Menu
De Boer geeft Ajax vijf procent kans

De Boer geeft Ajax vijf procent kans

Frank de Boer schat de kans op een vervolg van Ajax in de Europa League in op vijf procent. ,,Dat is niet veel, maar je weet het nooit in voetbal”, zei de coach woensdag op een persconferentie. ,,Het is net als in het casino. Meestal verlies je, maar soms win je. Hopelijk hebben we het geluk aan onze zijde.”

De Boer legde uit waarom Ajax in een benarde positie is gekomen. ,,Ik heb vooraf gezegd, en dat heeft PSV bewezen, dat we onze thuiswedstrijden moesten winnen. We hadden minimaal zeven punten moeten pakken, en dat gaan we niet redden. Twee keer gelijk spelen is gewoon te weinig. Daarom moeten we nu op de blaren zitten.”

Ajax zit met Fenerbahçe, Celtic en Molde in een lastige poule. De Boer legde uit hoe de groep zich volgens hem verhoudt tot het niveau van de Eredivisie. ,,Die ploegen zijn beter dan de subtoppers, maar zeker niet beter dan de top. Fenerbahçe is gelijk aan PSV en Feyenoord, laat dat duidelijk zijn. Celtic zou een goede subtopper zijn. Molde heeft bewezen een goede selectie en organisatie te hebben, en is moeilijk te verslaan."

Molde in Europese flow
De Noren zijn al verzekerd van de volgende ronde. ,,Europees zijn ze in een goede flow gekomen. Maar als je de wedstrijden analyseert, hebben ze ook vaak geluk gehad. Uit vier kansen maakten ze dan drie goals. Al is dat natuurlijk ook een kwaliteit.”

Juist dat zakelijke ontbeerde Ajax. ,,Alleen uit en thuis tegen Fenerbahçe hebben we niet gedomineerd, in de andere wedstrijden wel. Maar zoals ook wel eens in de competitie vergeten we tegenstanders de das om te doen, terwijl zij aan één of twee kansen genoeg hebben. Die late tegengoal uit bij Fenerbahçe is een dure gebleken. Dat mag niet gebeuren op ons niveau.”

Overwinteren
Ajax hoopt in navolging van PSV Europese overwintering veilig te stellen. ,,Maar zij hadden het in eigen hand, wij niet”, vertelt De Boer. ,,Wij moeten zelf winnen, dat is het enige waar we invloed op hebben, en hopen op hulp van Celtic.” De Boer maakte van de gelegenheid gebruik om PSV te feliciteren met het bereiken van de volgende ronde in het kampioenenbal. ,,Iedereen weet hoe verschrikkelijk belangrijk het is voor het Nederlandse voetbal. Een heel knappe prestatie. Vooral omdat we zelf weten hoe lastig het is.”

Iets meer dan vijf jaar geleden debuteerde De Boer als hoofdtrainer met een zege bij AC Milan in de Champions League. De Noord-Hollander kijkt redelijk tevreden terug. ,,Er zijn mooie hoogtepunten geweest, maar ook mindere momenten. Vier van de vijf seizoenen zijn we kampioen geworden. Alleen vind ik dat we Europees te weinig hebben gepresteerd. Dat is een smetje. Twee keer de  bekerfinale verliezen is ook niet leuk, maar ik had graag een keer overwinterd in de Champions League. We zijn er, ondanks loodzware poules, een aantal keer dichtbij geweest.”

Begripvol
Bij de persconferentie schoof ook Ricardo van Rhijn aan. De rechtsback mag bij absentie van de geschorste Kenny Tete weer opdraven. Van Rhijn toonde zich begripvol voor de situatie. ,,Ik heb drie jaar alles gespeeld en nu even wat minder. Om het koppie naar beneden te houden heeft geen zin, zo steek ik niet in elkaar. Ik moet ook realistisch en eerlijk zijn: ik sta er niet voor niets naast. Kenny heeft de kans gekregen en het heel goed gedaan. Er is geen reden voor de trainer om te wisselen. Ik kan dus ook niet boos op hem zijn. Het team draait goed, zit in een lekkere flow. Ik hoop morgen mijn steentje bij te kunnen dragen en een goede wedstrijd te spelen.”

De Boer prees de instelling van Van Rhijn. ,,Ik ga ervan uit dat elke persoon, en ook elke coach, gevoelens heeft. Ik weet dat Ricardo altijd honderd procent geeft. Des te moeilijker was het destijds om hem de boodschap te brengen dat er voor hem geen plek in de basis was. Natuurlijk is het lastig, maar Kenny heeft het goed gedaan en het Nederlands elftal gehaald. We hebben gewoon negentien fitte veldspelers en drie fitte keepers nodig. Ik heb het gevoel dat Ricardo de weg naar boven weer heeft gevonden."

De Boer benadrukte dat de spelers zich zelf in feite opstellen. ,,Ik heb geen favoriete opstelling. Iedereen moeten laten zien dat-ie er klaar voor is. Ik kijk naar de beste opstelling, soms rekening houdend met de tegenstander. Maar jongens bepalen zelf wie er in staan.”

Tickets
Voor Ajax - Molde (donderdag, 19:00 uur) zijn nog tickets verkrijgbaar. Bestellen kan via onderstaande link.

Tickets
Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Ricardo van Rhijn: 'Ik kan niet boos op de trainer zijn.'
Ricardo van Rhijn: 'Ik kan niet boos op de trainer zijn.'