Menu
De Boer: 'Feliciteren is vloeken'

De Boer: 'Feliciteren is vloeken'

Frank de Boer wilde er niets van weten, van de voorzichtige felicitaties die al zijn kant op kwamen. ,,Ik zie feliciteren als vloeken”, zei de Ajax-coach vrijdag op de persconferentie. ,,Natuurlijk: als je naar de ranglijst kijkt, moeten wij van De Graafschap winnen. Maar het blijft sport en voetbal. Zolang het laatste fluitsignaal nog niet heeft geklonken, hebben we nog niets.”

Een climax waarbij de titelstrijd in de laatste minuut wordt beslist in Amsterdams voordeel ziet De Boer als liefhebber wel zitten. ,,Dat zou een fantastisch scenario zijn en qua spanning natuurlijk het mooiste. Maar voor mijn hart is dat niet goed. Uiteindelijk moeten wij gewoon drie punten pakken en zorgen dat we met de schaal in onze handen staan.”

De Boer: 'Iedereen is fit. Ik zal dus een paar spelers moeten teleurstellen.' #graaja

— AFC Ajax (@AFCAjax) 6 mei 2016


De Boer wil dat zijn spelers zich volledig focussen op de wedstrijd van zondag. Dat er achter de schermen voorbereidingen worden getroffen, begrijpt hij niettemin 'heel goed'. ,,Er moeten natuurlijk dingen geregeld worden voor het geval dat, daar kan niemand omheen. Maar het liefst zou ik daar óók niet mee geconfronteerd worden. De selectie en ik moeten zich zoveel mogelijk afzijdig houden.”

Goed recht
Voor tegenstander De Graafschap staat er niets meer op het spel. Het is al zeker dat de Superboeren het vege lijf via de nacompetitie moeten redden. ,,Ik kan niet in het hoofd van de trainer kijken, maar het lijkt me dat ze ons feestje wel willen verstoren. En dat is hun goed recht. Het is aan ons om dat gevoel zo snel mogelijk uit hun systeem te krijgen. Maar doorgaans doet iedere ploeg wel zijn best tegen Ajax en dat verwacht ik van De Graafschap ook.”

De Graafschap blijft voor De Boer een ploeg om rekening mee te houden. ,,De laatste zeven wedstrijden zijn zij zes keer op voorsprong gekomen. Dat zegt genoeg en daarvoor heb ik de spelers ook gewaarschuwd. Het wordt zondag ook heel warm. Maar ik denk dat wij er goed voorstaan.”

Een compliment voor De Boer is dat hij de selectie goed op één lijn heeft weten te houden. Zelden viel er dit seizoen een onvertogen woord. ,,Het teleurstellen van jongens is het moeilijkste dat er is voor een trainer, en dat zal iedere coach beamen. In een goede selectie staan er altijd jongens te springen om het stokje over te nemen. Ik ben heel blij dat we de groep hecht hebben kunnen houden. Globaal gezien heeft de gehele selectie een aandeel in waar we nu staan.”

Keuzes maken
Het hebben van een fitte selectie heeft ook een keerzijde. Er vallen spelers buiten de boot. ,,In zo'n wedstrijd wil iedereen van de partij zijn", weet De Boer. ,,Maar helaas moet ik drie jongens teleurstellen die er vaak bij zijn geweest en ook een belangrijk aandeel hebben gehad. Maar ik moet keuzes maken.”

Dat Ajax al weer zo ver is gekomen in de titelstrijd doet De Boer goed. ,,Natuurlijk ben ik trots. Ik begon jaren geleden aan de klus met het idee om prijzen te pakken, want dat hoort bij Ajax. Als je toen had gezegd dat ik drie keer kampioen zou worden in zes jaar tijd, had ik direct getekend. Nu kunnen we de vijfde titel in zes jaar pakken. Echt ongekend. Eigenlijk dacht ik na drie titels al: ik stop ermee.”

Overigens verschaft De Boer volgende week duidelijkheid over zijn toekomst. ,,Ja, ik ben er voor mezelf al uit. Ergens tussen zondag en vrijdag zal ik mijn beslissing bij de club kenbaar maken.” Op vrijdag stapt Ajax op het vliegtuig naar China.


Tekst en foto: Ajax.nl