Menu
De Boer: 'Goede dingen gezien'

De Boer: 'Goede dingen gezien'

Ajax voltooide zaterdag in Rijnsburg een dag met twee nieuwe meetmomenten. In de ochtenduren werd de Duitse Oberligaclub Hönnepel met 6-0 geklopt. De trainingswedstrijd kreeg in Rijnsburg een vervolg met een oefenwedstrijd tegen de Deense landskampioen Aalborg (2-2). Frank de Boer blikte na afloop tevreden terug.

,,Ik heb goede dingen gezien, veel goede voorzetten bijvoorbeeld, met name van Kishna. Er is door iedereen veel arbeid geleverd’’, vatte de Ajax-trainer zijn gevoel over de oefendag bondig samen. De twee meetmomenten hadden de technische staf, maar uiteraard ook de spelers, weer van een keur aan nieuwe informatie voorzien. Zo sprong het spel van de gememoreerde Kishna dus prettig in het oog. De linksbuiten was tegen Aalborg – de oude club van Lucas Andersen – een van de opvallendste en beste Ajacieden. Met zijn panklare voorzetten ontpopte hij zich tot de meest dreigende pion in de ploeg van De Boer. De creatieve aanvaller verstuurde incidenteel ook vanaf rechts zijn assists.

,,De meeste jongens hebben tussen de acht à negen kilometer gelopen’’, vervolgde De Boer specifiek over de afstanden van zijn Ajacieden die een uur lang tegen Aalborg streden. Het leveren van conditionele arbeid is, uiteraard, onlosmakelijk verbonden met de voorbereiding, die maandag wordt vervolgd met een trainingskamp in De Lutte. ,,Acht à negen kilometer is in deze fase van de voorbereiding en in deze warme omstandigheden pittig.’’

Alle selectiespelers, op de keepers Kenneth Vermeer en Peter Leeuwenburgh na, kwamen zaterdag een uur in actie. De doelmannen speelden ieder een volledig duel. Vermeer deed dat tegen Aalborg, talent Leeuwenburgh keepte tegen Hönnepel. ,,De spelers komen niet voor niks een uur in actie’’, legde De Boer uit. De Ajax-trainer moest het ook zaterdag uiteraard nog stellen zonder zijn WK-gangers Jasper Cillessen, Daley Blind en Joël Veltman. ,,Als je ze nu negentig minuten laat spelen krijg je een reactie. Dat willen we voorkomen.’’ Nicolai Boilesen werd halverwege het treffen in Rijnsburg gewisseld. De Deense linksback kampte vooraf al met lichte heupklachten en pijnlijke knieholte. ,,We willen met hem net niet over de grens gaan’’, stelde De Boer zijn wissel-uit-voorzorg.

Dat Ajax met Aalborg een opponent trof die al twee weken verder is in zijn voorbereiding was op sommige momenten zichtbaar op sportpark Middelmors. De Boer: ,,Dat zag je onder meer in de omschakeling. Ook in Zeist hebben de jongens die in actie kwamen een goede indruk achtergelaten. Voor de invallers van Jong Ajax was dit vandaag ook weer een stapje hoger qua niveau.’’ Aalborg bereidt zich voor op deelname aan de voorrondes van de Champions League.

Ook de situatie van Nick Viergever is weer iets duidelijker. De nieuwbakken Ajacied speelde de eerste helft als controleur op het middenveld. Na rust fungeerde hij een kwartier als linksback. De Boer was na afloop helder over zijn verwachtingen van Viergever. ,,Viergever kan zich nu vooral op '6' concentreren (controleur op het middenveld, red.). Ik weet wat hij kan als linksback en als centrale verdediger. Nick heeft vandaag een heel attente en scherpe indruk achtergelaten. Ik ben tevreden over zijn prestatie en wat hij laat zien.’’

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst