Menu
De Boer heet supporters welkom

De Boer heet supporters welkom

Frank de Boer heet voor aanvang van Ajax - Roda JC alle supporters welkom met een column. Lees hier de bijdrage van de hoofdtrainer.

Hartelijk welkom in de Amsterdam ArenA bij de wedstrijden tegen Roda JC en
RKC Waalwijk. We troffen Roda JC al twee keer eerder dit seizoen, in oktober. Dat was in een
paar dagen tijd. Beide keren in Kerkrade. Een bekerwedstrijd en een competitiewedstrijd.
Mentaal gezien was dat moeilijk, daarom was ik trots op de ploeg dat we beide keren wisten te winnen. Het zegt helaas niks over vandaag. Roda JC wil in het linkerrijtje blijven en zal er alles aan doen om hier in Amsterdam op zijn minst gelijk te spelen.

RKC is de verrassing van dit seizoen. Het is erg knap wat Ruud Brood met zijn ploeg in de Eredivisie
bereikt heeft tot nu toe. Je ziet dat de spelers vanaf het begin van het seizoen vertrouwen hebben en daardoor vrijuit voetballen, met goede prestaties tot gevolg, ook na de winterstop weer.
De competitie is spannend en elke week zijn er verrassingen. Voor de neutrale toeschouwer is het leuk dat er zes clubs zijn die bovenin meedraaien. Dat is gelijk het grote verschil met vorig jaar, toen we kampioen werden. Ook toen hadden we een achterstand op de concurrentie. Maar dat waren ‘slechts’ FC Twente en PSV. Twee clubs dus. Nu hebben we vier clubs boven ons staan en op één punt onder ons staat Feyenoord.

De concurrentie is dus behoorlijk toegenomen. Dat, in combinatie met de opvallende uitslagen, is ook een reden om vooral naar onszelf te blijven kijken. We hebben drie wedstrijden op rij gewonnen. Het gaat wat te ver om te spreken van een ‘flow’, maar we hebben wel vertrouwen gehaald uit deze resultaten. Bij de vorige thuiswedstrijd stonden we na een half uur op 3-0 voor tegen NEC. ‘Ouderwets’, klonk het om me heen. Ik was echter ontevreden over de uitvoering. Ik wil niet alleen dat we winnen, maar ook dat we dat doen met verzorgd positiespel en aanvallend voetbal. Zeker bij thuiswedstrijden. Volgens de filosofie waar wij als technische staf in geloven.

Dan wordt ons trouwe en fanatieke publiek ook vermaakt, en dat vind ik heel belangrijk. Dezelfde fans reageren vaak verongelijkt als de bal wordt teruggespeeld op onze keeper. Dit doen we niet uit armoede. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat het een belangrijk onderdeel is van ons spel. Als de tegenstander doorjaagt op Kenneth en wij spelen het daar goed uit, komen we minimaal met één en soms zelfs met twee man meer op het middenveld. Dat zijn de momenten waarop we gevaarlijk kunnen worden. Met name in thuiswedstrijden, waar de tegenstander meestal met veel spelers achter de bal blijft, is dit een manier om ruimte en mogelijkheden te creëren.

In de thuiswedstrijden tegen Roda JC en RKC gaan we er alles aan doen om in die eerdergenoemde flow te komen. Ik blijf me richten op de prestaties van onze ploeg; dat de fans met een schuin oog naar de andere wedstrijden kijken vind ik heel begrijpelijk. Want het worden hoe dan ook weer spannende speelrondes in de Eredivisie.

Heel veel plezier bij de wedstrijden in de ArenA.

Frank de Boer