende lijn te pakken”, constateert De Boer dan ook. ,,Ze hebben aardige spelers met Michael de Leeuw die flink scoort en David Teixera. Het is een degelijk team. Ik vraag me af met welke instelling ze naar Amsterdam komen. Met de intentie om vol druk te zetten of om in te zakken. Maar waar ze ook voor kiezen, wij zullen het spel moeten bepalen.”

Lucas Andersen vervangt Poulsen in de selectie. De jonge Deen wacht nog op z'n eerste speelminuten. Lucas Andersen vervangt Poulsen in de selectie. De jonge Deen wacht nog op z'n eerste speelminuten.

Op de vraag of de wedstrijd tegen Real Madrid, die met 4-1 werd verloren, is verwerkt reageerde De Boer: ,,Ik heb het gevoel dat we dat duel achter ons hebben gelaten. De wedstrijd is goed nabesproken. Het is belangrijk dat we het goede gevoel van de tweede helft meenemen naar de wedstrijd tegen Groningen.”

Voorafgaand aan die wedstrijd wordt - net als bij alle andere Eredivisieduels - een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de overleden grensrechter. Ook speelt Ajax met rouwbanden. Op de vraag of naast het amateurvoetbal ook niet het profvoetbal stilgelegd had moeten worden, reageerde De Boer als volgt: ,,Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Wij hopen dat er bij iedereen besef komt door alle aandacht die eraan wordt besteed. Besef dat iedereen respect voor elkaar moet hebben. Dat is de les die we nu met z’n allen aan het leren zijn. Voetbal is een fantastisch spelletje, maar dan moet er wel respect naar elkaar zijn. Maar het is niet alleen in het voetbal een probleem, want het komt in alle omgevingen voor. De KNVB heeft er als overkoepelend orgaan alles aangedaan om onder de aandacht te brengen dat wij het ook niet goedkeuren.”

De Boer is, samen met zijn tweelingbroer Ronald en het bestuur van de ex-internationals, initiatiefnemer van een benefietwedstrijd die de ex-internationals zullen spelen bij SC Buitenboys. De opbrengst zal gaan naar de nabestaanden van de overleden grensrechter.

Tekst: Ajax.nl
foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst