Menu
De Boer heet supporters welkom

De Boer heet supporters welkom

Frank de Boer heet voor aanvang van Ajax - Manchester United alle supporters welkom met een column. Lees hier de bijdrage van de hoofdtrainer.

Hartelijk welkom in de Amsterdam ArenA. Vandaag spelen we tegen Manchester United, in het toernooi om de UEFA Europa League. Sir Alex Ferguson kondigde zondag al aan geen spelers te zullen sparen, dus we krijgen een heel sterk team tegenover ons.

Toen de loting begon, zagen we dat er op papier veel minder goede clubs waren, maar we wisten dus ook dat we aan een club van dit kaliber konden worden gekoppeld. Manchester United was in onze ogen de sterkste van alle mogelijke tegenstanders. In dat opzicht kun je spreken van een ongelukkige loting. Maar ik zie het anders. Ik vind Manchester United een fantastische tegenstander. Ik noemde het dan ook, met een knipoog, een UEFA Champions League-loting. Manchester United kent een fantastische historie in het toernooi en speelde vorig seizoen immers nog de finale, tegen Barcelona.

Iedereen bij Ajax baalde enorm dat we er uiteindelijk net niet in waren geslaagd om tweede te worden in onze Champions League-poule. Daarom spelen we nu in de Europa League verder. Als je dan een week na die domper Manchester United uit de koker ziet rollen, dan voelt het in ieder geval dus nog een beetje als Champions League. Ik heb gehoord dat er ongeveer vierduizend Ajax-supporters uit Nederland meereizen als we volgende week de uitwedstrijd spelen. Dat is het bewijs dat onze fans er net zo over denken als ik: het is gewoon een fantastische tegenstander.

Voordat we op Old Trafford de mouwen opstropen voor de uitwedstrijd, moeten we er vanavond eerst in de Amsterdam ArenA voor zorgen dat we ons een goede uitgangspositie weten te verschaffen. Dat wordt een zware klus. De vele en grote verschillen tussen de Eredivisie en de Premier League zijn bekend. Maar afgelopen zaterdag hebben we vertrouwen getankt in Breda. De overwinning bij NAC was verdiend en was een bevestiging dat we goed bezig zijn, ondanks dat het de weken voor NAC een stuk minder ging. Manchester had ook een goede generale. Zij wonnen van Liverpool en kwamen daardoor aan kop in de Premier League. Die plek is inmiddels weer door hun stadgenoot City overgenomen.

Als we vanavond ons eigen spelletje spelen, ben ik ervan overtuigd dat we kansen zullen krijgen. Net zoals we uit en thuis in de Champions League tegen Real Madrid en Olympique Lyon lieten zien. Alleen moeten we ze nu weten te benutten. Want die wedstrijden verloren we weliswaar, maar we hebben in beide gevallen meerdere grote doelkansen gehad en zelfs twee keer ten onrechte een goal afgekeurd zien worden. In Europees verband hebben we ook aangetoond dat we zeer geconcentreerd kunnen verdedigen en daarom relatief weinig kansen hebben weggegeven. Om zulke zaken zal het vanavond en volgende week gaan.

Het gaat op dit niveau nog meer om details. Iedereen bij ons moet scherp zijn. Alle spelers moeten eerst en vooral vanuit hun taak en dus vanuit onze filosofie voetballen. De factor geluk speelt natuurlijk ook een rol. Net als de steun van het thuispubliek. En goede arbitrage. Al dat soort zaken moeten vanavond bijdragen aan een goed resultaat.

Ik wens iedereen veel plezier bij Ajax - Manchester United!

Frank de Boer