Menu
De Boer: 'Go Ahead bij de strot grijpen'

De Boer: 'Go Ahead bij de strot grijpen'

Frank de Boer was vrijdag stellig op de persconferentie. De komende drie wedstrijden mag Ajax zich geen misstappen permitteren. ,,We moeten ons verplichten negen punten te halen.” Ajax speelt binnen acht dagen tweemaal thuis, eerst zaterdag tegen Go Ahead Eagles en volgende week tegen FC Dordrecht, en treft midweeks ook Urk voor de beker.

Op het wekelijkse perspraatje was het Champions League-duel bij Barcelona lange tijd onderwerp van gesprek. Ajax verloor met 3-1, maar vooral de manier de ploeg speelde, stemde De Boer tot ontevredenheid. ,,De spelers en ik waren teleurgesteld. Natuurlijk wisten we van tevoren dat we super moesten zijn, zij hebben misschien wel drie of vier spelers uit de top tien van de wereld, maar voetballend hebben we te weinig gebracht. Iedereen had een bittere nasmaak. Die moeten we proberen weg te spoelen tegen Go Ahead.”

De Boer benoemde een aantal lichtpuntjes in zijn ogen. De spelintentie van Lukas Andersen bijvoorbeeld. ,,Ik had gehoopt dat de ervaren jongens het heft in handen zouden nemen en zouden uitstralen: geef mij die bal maar. Dat gebeurde niet. Lukas wilde wel zijn acties maken. Dat ze niet allemaal lukten is een ander verhaal, maar hij had in ieder geval de intentie. In dat opzicht vond ik hem frivoler dan de rest.”

Ook de (sterke) invalbeurt van Jairo Riedewald op ‘6’ kwam ter sprake. De Boer gaf hoog op over de jongeling. ,,Jairo heeft veel kwaliteiten. Hij kan goed wenden en keren, is snel en fysiek. In dat opzicht lijkt-ie zelfs een beetje op Frank Rijkaard. Qua wenden en keren is hij zelfs beter, koppend zeker niet."

Riedewald is één van de kandidaten voor de positie van verdedigende middenvelder, vooralsnog het zorgenkindje van De Boer. ,,Het is ook een heel gecompliceerde positie. Je moet zo’n beetje alles kunnen.” Tegen Barcelona speelde Niki Zimling er. De Boer stond vrijdag lange tijd met de Deen op het trainingsveld te praten, maar volgens de coach hoefde daar niets achter gezocht te worden. ,,Dat ging over hoog druk zetten, wat wij op taktisch gebied van hem verwachten.”

De laatste wedstrijden kwam Ajax niet altijd even sterk uit de startblokken. Tegen Go Ahead wil De Boer strijdende Ajacieden vanaf de eerste minuut zien. ,,Morgen moeten wij de eerste klap uitdelen en niet eerst een tik op de neus krijgen om wakker te worden. Ik wil dat we Go Ahead bij de strot grijpen.”

De Boer is op zijn hoede voor Go Ahead, de nummer dertien van de Eredivisie. ,,We onderschatten ze zeker niet. Ze hebben de laatste twee duels redelijke uitslagen neergezet. Go Ahead is een strijdbaar team, met een goede voetbalvisie. Dat heeft Foeke Booy er goed ingebracht. Wij moeten zorgen dat we dezelfde strijdlust inbrengen. Pas dan gaat het kwaliteitsverschil de doorslag geven.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst