Menu
De Boer focust op plek twee

De Boer focust op plek twee

Ondanks de overwinning vorige week op PSV koestert Frank de Boer weinig hoop meer op titelprolongatie. ,,Ik verwacht niet, en ik denk iedereen met mij, dat PSV nog elf punten gaat morsen. Bovendien moeten wij dan alles winnen”, vertelde De Boer vrijdag tijdens de persconferentie. ,,Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit."

,,We moeten zorgen dat we de tweede plek vasthouden en het liefst uitbreiden", vertelde De Boer. ,,Dat is het belangrijkste op het moment.” Ajax treft zondag Excelsior, dat boven verwachting presteert. De Rotterdamse promovendus staat na 23 speelronden keurig dertiende, acht punten boven de degradatiestreep. ,,Het is heel knap wat zij laten zien”, toonde De Boer zich onder de indruk. ,,Excelsior is een goed voetballende ploeg, die vanuit een goede organisatie opereert. Ze staan niet voor niets waar ze nu staan.”

In de Amsterdam ArenA moet Ajax het stellen zonder Arek Milik (hamstring). Wie de Pool in de punt van de aanval vervangt, liet De Boer in het midden. Wel sprak de coach zijn tevredenheid uit over hoe Anwar El Ghazi in de slotfase van het duel bij PSV in de spits acteerde. ,,Dat vulde hij heel goed in. De laatste maanden voordat hij werd overgeheveld, speelde Anwar in de A1 ook in de spits. Ik wist dus dat hij het kan.”

Volgens De Boer is El Ghazi multifunctioneel. ,,Hij komt op alle drie de posities voorin goed uit de verf. Hij is vrij tweebenig - hoewel rechts zijn favoriete schietbeen is -, hij heeft snelheid, kan aanvallend goed koppen en kan met zijn lengte ook als aanspeelpunt fungeren. Bovendien is hij altijd voor de goal te vinden. Dat is een kwaliteit van hem. Zelfs als hij niet goed speelt, is hij vaak toch bij drie gevaarlijke aanvallen betrokken.”

Naast Lasse Schöne is ook Richairo Zivkovic een optie voor de spitspositie. De Boer is gematigd tevreden over de doelpuntenmachine van Jong Ajax. ,,Hij doet het goed, maar laten we niet vergeten dat hij nog A-junior is. Het scoren zit wel goed bij Jong Ajax, maar er zijn ook veel verbeterpunten. Het meevoetballen en het tactische gedeelte kan beter, maar dat weet hij zelf ook.”

De Boer prees zich gelukkig met Davy Klaassen en Joël Veltman, die hij cultuurdragers van het elftal noemde. Mede door hun fysieke ongemak zag Ajax in de eerste fase na de winterstop PSV met reuzenstappen weglopen. ,,Ik denk dat het best invloed heeft gehad en zeker wat punten heeft gekost. Al vind ik dat we het hadden moeten opvangen met de spelers die wel beschikbaar waren. Davy en Joël brengen een bepaalde energie met zich mee. Als het niet loopt, proberen zij iets teweeg te brengen. In een selectie heb je zulk soort jongens nodig.”

Voor één speler van Excelsior in het bijzonder is het duel van zondag speciaal. Bas Kuipers wordt door de Rotterdammers gehuurd van Ajax. De Boer is benieuwd naar het jeugdproduct van Ajax. ,,Natuurlijk volgen we Bas en kijken we hoe hij zich staande houdt in de Eredivisie. Hij is bezig aan een zeer goed seizoen.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst