Menu
De Boer heeft genoten in Putten

De Boer heeft genoten in Putten

Ajax heeft de eerste oefenwedstrijd van het seizoen voor 3500 toeschouwers met 1-13 gewonnen van SDC Putten. Frank de Boer keek tevreden terug op de seizoensopener. ,,Vorig jaar heb ik me geërgerd, nu helemaal niet. Het veld was ook gesproeid wat goed was voor de balcirculatie. Ik heb genoten.”

Officieus debutant Anwar El Ghazi had met drie goals het grootste aandeel in de zege. Nick Viergever, Arek Milik, Damon Mirani en Abdel El Hasnaoui kwamen ook tot scoren in hun eerste duel voor Ajax. De Boer was zeer te spreken over de debutanten: ,,Milik was steeds aanspeelbaar en maakte ook nog een mooie spitsengoal. Viergever kreeg natuurlijk niet veel te doen. Ook Anwar El Ghazi heeft zijn visitekaartje wel afgegeven met drie mooie goals, wat dat betreft is het prettig dat ik nu een ruime selectie met veel goede spelers heb om uit te kiezen. Je weet nooit wie er misschien weggaan, dan moet zijn opvolger al klaarstaan.”

Het duel had een heel ander gezicht dan de editie van vorig jaar, toen Ajax ook de voorbereiding opende met een oefenduel in Putten. Destijds werd het 1-4, nu werd het een waar doelpuntenfestijn met een hoofdrol voor de debutanten. Na speldenprikjes van Nicolai Boilesen en Ricardo Kishna was het Nick Viergever die in de 11e minuut het eerste Ajax-doelpunt van het seizoen liet aantekenen. Viergever zette de aanval zelf op, kreeg in de kaats de bal terug van Milik en rondde beheerst af.

Het duurde daarna tot de 33e minuut voordat Ajax de score verdubbelde. Lucas Andersen scoorde van buiten het strafschopgebied de 0-2. Zes minuten later was het weer Andersen die door de Puttense defensie slalomde, vervolgens de bal gunde aan Sheraldo Becker die het buitenkansje niet onbenut liet: 0-3. In de 41e minuut lag de bal weer in het net: Milik tikte binnen na een voorzet van Kishna. Een minuut later hetzelfde recept: weer een voorzet van Kishna, al was het ditmaal Siem de Jong die de 0-5 liet aantekenen.

Een beter debuut kan niet: Nick Viergever maakt de 0-1 in zijn eerste wedstrijd voor Ajax. Een beter debuut kan niet: Nick Viergever maakt de 0-1 in zijn eerste wedstrijd voor Ajax.

In de rust wisselde Frank de Boer het hele elftal en liet Anwar El Ghazi, Damon Mirani, Abdel El Hasnaoui en Richairo Zivkovic debuteren. Eerstgenoemde had drie minuten in het eerste elftal nodig voordat hij zijn eerste goal voor Ajax-1 maakte: na een individuele actie van El Ghazi werd het 0-6. Vervolgens ging het hard. Mirani kopte twee minuten later uit een corner de 0-7 binnen en weer een minuutje later was het wederom El Ghazi die met een kopbal voor 0-8 zorgde. Niet veel later was het weer tijd voor een scorende debutant: Abdel El Hasnaoui maakte met een laag schot in de verre hoek de 0-9.

Het publiek wachtte op de ‘tien’ en kreeg die ook. In de 78e minuut was het Tobias Sana die Ruben Ligeon diep stuurde en met een ietwat van richting veranderd schot werd het 0-10. Het scorebord van SDC Putten kon deze stand niet verwerken en begon gewoon weer met een 0-0 stand. Gelukkig stond die stand niet lang op het bord, want El Ghazi completeerde zijn hattrick met weer een mooie individuele actie. Even later weer een doelpunt, maar ditmaal niet van Ajax. Sedan Ozan van SDC Putten redde de eer nadat een afvallende bal via een spaarzame corner voor zijn voeten was gevallen: 1-11.

De Ajax-trein liet zich hier echter niet door van de wijs brengen en binnen drie minuten was het 1-12: Kolbeinn Sigthórsson scoorde uit een kopbal. Het slotakkoord was voor Sana. Net als alle voorgaande goals was dit er ook zeker geen dertien in een dozijn, met een mooie vrije trap bepaalde hij de eindstand op 1-13. Zivkovic was nog dicht bij de 1-14, maar zijn inzet werd gepakt door de keeper.

Terwijl de spelers nog uitgebreid de tijd namen om handtekeningen uit te delen en met de fans op de foto te gaan, barstte er een onweersbui los op Sportpark Putter Eng. Maar na de doelpuntenregen die de supporters even daarvoor hadden gezien, deerde dat helemaal niemand.

Maandag vervolgt Ajax de voorbereiding met een trainingskamp in Oostenrijk. De eerstvolgende oefenwedstrijd staat gepland voor zaterdag 5 juli, waar Ajax het om 15:00 uur opneemt tegen FC Wacker Innsbruck.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Lucas Andersen maakte de 0-2 en bereidde de 0-3 voor. Lucas Andersen maakte de 0-2 en bereidde de 0-3 voor.
Ook Siem de Jong pikte zijn doelpuntje mee. De aanvoerder maakte vlak voor rust de 0-5. Ook Siem de Jong pikte zijn doelpuntje mee. De aanvoerder maakte vlak voor rust de 0-5.
Sheraldo Becker juicht als hij Ajax op 0-3 heeft gezet. Sheraldo Becker juicht als hij Ajax op 0-3 heeft gezet.
Putten was dit keer niet opgewassen tegen Ajax. Putten was dit keer niet opgewassen tegen Ajax.
Anwar El Ghazi was met drie treffers een van de uitblinkers bij Ajax. Anwar El Ghazi was met drie treffers een van de uitblinkers bij Ajax.
Kolbeinn Sigthórsson pikte ook zijn doelpuntje mee. Kolbeinn Sigthórsson pikte ook zijn doelpuntje mee.
Dertien keer kon er worden gejuicht in Putten door de Ajacieden. Dertien keer kon er worden gejuicht in Putten door de Ajacieden.
Mitchell Dijks kwam de tweede helft in actie. Mitchell Dijks kwam de tweede helft in actie.
Tobias Sana krult de 1-13 binnen. Tobias Sana krult de 1-13 binnen.
Frank de Boer ging vooraf en achteraf met heel wat plaatselijke fans op de foto. Frank de Boer ging vooraf en achteraf met heel wat plaatselijke fans op de foto.
De eerste opkomst van seizoen 2014-2015. De eerste opkomst van seizoen 2014-2015.
Arek Milik scoorde ook tijdens zijn officieuze debuut. Arek Milik scoorde ook tijdens zijn officieuze debuut.
Sana-selfie! Sana-selfie!
Frank de Boer veilig onder de paraplu. Frank de Boer veilig onder de paraplu.