Menu
De Boer hecht waarde aan JC Schaal

De Boer hecht waarde aan JC Schaal

Ajax strijdt zondag in de Amsterdam ArenA met PEC Zwolle om de Johan Cruijff Schaal. Voorafgaand aan deze wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar was er op vrijdag bij de KNVB in Zeist een persconferentie met de trainers en aanvoerders van beide teams. Frank de Boer: ,,Het wordt zondag een heel belangrijke wedstrijd voor ons.”

Waar sommige trainers de Johan Cruijff Schaal als een slotstuk van de voorbereiding zien, wil De Boer daar niets van weten. ,,Natuurlijk wordt het een belangrijke wedstrijd, ook al zal dit pas de tweede keer zijn dat mijn spelers 90 minuten gaan spelen. Alleen vorige week tegen Benfica was dat eerder in deze voorbereiding het geval. Maar we gaan er natuurlijk vol voor om deze prijs te pakken.” Ook aanvoerder Niklas Moisander is klaar voor de wedstrijd: ,,We hebben goed getraind en een goede voorbereiding gepakt, we zijn er helemaal klaar voor. Of we revanchegevoelens koesteren naar aanleiding van de verloren bekerfinale? Ja, het was voor PEC Zwolle een geweldige dag. Voor ons was het een dramatische dag. Het doet nog steeds pijn, en ook daarom willen we heel erg graag deze prijs winnen. Het is weer een nieuw seizoen dus we zijn allemaal fris.”

Waar Ajax al ruime ervaring heeft met wedstrijden om de Johan Cruijff Schaal, is het voor PEC Zwolle een noviteit. Trainer Ron Jans en aanvoerder Bram van Polen zijn het niet helemaal met elkaar eens of de seizoensstart of de Johan Cruijff Schaal nu belangrijker is. ,,Ik win liever de eerste competitiewedstrijd tegen FC Utrecht”, liet de Zwolse oefenmeester desgevraagd weten. ,,Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat we er alles aan gaan doen om de Johan Cruijff Schaal te pakken.” Van Polen heeft zijn prioriteiten duidelijk op aanstaande zondag gezet: ,,De Johan Cruijff Schaal is heel belangrijk, het is een prijs en zo vaak speel je bij PEC Zwolle niet om een prijs.”

Ajax en PEC strijden zondag om deze schaal. Ajax en PEC strijden zondag om deze schaal.

De strijd tussen Ajax en PEC Zwolle zal een replay zijn van de KNVB Bekerfinale enkele maanden eerder. Die wist PEC Zwolle verrassend met 5-1 te winnen. De Boer baalt daar nog steeds van. ,,PEC Zwolle heeft destijds vier wedstrijden lang naar de finale kunnen toeleven. Wij zaten toen midden in de kampioensrace. Zij hebben het natuurlijk afgedwongen en geweldig gespeeld, dat is een compliment naar de staf en selectie van PEC. De focus was toen niet goed genoeg. Dat zal zondag anders moeten zijn.”

Voor het eerst zal er zondag geen verlenging worden gespeeld indien de wedstrijd in een gelijkspel eindigt. Strafschoppen zullen direct na het laatste fluitsignaal de beslissing brengen. De KNVB kiest hier voor om aan het begin van het seizoen de fysieke belasting voor spelers te beperken. Zowel Jans als De Boer zijn het hier mee eens. ,,Spelers zijn het nog totaal niet gewend om lang te spelen, in ieder geval geen 120 minuten. Na zo'n wedstrijd is het dan wachten op blessures. Daar zitten zowel Ajax als PEC Zwolle niet op te wachten”, aldus De Boer.

De strijd om de Johan Cruijff Schaal start zondag op bijzondere wijze. De spelers zullen ditmaal de mascottes op hun rug dragen, in plaats van hen aan de hand mee het veld op te nemen. Via deze wijze wordt er aandacht gevraagd voor de actie jekuntmijnrugop.nl, waarbij wordt opgeroepen om in actie te komen voor kinderen met een spierziekte.

Ajax kan bij winst voor de negende keer de Johan Cruijff Schaal in de wacht slepen.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De trainers en aanvoerders van Ajax en PEC Zwolle blikten vrijdagmiddag in Zeist vooruit. De trainers en aanvoerders van Ajax en PEC Zwolle blikten vrijdagmiddag in Zeist vooruit.
De coaches en aanvoerders mochten de schaal vast even vasthouden. Staat Ajax zondag weer met de schaal? De coaches en aanvoerders mochten de schaal vast even vasthouden. Staat Ajax zondag weer met de schaal?
Voor de zomer blikten Ron Jans en Frank de Boer vooruit richting de bekerfinale. Nu troffen de coaches van de bekerwinnaar en landskampioen elkaar opnieuw in Zeist. Voor de zomer blikten Ron Jans en Frank de Boer vooruit richting de bekerfinale. Nu troffen de coaches van de bekerwinnaar en landskampioen elkaar opnieuw in Zeist.