Menu
De Boer gokt op twaalf punten in Europa

De Boer gokt op twaalf punten in Europa

Frank de Boer verwacht dat twaalf punten volstaan om de groepsfase van de UEFA Europa League te overleven. Dat stelde de coach woensdag op een persconferentie, daags voor de thuiswedstrijd tegen Celtic. ,,Normaal gesproken moet je in eigen huis negen punten pakken, daar moeten we vanuit gaan”, aldus De Boer. ,,Een driepunter in een uitwedstrijd zou nog welkom zijn. Twaalf moeten genoeg zijn om een ronde verder te gaan.”

De Boer werd op de persconferentie door Schotse journalisten gevraagd naar de overeenkomsten tussen Ajax en Celtic. Volgens de coach zijn die er voldoende. ,,De Schotse competitie kan net als de Eredivisie niet concurreren met de grote Europese competities. Beide clubs hebben ook een mooie historie, maar dat telt niet meer. Celtic is in zijn eigen competitie altijd de favoriet, zeker nu Glasgow Rangers lager speelt. Wij dragen die favorietenrol ook, en zijn bovendien verplicht goed voetbal te spelen.”

In zijn actieve carrière was De Boer actief voor Celtics rivaal Glasgow Rangers. De trainer vindt het leuk dat de Schotten uit de koker kwamen rollen bij de loting. ,,Ik kijk ernaar uit om in de ArenA tegen Celtic te spelen, maar ook zeker uit. Er heerst daar een geweldige sfeer. Het wordt een geweldige ervaring, zowel voor mij persoonlijk als mijn spelers. Celtic kan het iedereen lastig maken. Ik heb er vertrouwen in dat we kunnen winnen, maar het wordt moeilijk.”

Tactische kennis
Ajax doet het de laatste jaren goed tegen clubs uit Groot-Brittannië. De Boer heeft daar wel een verklaring voor. ,,Deze clubs willen voetballen en gaat niet voor hun hok hangen. Clubs als Manchester City en Manchester United zijn aan hun stand verplicht om aantrekkelijk voetbal te spelen. Ook Celtic is gewend om op de helft van de tegenstander te spelen. Daardoor krijgt de opponent meer ruimte. Door onze tactische kennis die wij Nederlanders hebben, kunnen we daarvan profiteren.”

,,Máár”, zo benadrukte De Boer. ,,Het belangrijkste is dat je met je hart speelt. Als je dat niet doet, kun je over tactiek praten, maar dan win je geen wedstrijd.”
Dinsdagavond zorgde PSV voor een grote verrassing door Manchester United te verslaan. De Boer noemde het ‘fantastisch voor het Nederlandse voetbal’. ,,Dat had wel een zetje in de rug nodig. Hopelijk kunnen wij volgen”, stelde de Noord-Hollander. ,,Zoals net besproken, krijg je tegen ploegen als Manchester United altijd kansen. PSV heeft die optimaal benut.”

Frank de Boer en Jairo Riedewald zijn ervan overtuigd dat Ajax een goed resultaat kan neerzetten tegen Celtic.
Frank de Boer en Jairo Riedewald zijn ervan overtuigd dat Ajax een goed resultaat kan neerzetten tegen Celtic.

Voor De Boer is een mooie uitslag het voornaamste uitgangspunt. Een secundair, maar belangrijk doel is de uitvoering. ,,We willen altijd attractief spelen, maar het belangrijkste is dat we net als PSV een goed resultaat boeken. Als we door willen gaan, moet we deze wedstrijd winnen. De punten gaan voor attractiviteit. Maar de intentie is om mooi, verzorgd en aanvallend voetbal te spelen.”

De Boer benadrukte nogmaals het belang van Europees voetbal. ,,Dat is heel belangrijk: je komt andere systemen tegen en ervaart andere sfeer in stadions. Bovendien heb je Europees voetbal nodig om drie wedstrijden in acht dagen te leren spelen.” De Boer vindt de Europa League een mooi toernooi, maar ziet wel een verschil met de Champions League. ,,Qua belasting niet, qua gevoel wel. We willen op het hoogste podium acteren. Helaas is dat dit jaar niet het geval. Maar als je de poules ziet, kun je moeilijk stellen dat je zomaar een walk-over richting de halve finale of finale krijgt. Er zitten heel goede tegenstanders bij.”

Riedewald
Naast De Boer schoof ook Jairo Riedewald aan. De linksbenige verdediger werd vanwege liesklachten zaterdag in de tweede helft bij FC Twente gewisseld. ,,Ik had al een beetje last en in de tweede helft schoot het erin. De trainer wilde geen risico nemen. Ik ben bij de fysio geweest, ook op mijn vrije dag en voel me goed.”

Riedewald was duidelijk over Ajax’ ambities. ,,We hebben een goede ploeg en willen door. Iedereen heeft hetzelfde doel en daar streven we naar.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Jairo Riedewald: 'We hebben allemaal hetzelfde doel: door naar de volgende ronde.'
Jairo Riedewald: 'We hebben allemaal hetzelfde doel: door naar de volgende ronde.'