Menu
De Boer heet supporters welkom

De Boer heet supporters welkom

Frank de Boer heet voor aanvang van de thuiswedstrijd Ajax - Excelsior alle supporters welkom met een column. Lees hier de bijdrage van de hoofdtrainer.

Beste Ajacieden,

Hartelijk welkom in de Amsterdam ArenA. Vanavond spelen wij tegen Excelsior en hebben we maar één opdracht: winnen.

We hebben vorige week, in de uitwedstrijd in de UEFA Champions Leauge tegen Olympique Lyonnais, bij vlagen erg goed gevoetbald. Ik vond ons enkele dagen eerder, thuis tegen NAC Breda, ook goed, maar toen gaven we in de slotfase een 2-0-voorsprong weg. Dankzij de 0-0-uitslag in Frankrijk is er een grote kans op overwintering in de Champions League. En voor het eerst dit seizoen wonnen we de competitiewedstrijd die volgde op een midweekse Europese wedstrijd. Dat is mentaal gezien een belangrijke stap. Deze uitwedstrijd, tegen NEC, hielden we ook de nul en kwamen we eindelijk een keer niet eerst op achterstand. Dit zijn voor mij als trainer, maar natuurlijk ook voor de spelers, belangrijke zaken. En het is goed voor het vertrouwen.

Over een paar dagen ben ik precies een jaar hoofdtrainer van Ajax. Door de vele crises van de afgelopen jaren, met name op het niveau van directie en bestuur, gaat het helaas vaak niet over voetbal. Terwijl we een voetbalclub zijn. Vanaf het begin heb ik me voorgenomen om me te focussen op het elftal en me zo min mogelijk te laten afleiden. Ook laat ik me niet in kampen duwen. Het gaat om het eerste elftal van Ajax, daar ben ik verantwoordelijk voor. Gelukkig respecteren de supporters, de sponsors en de media deze bewuste keuze.

Mede dankzij de blessures en het volle wedstrijdprogramma hebben wij als technische staf onze handen vol aan de selectie. Wij kijken daarnaast ook zoveel mogelijk wedstrijden van Jong Ajax en de A1. We worden natuurlijk ook door de trainers op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen van de spelers in die elftallen. En dat leidt tot debutanten zoals Davy Klaassen, Dico Koppers, Lesley de Sa en Ruben Ligeon. Maar ook de terugkeer van Ismaïl Aissati past daarbij. Ik ben blij dat we over deze spelers kunnen beschikken en ik weet zeker dat ze hun waarde voor Ajax zullen bewijzen.

Een andere speler die ik even wil noemen is Nicolás Lodeiro. Ik vind het knap hoe hij zich de afgelopen wedstrijden manifesteert. Hij heeft sinds zijn komst naar Ajax niet alleen last gehad van een zware concurrentiestrijd, maar hij is ook twee keer langdurig geblesseerd geweest. In zijn geboorteland Uruguay behoort hij altijd tot de nationale selectie. Voor zulke spelers is het lastig als ze in een ver land in een situatie zitten zoals hij bij Ajax heeft gezeten. Het is nu aan hem om te laten zien dat hij goed genoeg is voor de basis van Ajax.

Ik heb de spelersgroep voorgehouden dat het geen zin heeft te kijken naar wat de ploegen doen die boven ons staan op de ranglijst. We moeten zelf onze wedstrijden winnen en zorgen dat we elke wedstrijd beter worden. Tegen het einde van de rit zien we wel waar we staan. November ligt nog maar enkele dagen achter ons en pas in april of mei volgend jaar wordt bekend wie de kampioen is.

Terugkomend op de opening: we moeten vandaag winnen. Een aantal seizoenkaarthouders blijft thuis omdat ze Sinterklaas vieren. Het is aan de spelers om de supporters die wel naar het stadion zijn gekomen, ook te vermaken met een ‘heerlijk avondje’.

Heel veel plezier bij Ajax - Excelsior.

Frank de Boer
Trainer/Coach