Menu
De Boer heet supporters welkom

De Boer heet supporters welkom

Frank de Boer heet voor aanvang van de eerste Champions Leaguewedstrijd thuis tegen Olympique Lyon alle supporters welkom met een column. Lees hier de bijdrage van de trainer/coach.

Beste Ajacieden,

Hartelijk welkom in de Amsterdam ArenA. Vanavond spelen wij onze eerste wedstrijd in de strijd om de UEFA Champions League. Olympique Lyonnais is de tegenstander.

Mijn debuut als hoofdtrainer van Ajax was ook bij een UEFA Champions League-wedstrijd. In december 2010 versloegen wij in Milaan verrassend AC Milan met 0-2. Ik hield het afgelopen seizoen, ondanks enkele goeie wedstrijden en topresultaten, desondanks een onbevredigd gevoel over aan ons Europese avontuur. We werden derde in de poule, en daarna schakelde Spartak Moskou ons uit in de Europa League. Maar ik wilde meer.

De doelstelling van Ajax is ook dit jaar ‘Europees overwinteren’. Dat lukt als we wederom derde worden in de poule. Maar ik wil overwinteren in de UEFA Champions League, dus moeten we eerste of tweede worden. Om kans te maken, vind ik dan ook dat we vanavond moeten winnen van deze Franse grootmacht, die op papier sterker is dan wij zijn. Qua budget is de club bijna twee keer zo groot als Ajax. Maar ik heb veel vertrouwen in onze selectie en samen met het publiek zijn wij in staat vanavond een goede prestatie neer te zetten.

De tweede wedstrijd in deze poule spelen wij uit tegen Real Madrid. Dat is, met de uitwedstrijd tegen Olympique, de lastigste wedstrijd in de poule. Ook daarom is het van belang vanavond al punten te halen. Na Madrid-uit staat in oktober en november de dubbele ontmoeting met Dinamo Zagreb op het programma. Daar liggen onze kansen, daar moeten we punten pakken. Voor de gemiddelde voetballiefhebber is het affiche Ajax - Real Madrid, 7 december, het mooiste. Maar voor Ajax lijkt het erop dat het belang van de wedstrijd van vanavond en dat van de thuiswedstrijd tegen Dinamo groter is.

We weten sinds 1 september de transfertermijn sloot in elk geval met welke spelers wij het kunnen en moeten gaan doen. De transferperiode is voor Ajax goed verlopen. Al vroeg in de zomer trokken we Theo Janssen, Kolbeinn Sigthórsson en Derk Boerrigter aan. In het slotstuk van de transfertermijn kwam Jasper Cillessen erbij om het vertrek van Maarten Stekelenburg op te vangen en konden we Dmitry Bulykin transfervrij van Anderlecht overnemen. De spelers voor wie veel interesse was, zoals Gregory van der Wiel en Jan Vertonghen, bleven bij Ajax. Kortom, Ajax staat er goed voor. Ik ben erg blij met de huidige selectie. Het is aan ons om het vertrouwen dat we hebben om te zetten in goede resultaten, zowel in Nederland als daarbuiten.

Straks klinkt de UEFA Champions League-hymne weer door het stadion en trappen we af voor de eerste wedstrijd in de poulefase. Ik reken erop dat de ArenA weer een kolkend stadion zal zijn en dat iedereen zijn of haar bijdrage levert aan een succesvolle avond voor Ajax.

Heel veel plezier bij Ajax - Olympique Lyonnais!

Frank de Boer
Trainer/Coach