Menu
De Boer geeft Tete kans tegen Twente

De Boer geeft Tete kans tegen Twente

Kenny Tete begint zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Twente in de basis als rechtsachter. De Amsterdammer vervangt de geblesseerde Ricardo van Rhijn, liet Frank de Boer vrijdag weten op een persconferentie. ,,Joël Veltman zie ik ook als een optie voor rechtsback, maar Kenny doet het op dit moment goed. Hij zal in eerste instantie starten als rechtsback.”

De Boer liet weten langzamerhand het goede gevoel terug te krijgen. Ajax boekte zondag tot zijn tevredenheid een (nipte) uitzege bij Go Ahead Eagles. ,,Ik heb een strijdbaar Ajax gezien, dat ten koste van alles de overwinning binnen wilde slepen. Daar begint het mee. Het geeft moed voor de volgende wedstrijden.”

Het zijn glinsteringen in moeilijke tijden. De Boer gaf ruiterlijk toe leukere fases bij Ajax te hebben meegemaakt. ,,Je wilt ieder jaar elkaar het maximale eruit halen en dat is bij een club als Ajax kampioen worden. Als het een periode minder gaat, komt er kritiek en daarmee zal ik moeten dealen. Maar ik laat me niet van de wijs brengen, ben nog steeds dezelfde Frank de Boer als aan het begin. Het is ook een kwestie van het dubbeltje dat een keer de goede kant moet opvallen. Ik heb het gevoel dat de jongens dat ook wel begrepen hebben.”

Nog altijd is De Boer ervan overtuigd dat hij de spelers van Ajax kan raken. ,,Ik heb het gevoel dat de chemie er nog steeds is.” En dus is het volgens hem een kwestie van tijd voordat Ajax aan de betere hand zal raken. ,,Als wij in vorm zijn kunnen we dominant en aantrekkelijk voetballen, daarvan ben ik overtuigd. We zijn nu nog zoekende naar onze vorm. We hebben minder de bal, dus is het spel iets minder attractief.”

Net als Ajax is ook de tegenstander van zondag, Twente, niet in grootse vorm. De Boer ziet nog meer gelijkenissen. ,,Het zijn twee ploegen die graag de bal willen hebben en goed positiespel willen spelen. We moeten Twente niet in zijn spel laten komen. Met spelers als Ziyech, Mokhtar en Mokotjo, Tapia die het redelijk doet en Castaignos die altijd dreigend is, blijft het een goed voetballende ploeg.”

De wedstrijd tegen Twente is het startsein van een drukke periode. Ajax speelt in vijftien dagen vijf wedstrijden. Het wordt puzzelen geblazen voor De Boer, aangezien het medisch bulletin van zijn selectie redelijk vol is. ,,We moeten heel goed inschatten welke jongens alle vijf de wedstrijden kunnen spelen en wie er op bepaalde momenten rust moeten krijgen. Maar ik denk dat we een groep hebben die er klaar voor is.”

Thuiswedstrijden tegen Twente hebben voor De Boer altijd een bijzondere lading. Op 15 mei 2011 bezorgde hij Ajax de felbegeerde derde ster. Nadien volgden nog drie titels. ,,De tijd is sindsdien omgevlogen. Ik beseft niet eens dat we vier titels hebben behaald. Er is ook geen tijd om na te genieten, want je moet direct door. Zelfs op vakantie ben ik er continu mee bezig.”

In de persconferentie werd aangestipt dat Nicolai Boilesen de enige speler is die de bewuste kampioenswedstrijd een kleine vier jaar geleden meemaakte. De Boer kijkt niet op van het grote verloop. ,,Als je succes hebt, wordt er aan je getrokken. Dan weet je dat de beste spelers weggaan. Bijna elke Nederlandse club die het even goed doet, krijgt daar mee te maken.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

#ajaaz: Officieel debuut @KennyTete in #Ajax 1. Congrats! ⚽️👍

Een foto die is geplaatst door AFC Ajax (@afcajax) op