Menu
De Boer heeft een missie met Ajax A1

De Boer heeft een missie met Ajax A1

Tweeënhalve week na de WK-finale meldde Frank de Boer zich donderdagochtend weer op sportcomplex de Toekomst. De assistent van bondscoach Bert van Marwijk begint aan zijn derde seizoen als trainer van Ajax A1.

Zijn vooraf gewenste ‘korte vakantie’ zit erop. ,,Ik hoop op een korte vakantie, want dat zou betekenen dat we de finale hebben gehaald”, sprak Frank de Boer eind april voordat hij zich met Oranje op het WK ging voorbereiden. Die wens kwam uit, al had hij het uiteindelijk verlies uiteraard liever anders gezien. ,,Weer net niet”, klinkt het dan ook al snel uit zijn mond als het WK ter sprake komt. ,,Vanaf het begin hadden we één doel: Wereldkampioen worden. We zijn heel ver gekomen, maar de teleurstelling blijft. Toch is er nu ook het besef dat de beste ploeg heeft gewonnen. En dat was Spanje.”

Als speler maakte De Boer meerdere Champions League-finales en een wedstrijd om de Wereldbeker mee. Toch is die spanning volgens de A1-coach niet te vergelijken met het moment dat hij tijdens de WK-finale op de bank zat. ,,Natuurlijk stond er destijds op die wedstrijden ook ongelofelijk veel druk, maar het grote verschil is dat ik toen zelf speelde. Als speler ben je die spanning na een paar minuten kwijt. Als trainer juist niet. Na het eerste fluitsignaal geef je alles uit handen aan de spelers. Daarom moet je ook af en toe wel even opspringen of reageren vanaf de bank om die spanning kwijt te raken.”

Kort na de mondiale in Zuid-Afrika zal hij de switch weer moeten maken naar de Eredivisie voor A-junioren. Hij kijkt er naar uit. ,,Een nieuw seizoen, een nieuwe competitie en een nieuwe groep. Daar heb ik altijd zin in. En kijk naar de velden: die liggen er hier op de Toekomst fantastisch bij.”

Frank de Boer toont Davy Klaassen zijn specialiteit: de vrije trap. Frank de Boer toont Davy Klaassen zijn specialiteit: de vrije trap.

Voor de meeste spelers van de nieuwe A1-lichting was het donderdag niet de eerste training richting de nieuwe voetbaljaargang. Eind vorig seizoen, toen De Boer al met Oranje in voorbereiding was op het WK, trainden de junioren van het hoogste jeugdelftal van Ajax een periode door met trainer Bob de Klerk.

Deze ochtend wordt het officiële startsein gegeven door De Boer. Hij maakt vlak voor de eerste training de balans op. ,,Een groot gedeelte van de selectie bestaat uit spelers die vorig seizoen in de B1 speelden. Een goede lichting, want ze zijn immers kampioen van Nederland geworden. Verder zitten er een aantal jongens bij die we vorig seizoen in de A1 hadden. En dan zijn er natuurlijk ook nog spelers doorgeschoven naar Jong Ajax.”

Zijn doel voor het nieuwe seizoen is helder: kampioen worden met de A1. Twee keer greep hij er de afgelopen jaren net naast. Dit jaar wil de bekerwinnaar de titel pakken. Met een grijns haalt De Boer de inmiddels overbekende ‘WK-uitspraak’ van Van Marwijk erbij om zijn ambitie te verwoorden. ,,We hebben een missie.”

Tekst en foto’s: Ajax.nl

De A1 bestaat dit jaar grotendeels uit spelers van de B1, die vorig seizoen kampioen van Nederland werd. De A1 bestaat dit jaar grotendeels uit spelers van de B1, die vorig seizoen kampioen van Nederland werd.
Mitchell Dijks is een van de nieuwe gezichten bij Ajax A1. Mitchell Dijks is een van de nieuwe gezichten bij Ajax A1.
De Boer in gesprek met zijn selectie tijdens de eerste training. Rechts van De Boer staat trainer Bob de Klerk. De Boer in gesprek met zijn selectie tijdens de eerste training. Rechts van De Boer staat trainer Bob de Klerk.